Στην ατζέντα των παρεμβάσεων και συζητήσεων που είχε η υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, στο πλαίσιο του Συμβουλίου των Υπουργών Παιδείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις Βρυξέλλες ήταν η ανθεκτικότητα και η προσαρμοστικότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας κατά τη διάρκεια κρίσεων, η σημασία καλλιέργειας δεξιοτήτων, η αξιοποίηση της τεχνολογίας και η χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στην εκπαίδευση, καθώς και η εξωστρέφεια των ελληνικών πανεπιστημίων.
«Η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει και επενδύει σημαντικούς πόρους στην αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης προκειμένου να αποκτήσει αντοχή και προσαρμοστικότητα στις προκλήσεις και στους κινδύνους. Αξιοποιούμε σύγχρονες παιδαγωγικές μεθόδους, ενισχύουμε τις ψηφιακές μας υποδομές μέσω του digital school, και παρέχουμε στοχευμένη επιμόρφωση στους εκπαιδευτικούς μας», ανέφερε, μεταξύ άλλων, η κ. Ζαχαράκη, στην εισήγησή της.
Η υπουργός ενημέρωσε τους ομολόγους της ότι μέσα από τα εργαστήρια δεξιοτήτων τα οποία εφαρμόζονται καθολικά σε όλες τις βαθμίδες της υποχρεωτικής εκπαίδευσης, ενισχύονται οι δεξιότητες, με έμφαση στην περιβαλλοντική εκπαίδευση, στη χρήση και αξιοποίηση των ψηφιακών μέσων και στην ενεργό πολιτειότητα.
Αναλυτικότερα, ανέφερε: «Η Ελλάδα χαιρετίζει την πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη συγκρότηση της "Ένωσης Δεξιοτήτων", αναγνωρίζοντας τον σημαίνοντα ρόλο που έχει διαδραματίσει για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης μέσω της ενίσχυσης των δεξιοτήτων, η ενίσχυση των οποίων δεν μπορεί να αφορά μόνο την απασχόληση και την ανταγωνιστικότητα αλλά την ανάπτυξη και την καλλιέργεια αρχών και αξιών μέσα στο σχολείο.
Προκειμένου τα παιδιά να μεγαλώνουν σε ένα περιβάλλον αλληλεπίδρασης, με ενδιαφέρον για μάθηση και προετοιμασία για τις προκλήσεις, τώρα και στο μέλλον. Για τον λόγο αυτό, οι συνέργειες μεταξύ του Ευρωπαϊκού Χώρου Εκπαίδευσης (ΕΟΧ) και της Ένωσης Δεξιοτήτων είναι ουσιαστικές».
Αναφερόμενη στις εθνικές πολιτικές που ενισχύουν την ανάπτυξη αναγκαίων δεξιοτήτων, η Σοφία Ζαχαράκη παρέθεσε μερικές από τις σχετικές μεταρρυθμίσεις:
- Την έναρξη, από το 2020, της υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης στα 4 έτη, θέτοντας τα θεμέλια για την ανάπτυξη βασικών δεξιοτήτων από πολύ μικρή ηλικία.
- Τα Skills Labs τα οποία έχουν πλέον ενσωματωθεί σε όλα τα επίπεδα της υποχρεωτικής εκπαίδευσης, έχουν υποστηρίξει πάνω από 1,3 εκατομμύρια μαθητές στην καλλιέργεια κοινωνικών δεξιοτήτων, δεξιοτήτων ζωής και ικανοτήτων STEM μέσω διερευνητικών και διεπιστημονικών δραστηριοτήτων. Πολιτική η οποία υλοποιήθηκε στη βάση πρωτοβουλίας που είχε λάβει ως υφυπουργός Παιδείας το 2021.
- Τα αναβαθμισμένα προγράμματα σπουδών με σύγχρονες μεθοδολογίες μάθησης ενσωματώνοντας ψηφιακά εργαλεία, τα οποία δίνουν έμφαση στην υπολογιστική σκέψη και τον προγραμματισμό από τις πρώτες τάξεις του δημοτικού.
- Τη δημιουργία της εμβληματικής πλατφόρμας Digital School, μια ενιαία πύλη που ενοποιεί όλες τις διαδικτυακές υπηρεσίες και το ψηφιακό εκπαιδευτικό περιεχόμενο, προωθώντας έτσι τον ψηφιακό γραμματισμό και την αυτοκατευθυνόμενη μάθηση.
- Το Skills4Life εισήγαγε μια καινοτόμο Τράπεζα Θεμάτων, σχεδιασμένη να συνδέει τις σχολικές γνώσεις με την πρακτική εφαρμογή τους σε πραγματικές προκλήσεις και καθημερινές απαιτήσεις.
Ενισχυτικά, για τον εκσυγχρονισμό της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης όπως ανέφερε η υπουργός, ιδρύθηκαν 15 πειραματικές και θεματικές Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΑΕΚ) για την πιλοτική εφαρμογή καινοτόμων προγραμμάτων κατάρτισης. Επικαιροποιήθηκαν, εξάλλου, πρόσφατα, οι οδηγοί κατάρτισης, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στους τομείς STEM, ενώ εμπλουτίστηκαν με τον κατάλληλο, σύγχρονο εργαστηριακό εξοπλισμό 376 εργαστήρια Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης.
«Οι βασικές δεξιότητες δεν περιορίζονται στα STEM», όπως τόνισε η κ. Ζαχαράκη, «αλλά περιλαμβάνουν την ιδιότητα του πολίτη, την κριτική σκέψη και την καλλιέργεια των κοινών ευρωπαϊκών δημοκρατικών αξιών μας. Για τον σκοπό αυτό, έχουμε εισαγάγει το νέο πρόγραμμα σπουδών "Δράσεις Ενεργού Πολίτη" σε όλες τις βαθμίδες της Α΄θμιας και Β΄θμιας εκπαίδευσης. Δομημένη γύρω από τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, η πρωτοβουλία αυτή αποσκοπεί στην ενίσχυση της πολιτικής συνείδησης, της υπευθυνότητας και της δράσης των μαθητών».
Παράλληλα, όπως τόνισε η κ. Ζαχαράκη: «Επενδύουμε στην ψυχοκοινωνική στήριξη των μαθητών με διπλασιασμό του αριθμού των ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών στα σχολεία από το 2019, ενώ υλοποιείται, ήδη, η απόφαση για τον περιορισμό της χρήσης των κινητών τηλεφώνων στα σχολεία από τους μαθητές. Από τον Σεπτέμβριο του 2024 δεν επιτρέπεται η χρήση των κινητών σε όλα τα ελληνικά σχολεία, με αυστηρές εξαιρέσεις που σχετίζονται με θέματα υγείας και ασφάλειας των μαθητών».
Τέλος, το Συμβούλιο απασχόλησε και η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και συγκεκριμένα η δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού πτυχίου.
«Με εθνικούς πόρους και κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, χρηματοδοτούμε, ενισχύουμε και ενθαρρύνουμε αποφασιστικά την εξωστρέφεια των ελληνικών πανεπιστημίων με σπουδαία πανεπιστήμια του εξωτερικού» επεσήμανε η κ. Ζαχαράκη. «Πριν από λίγες μέρες μάλιστα αυξήσαμε κατά 20 εκατ. ευρώ τη χρηματοδότηση για την οργάνωση καινοτόμων κοινών μεταπτυχιακών προγραμμάτων (Joint Master ή Dual Master). Ο αριθμός των προτάσεων που υποβλήθηκαν ήταν εντυπωσιακός, αφού υποβλήθηκαν 132 και σε πρώτη φάση εγκρίθηκαν οι 63.
Πρόκειται για κοινά μεταπτυχιακά που δεν παρέχονται ήδη από τα δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα και αντιλαμβάνεστε πόσο διευρύνονται οι επιλογές και οι δυνατότητες των φοιτητών μας. Όπως ανέφερα και στη Σύνοδο των Πρυτάνεων απαντώντας και σε δικό τους αίτημα, θα εξαντλήσουμε κάθε χρηματοδοτική δυνατότητα που υπάρχει προκειμένου να στηρίξουμε ακόμη περισσότερο το άνοιγμα των πανεπιστημίων μας στον κόσμο, με έγκριση ακόμη περισσότερων προτάσεων».
Στο περιθώριο του Συμβουλίου η υπουργός Παιδείας της Ελλάδας πραγματοποίησε συνάντηση με την εκτελεστική αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα Κοινωνικά Δικαιώματα και Δεξιότητες, Ποιοτική Απασχόληση και Ετοιμότητα, Ροξάνα Μιντσάτου (Roxana Minzatu), την υπουργό Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κύπρου, Αθηνά Μιχαηλίδου, την υπουργό Παιδείας και Νεολαίας της Ιρλανδίας, Έλεν ΜακΕντυ (Helen McEntee), και την υπουργό Παιδείας, Επιστημών και Αθλητισμού της Λιθουανίας, Ραμίντα Ποποβιένε (Raminta Popoviene). Παράλληλα, η Σοφία Ζαχαράκη, συναντήθηκε με την υπουργό Παιδείας της Σουηδίας, Λόττα Έντχολμ (Lotta Edholm), καθώς και την υπουργό Επικρατείας, υπουργό Παιδείας, Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Έρευνας της Γαλλίας, Ελιζαμπέτ Μπορν (Elisabeth Borne).