Μια διαφορετική παράσταση στο Μέγαρο Μουσικής «ενορχηστρώνει» ο ιστορικός Στάθης Καλύβας.
Πώς εννοούμε το ρηξικέλευθο στην ελληνική κοινωνία;
Shutterstock
Shutterstock

Πώς εννοούμε το ρηξικέλευθο στην ελληνική κοινωνία;

Μια διαφορετική παράσταση στο Μέγαρο Μουσικής «ενορχηστρώνει» ο ιστορικός Στάθης Καλύβας.

Συνηθίζουμε να λέμε, με παράπονο μικρού παιδιού, πως το κεφάλι μας κατεβάζει πολλές ιδέες, αλλά δεν υπάρχει κράτος για να τις υποστηρίξει. Ονειροπολούμε βάζοντας στη θέση του κράτους εμάς τους ίδιους – έστω για μια ημέρα – προκειμένου να αλλάξουν τα «κακώς κείμενα», να γίνουν όλα όπως πρέπει. Έτσι, θλιβερά ανυποψίαστοι, σχολιάζουμε καθηλωμένοι στον καναπέ, προσδοκώντας «ένα βήμα μπροστά» από κάποιον μεσσία που θα έρθει μαγικά να μας σώσει.

Όταν όμως ακούμε τη λέξη καινοτομία, αν δεν ηχεί στ’ αφτιά μας άδεια περιεχομένου, τις περισσότερες φορές σημαίνει «ξεβόλεμα», ενώ πολλοί ανάμεσά μας αποστρέφουν το κεφάλι με σιχασιά στο άκουσμα της επιχειρηματικότητας, συνδέοντάς την με ιδιοτέλεια και επιβουλή απέναντι στο κράτος. Αντιθέτως εμείς είμαστε οι εξαίσιοι που θα είχαμε μια ζωή πρότυπο, μονάχα αν άλλαζε το ρημαδοκράτος. 

Πώς λοιπόν κάνει «ένα βήμα μπροστά» η κοινωνία; Τι είναι ‒ και πώς επιτυγχάνεται ‒ η ουσιαστική καινοτομία στην επιστήμη και την επιχειρηματικότητα στη σημερινή Ελλάδα; Και το κυριότερο, πώς η επιδίωξη της καινοτομίας διαπλάθει τη ζωή εκείνων που την επιχειρούν, αλλάζοντας παράλληλα και την κοινωνία; Τα ερωτήματα αυτά βάζει σε δημόσιο διάλογο ο ιστορικός Στάθης Καλύβας φέρνοντας απέναντί του προσωπικότητες από διαφορετικούς κοινωνικούς χώρους. Η σειρά που εισηγείται με τίτλο «Ρηξικέλευθο» εστιάζει στην καινοτομία σε τρία διαφορετικά πεδία: επιχειρείν, επιστήμη, τέχνες και πολιτισμό και μοιράζεται απαντήσεις που προκύπτουν μέσα από βιωμένες εμπειρίες στην Ελλάδα του 21ου αιώνα.

Στάθης Καλύβας @Mariliza Anastasopoulou. Πηγή φωτ.: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Την Παρασκευή 31 Μαΐου στις 7 το βράδυ, προσκεκλημένοι στη δεύτερη συνάντηση του Στάθη Καλύβα, είναι η Νένα Γαλανίδου, καθηγήτρια προϊστορικής αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, και ο Νίκος Καράφλος, δημιουργός του Dexamenes Seaside Hotel.

Νένα Γαλανίδου και Νίκος Καράφλος

Στην εκδήλωση συμμετέχει η νεαρή μουσικός Billie Kark «σχολιάζοντας» τη συζήτηση με συνθέσεις της που συνδέουν ρηξικέλευθα την ηλεκτρονική μουσική με την ηπειρώτικη παράδοση. Η σκηνοθεσία είναι της Νατάσας Τριανταφύλλη. 

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Τιμές εισιτηρίων: 12 ευρώ (γενική είσοδος). Eισιτήρια: 210 7282333 / megaron.gr  Η προπώληση έχει αρχίσει.

Πηγή κεντρικής φωτ.: Shutterstock