Λες να του «βγει» κι ο απρόβλεπτος Ερντογάν;

Μεταξύ του «προβλέψιμου» Σούνακ και του «απρόβλεπτου» Ερντογάν η πρόβλεψη απόδοσης ενός στοιχήματος, το πρωί της περασμένης Δευτέρας, ήταν θεωρητικά κάτι απλό. Το βράδυ της ίδιας ημέρας, θα είχε κερδίσει μόνο ο τζογαδόρος παίκτης.

Από τότε που το «ανορθόδοξο» εισχώρησε στην πολιτική και στις διεθνείς σχέσεις, κάθε πρόβλεψη είναι και ένα στοίχημα. Εάν δεχτούμε ότι υπάρχει πράγματι ειλικρίνεια πίσω από τις ανακοινώσιμες προθέσεις, μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, ο επισκέπτης Πρόεδρος δεν θα χρειαστεί να επιβεβαιώσει τη φήμη του.

Προηγήθηκε το ανέλπιστο, σίγουρα «εκτός προγράμματος», δώρο Σούνακ στον Μητσοτάκη, με τη διεθνοποίηση της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα στο νέο Μουσείο Ακροπόλεως όπως δείχνει να είναι η ελληνική πρόθεση. Η επικείμενη επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα χρωματίζει την εβδομάδα από σήμερα. Πέραν εκείνων που τοποθετούνται, εκ των προτέρων, αρνητικά στον ερχομό του, προστίθενται και οι επιφυλακτικοί με το «Φοβού τους… Τούρκους και δώρα φέροντας».

Παρ' όλα αυτά, λες να του «βγει» και αυτό του Μητσοτάκη;

Να προκύψει θετική έκβαση από την απόπειρά του που φαντάζει παράτολμη και παράλογη με βάση όσα προηγήθηκαν. Το ερωτηματικό «λες» να εξελιχθεί σε βεβαιότητα στο βάθος του χρόνου και η προσεχής περίοδος διακυβέρνησης Μητσοτάκη να μην κυριαρχείται από μια οιονεί εμπόλεμη κατάσταση με την Τουρκία, βλαπτική σε πολλά επίπεδα.

Αρκεί να συνυπολογιστεί, όπως έγραψε στη «ΚτΚ» ο δημοσιογράφος Β. Νέδος πως κατά το δεκάμηνο Φεβρουαρίου-Νοεμβρίου 2022 υπολογίζεται ότι οι αναχαιτίσεις κόστισαν στην Πολεμική Αεροπορία περίπου 23 εκατ. ευρώ. Την αντίστοιχη περίοδο του 2023 η δαπάνη αυτή δεν ξεπέρασε τις 500 χιλιάδες ευρώ. Κόστισαν 23 εκατ. ευρώ το 2022 μόνο οι αναχαιτίσεις, χωρίς να συμπεριληφθεί το κόστος συντήρησης των αεροσκαφών. Γίνεται αντιληπτό το όφελος και για τα δύο κράτη από την προσήλωση στην εφαρμογή του μορατόριουμ κατά το τρέχον έτος.

Στην ειδική περίπτωση των δύο γειτονικών κρατών και στις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί μεταξύ τους, η κανονικότητα και συνεπώς η σταθερότητα δεν υπαγορεύουν τη «λογική» τους. Η λογική σκέψη εκλαμβάνεται μόνο σαν ευχή. Δεν είναι κάτι άλλο άλλη από την επιθυμία να εξελιχθούν τα πράγματα θετικά και η ομαλότητα να κερδίσει τη θέση που της αξίζει. Οι διεθνείς σχέσεις, όμως, μόνο σε ευχολόγια δεν εδράζονται…

Έχει προηγηθεί επιμελής και λεπτομερής, όπως λέγεται, διπλωματική προεργασία. Να εγγυηθεί για τον «χαρακτήρα» μέσω του οποίου εκφράζεται ο Ερντογάν αδύνατον. Το απρόβλεπτο είναι πάντα πιθανό έως ότου τελειώσει η συνάντηση. Ψήγματα τουρκικής συμπεριφοράς από τον φονικό σεισμό αρχές του 2023 έως σήμερα αφήνουν να διαφανεί ότι κάτι έχει αλλάξει.

Οι διακρατικές συναντήσεις, εάν τελικά φέρουν αποτέλεσμα, αυτό δεν θα έρθει σε χρόνο ταχύ και προφανώς είναι νωρίς να το σκεφτεί κανείς. Η ωρίμανση έχει κεφαλαιώδη σημασία. Στο μεταξύ, θα μετράτε κυρίως ο βαθμός ειλικρίνειας, σε κάθε βήμα. Αυτά αφορούν τους διαπραγματευτές.

Εμείς, δεν είναι εύκολο να παρακολουθήσουμε την εξέλιξη χωρίς αναφορές σε αρχές, αξίες και ιδεώδη.
Και αν ακόμη, υποθέσουμε, ότι αυτά κάπως ξεπερνιούνται,
Το στοίχημα για την τελική έκβαση θα παραμένει ένα δύσκολο στοίχημα…