Η σύγκρουση των πολιτισμών κεντρική έννοια του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός»

Η σύγκρουση των πολιτισμών κεντρική έννοια του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός»

Η έννοια της σύγκρουσης είναι ο θεματικός άξονας που διατρέχει τις προτάσεις που επιλέχθηκαν  από αρμόδια Ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης για το πρόγραμμα του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2024» που για 5η συναπτή χρονιά περιλαμβάνει παραστάσεις που πραγματοποιούνται σε αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία.

Εστιάζοντας σε τέσσερις επιμέρους άξονες, όπως αυτών της εσωτερικής σύγκρουσης, της σύγκρουσης των πολιτισμών, της σύγκρουσης συμφερόντων, καθώς και της πολεμικής σύγκρουσης, οι καλλιτέχνες, στο πλαίσιο του «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2024» καλούνται να διερευνήσουν σημαντικούς τομείς, όπως την ενδοσκόπηση και την ανθρώπινη επικοινωνία μέσω της τέχνης, την αλληλεπίδραση πολυπολιτισμικών στοιχείων, την πολυπλοκότητα κατά τη διαδικασία λήψης αποφάσεων, τις δυναμικές της εξουσίας και των δεοντολογικών διλημμάτων, αλλά και να προβληματίσουν τους θεατές θέτοντας ηθικά και δεοντολογικά διλήμματα, που μπορεί να αναδυθούν σε διάφορους τομείς στον σύγχρονο κόσμο.

Όπως αναφέρει το υπουργείο Πολιτισμού, εφέτος θα παρουσιαστούν 70 παραγωγές συνολικού προϋπολογισμού 1.800.000 ευρώ. Στις επιλεχθείσες προστάσεις ανά τέχνη, τα στοιχεία έχουν ως εξής: 25 στη μουσική, 19 στο θέατρο, εννέα σε παραστάσεις/δράσεις για παιδιά και εφήβους, επτά σε χορό, έξι σε εικαστικά/performance και τέσσερις σε μουσικό θέατρο. 

Ανά κατηγορία χρηματοδότησης, σε εκείνη των 15.000 ευρώ επελέγησαν 34 προτάσεις, των 30.000 ευρώ επελέγησαν 29 προτάσεις και στην κατηγορία των 60.000 ευρώ επελέγησαν 7 προτάσεις.

«Ο θεσμός ''Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός'' καταθέτει για ακόμη μία φορά το πολιτιστικό και κοινωνικό στίγμα του στην περιφέρεια δίνοντας την ευκαιρία σε καλλιτέχνες και καλλιτεχνικές ομάδες να δημιουργήσουν έργα πάνω στο θεματικό άξονα της ''Σύγκρουσης''», όπως ανέφερε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, κατόπιν ενημέρωσής της από τον Πρόεδρο της Επιτροπής του θεσμού, Γιώργο Κουμεντάκη για την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής και την άμεση δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων.

«Από τη δημιουργία του, το καλοκαίρι 2020, εν μέσω πανδημίας, ως σήμερα, ο θεσμός ''Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός'' κέρδισε την αποδοχή του κόσμου, προσφέροντας υψηλού επιπέδου πολιτιστικές παραγωγές, που συνδυάζουν ιδανικά την πολιτιστική κληρονομιά με τη σύγχρονη δημιουργία. Φέτος, για 5η συνεχόμενη χρονιά, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει ποιοτικές παραστάσεις στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία. Παράλληλα, μέσω του θεσμού δημιουργούνται συνθήκες απασχόλησης για έναν σημαντικό αριθμό εργαζόμενων στον Πολιτισμό και εντόπιων συνεργατών.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων συντίθεται από τις προτάσεις των δημιουργών, και προσανατολίζεται, σύμφωνα με τη φιλοσοφία του θεσμού, προς καινοτόμες και υβριδικές φόρμες που γεννώνται από το διαλεκτικό συνταίριασμα περισσότερων από μίας μορφής τέχνες. Θερμά συγχαρητήρια στα μέλη της Επιτροπής Αξιολόγησης, τα οποία εργάστηκαν αφιλοκερδώς και με αυστηρά καλλιτεχνικά κριτήρια, στηρίζοντας, με τον πλέον αξιόπιστο τρόπο, τον θεσμό». 

Η Ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης  για το 2024 αποτελείτο από τους Γιώργο Κουμεντάκη (πρόεδρος της Επιτροπής, συνθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής της ΕΛΣ), Δημήτρη Μαραγκόπουλο (συνθέτη, επικεφαλής του Κύκλου «Γέφυρες» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, ομότιμος Καθηγητής Ιονίου Πανεπιστημίου - Μουσική και Παραστατικές Τέχνες), Κωνσταντίνο Χατζή (σκηνοθέτη), Δάφνι Κόκκινο (χορευτής, χορογράφος, Διευθυντής της ΚΣΟΤ), Συραγώ Τσιάρα (Ιστορικός Τέχνης, Διευθύντρια Εθνικής Πινακοθήκης), Νατάσα Τριανταφύλλη (σκηνοθέτις), Αναστασία Γκαδόλου (Γενική Διευθύντρια Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης).

Στην Ειδική Επιτροπή από το ΥΠΠΟ, χωρίς δικαίωμα ψήφου, μετείχαν η καθ. Άννα Παναγιωταρέα (δημοσιογράφος, Σύμβουλος της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού) και Δήμητρα Φίλιου (Αρχαιολόγος στη Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού).

Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Μαραγιάννη

Κεντρική φωτ.: Άγιος Αχίλλειος Πρεσπών. Πηγή φωτ.: Facebook/ Υπουργείο Πολιτισμού