Διευκολύνεται η πρόσβαση των ΑΜΕΑ στην Ακρόπολη

Διευκολύνεται η πρόσβαση των ΑΜΕΑ στην Ακρόπολη

Ευκολότερη θα γίνει σύντομα η επίσκεψη στην Ακρόπολη από ΑΜΕΑ καθώς το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο γνωμοδότησε υπέρ διαφόρων αλλαγών γύρω και πάνω στον Ιερό Βράχο. Γνώμονας, η ευκολότερη πρόσβαση αλλά και η βοήθεια προς τους ανθρώπους που έχουν ειδικά προβλήματα, ώστε να ενημερώνονται και να καθοδηγούνται με επάρκεια.

Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, το συμβούλιο ενέκρινε ύστερα από μακρά συζήτηση τις εισηγήσεις των αρμόδιων διευθύνσεων. Έτσι, θα γίνουν νέοι διάδρομοι πρόσβασης ΑΜΕΑ προς Ακρόπολη κοντά στα μονοπάτια Πικιώνη και θα τοποθετηθούν δύο ειδικά οχήματα μεταφοράς αμαξιδίων μέχρι το αναβατόριο.

Προκειμένου οι επισκέπτες με αμαξίδιο να μπορούν να ενημερωθούν, θα υπάρξει προσαρμογή ενημερωτικών πινακίδων πιο κοντά και στο ύψος αμαξιδίων. Για όσους στερούνται όρασης, θα τοποθετηθεί ενημερωτική πινακίδα με γραφή braille και μεγαλογράμματη για όσους βλέπουν μερικώς και δεν ξέρουν braille.

Στη βάση του νέου αναβατορίου θα τοποθετηθεί πινακίδα με αποτύπωση κλίσεων εδάφους των νέων διαδρομών. Στους δρόμους που οδηγούν στον αρχαιολογικό χώρο θα υπάρχουν μικρές πινακίδες με το σύμβολο προσβασιμότητας ΑΜΕΑ με επισήμανση κλίσεων, καθώς και καθοδήγησης προς την Ακρόπολη.

Γενικώς, τα ΑΜΕΑ με αμαξίδιο θα πρέπει να έχουν συνοδό για το μεγαλύτερο μέρος των διαδρομών επί του βράχου, καθώς σε κάποια σημεία, που θα επισημαίνονται, οι κλίσεις είναι μεγαλύτερες. Όμως, διόρθωση των κλίσεων θα οδηγούσε σε ανύψωσή τους, κάτι που δεν είναι επιτρεπτό. Θα γίνει μόνο πλήρωση λαξευμάτων επί των νέων διαστρώσεων.

Επίσης θα τοποθετηθεί μακέτα όλου του βράχου και μνημείων του καλλιτέχνη Απόστ. Σαββίδη (σήμερα βρίσκεται στο κτίριο Βάιλερ) ή εναλλακτικά το πρόπλασμα του βράχου που υπάρχει στα εκπαιδευτικά προγράμματα της Υπηρεσίας Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως.

Αλλά και θα δημιουργηθεί απτική διαδρομή με προπλάσματα. Φυλλάδια με γραφή braille δίγλωσσα θα προσφέρονται στους επισκέπτες με προβλήματα όρασης. Θα κατασκευαστεί νέα περισχοίνιση σύμφωνα με τις νέες οδεύσεις ενώ προτείνονται νέα καθιστικά από σπασμένους λίθους (όχι αρχαίους) και νέοι κάδοι απορριμμάτων σε λίγα σημεία.

Ως ιδέα προτάθηκε και η δημιουργία ειδικής υπηρεσίας εξυπηρέτησης ΑΜΕΑ για όλα τα μνημεία, κάτι που θα συζητηθεί στο μέλλον και φαίνεται να έχει ενδιαφέρον.

Τι λέει το υπουργείο Πολιτισμού

Σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού, η χθεσινή γνωμοδότηση του ΚΑΣ ήταν ομόφωνη. Με τα έργα που προβλέπονται, ολοκληρώνονται οι υποδομές για ΑμεΑ και εμποδιζόμενα άτομα, αι αντικαθίσταται ο υφιστάμενος εξοπλισμός στον Αρχαιολογικό Χώρο της Ακρόπολης. Οι εργασίες εντάσσονται στο πλαίσιο της αναβάθμισης των παρεχομένων υπηρεσιών, με τις οποίες η Ακρόπολη καθίσταται πλέον απολύτως προσβάσιμη.

«Μετά την εγκατάσταση του ανελκυστήρα πλαγιάς, ο οποίος αποτελεί διεθνές πρότυπο στο είδος του, την διαμόρφωση των διαδρομών για άτομα με δυσκολία στην κίνηση, και την προμήθεια δύο golf carts για την εξυπηρέτηση ΑμεΑ με αμαξίδια και εν γένει εμποδιζόμενα άτομα, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού σε συνεργασία με την ΕΣΑμεΑ.» αναφέρει η ανακοίνωση. «Σημειώνεται ότι με απόφαση της Υπουργού έχει συγκροτηθεί κοινή ομάδα εργασίας ΥΠΠΟΑ ΕΣΑμεΑ για το σύνολο των πολιτιστικών χώρων και υποδομών- και από τον Φάρο Τυφλών Ελλάδας, επεξεργάστηκαν περαιτέρω προτάσεις για την ενίσχυση της προσβασιμότητας στην Ακρόπολη.»

Σύμφωνα με τις προτάσεις αυτές οριοθετούνται στο νότιο άκρο του πλατώματος του Αρείου Πάγου, βόρεια και ανατολικά της υφιστάμενης περίφραξης του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Αγοράς, δύο θέσεις στάθμευσης, αποκλειστικά για οχήματα, τα οποία οδηγούνται από ΑμεΑ, ώστε να έχουν ευκολότερη πρόσβαση στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου.

Παράλληλα, μετακινούνται ή ανασχεδιάζονται υφιστάμενες πινακίδες, τοποθετούνται δίγλωσσες (ελληνικά και αγγλικά) πινακίδες Braille, καθώς και με μεγαλογράμματη γραφή (κεφαλαία και Bold) για τα άτομα με μερική όραση. Το υλικό και το μέγεθος της πινακίδας θα καθοριστεί σε συνεργασία με τον Φάρο Τυφλών Ελλάδος. Οι πινακίδες θα ξεκινούν από τη Δ. Αρεοπαγίτου και τη Ροβέρτου Γκάλι.

Με τα φυλλάδια σε γραφή Braille τα εμποδιζόμενα άτομα θα μπορούν να οργανώσουν την ασφαλή και ανεμπόδιστη περιήγησή τους στην Ακρόπολη πριν από την επίσκεψή τους στο χώρο. Επίσης, προβλέπεται η δημιουργία εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα, η οποία να παρέχει γραπτά και προφορικά πληροφορίες για τα μνημεία. Σε κάθε μνημείο η εφαρμογή θα μπορεί να αναγνωρίσει αυτόματα τη θέση και να δίνει την αντίστοιχη πληροφορία.

Η μελέτη αντικατάστασης του παλαιού εξοπλισμού του αρχαιολογικού χώρου, προβλέπει νέα περισχοίνιση κατά μήκος των νέων οδεύσεων, για την οριοθέτηση των διαδρομών, την υποβοήθηση ευπαθών ομάδων επισκεπτών, την προστασία του αρχαιολογικού χώρου και την ασφάλεια των περιοχών εκτέλεσης αρχαιολογικών και αναστηλωτικών εργασιών. Για τα άτομα με κινητικές δυσκολίες, σε συνδυασμό με τους σταθερούς χειρολισθήρες, επί της ίδιας κατασκευής ορίζονται και οι ενδείξεις που επισημαίνουν τα τμήματα των διαδρομών με κλίση που χρήζει την υποστήριξη συνοδού για προσπέλαση.

Τα νέα καθιστικά θα κατασκευαστούν με την επανάχρηση λίθων από τις παλαιές αναστηλώσεις. Τα καθιστικά αυτά φέρουν τη μνήμη και τα σημάδια από την προηγούμενη χρήση τους. Η επιλογή των μαρμάρινων αρχιτεκτονικών μελών θα είναι αποτέλεσμα συνεργασίας με την ΕΦ.Α. Πόλης Αθηνών και την ΥΣΜΑ, ενώ η επανάχρησή τους θα γίνει με μέριμνα για τον σαφή διαχωρισμό τους από τις αρχαιότητες.

Σημειώνεται ότι οι ανωτέρω εργασίες περιλαμβάνονται στη δωρεά του Ιδρύματος Ωνάση προς το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.