Αποκαθίσταται το Κάστρο της Κιάφας, στο Σούλι
Άποψη Κάστρου Κιάφας. Πηγή φωτ.: ΥΠΠΟΑ
Άποψη Κάστρου Κιάφας. Πηγή φωτ.: ΥΠΠΟΑ
Υπ. Πολιτισμού

Αποκαθίσταται το Κάστρο της Κιάφας, στο Σούλι

Κηρυγμένο ιστορικό και διατηρητέο μνημείο και το πιο εμβληματικό από τα μνημεία του Σουλίου, το Κάστρο της Κιάφας (Σούλι), αποκαθίσταται πλήρως από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού βάσει της μελέτης που εγκρίθηκε ομόφωνα από το ΚΑΣ, αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του ΥΠΠΟΑ. Το έργο αποκατάστασης του Κάστρου της Κιάφας έχει προϋπολογισμό 2.000.000 ευρώ και έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Η αποκατάσταση του Κάστρου, με φορέα υλοποίησης τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, εντάσσεται στο ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο για την ανάδειξη του ιστορικού χώρου του Σουλίου, που εκπονήθηκε, στο πλαίσιο Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Ηπείρου και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Για την ιστορία, το Κάστρο της Κιάφας, ένα από τα ηρωϊκά καστροχώρια της αυτόνομης Σουλιώτικης Συμπολιτείας των Σουλιωτών, βρισκόταν για διάστημα χρόνων σε πλήρη εγκατάλειψη, ώσπου το μνημείο επλήγη περισσότερο από τον σεισμό του Μαρτίου 2020.

Παθολογία Κάστρου προ σεισμού και μετά σεισμού. Πηγή φωτ.: ΥΠΠΟΑ

Η αποκατάσταση του κτιρίου αποτελεί μία αφορμή για να αναδειχθεί η ιστορική ταυτότητα του Σουλίου. Ο στόχος του ΥΠΠΟΑ είναι διπλός: «Η αποκατάσταση του Κάστρου της Κιάφας, με τη δημιουργία των κατάλληλων προϋποθέσεων για την ανάπτυξη μιας βιώσιμης κοινότητας, με την ανάδειξη όχι μόνο του ευρύτερου πολιτισμικού τοπίου του Σουλίου, στο φυσικό και δομημένο περιβάλλον, αλλά και την υλική και άυλη κληρονομιά του τόπου.

Η αποκατάσταση του Κάστρου της Κιάφας και η ανάδειξη συνολικά της ιστορικής ταυτότητας του Σουλίου, σ' ένα παρθένο φυσικό περιβάλλον, αποτελούν ελκυστικούς πόλους ανάπτυξης της περιοχής», αναφέρει σε σημείωμά της η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη.

Το Σούλι και το Κάστρο της Κιάφας

Ιδιαίτερος τόπος, λόγω των ιστορικών γεγονότων που διαδραματίστηκαν κατά την περίοδο της κυριαρχίας του Αλή Πασά κατά τον 18ο αιώνα, το Σούλι αποτελεί, ακόμη και σήμερα, μία δυσπρόσιτη περιοχή που εντυπωσιάζει τον επισκέπτη και έναν από τους σημαντικότερους τόπους ιστορικής μνήμης στην Ελλάδα.

Το Κάστρο της Κιάφας, ένα ισχυρό οχυρωματικό έργο, είναι αντιπροσωπευτικό της εποχής του, χτισμένο από τον Αλή Πασά, μετά την κυριαρχία του, επί των Σουλιωτών το 1803. Έχει ορθογωνική κάτοψη σε θέση και έχει προσαρμοστεί στο ανάγλυφο του εδάφους, με τις μεγαλύτερες πλευρές του να είναι παράλληλες με την κορυφογραμμή του βουνού. Οι γενικές του διαστάσεις είναι περίπου 150x50μ. και το ύψος των εξωτερικών τειχών ξεπερνά τα 11μ.

Το Σεράι του Αλή Πασά στο Κάστρο Κιάφας. Χαλκογραφία Holland (1815). Πηγή φωτ.: ΥΠΠΟΑ

Στην περίμετρό του διαμορφώνονται τέσσερις πύργοι – προμαχώνες. Στο εσωτερικό σώζονται ελάχιστες εγκαταστάσεις, ωστόσο, διακρίνεται ακόμη η οργάνωσή του.

Υπενθυμίζεται ότι το Κάστρο υπέστη από τον σεισμό (21/3/2020) σοβαρές ζημιές και καταρρεύσεις, σε πολλαπλά σημεία της περιμέτρου της εξωτερικής και εσωτερικής τειχοποιίας, καθώς και στις οχυρωματικές κατασκευές του προμαχώνα.

Ο σεισμός του 2020 προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές στο Κάστρο Κιάφας. Πηγή φωτ.: ΥΠΠΟΑ

Κεντρική φωτογραφία: Άποψη Κάστρου Κιάφας. Πηγή φωτ.: ΥΠΠΟΑ

Διαβάστε Περισσότερα