ΥΠΕΞ Πολωνίας: Προκαλούν "σύγχυση" οι δηλώσεις του F. Timmermans

ΥΠΕΞ Πολωνίας: Προκαλούν "σύγχυση" οι δηλώσεις του F. Timmermans

Η Πολωνία θα περιμένει να λάβει γραπτώς την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την έναρξη της διαδικασίας σε βάρος της για τη διασφάλιση του κράτους δικαίου, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Βίτολντ Βαστσικόφσκι, σημειώνοντας ότι επικρατεί "σύγχυση" μετά τις δηλώσεις που έκανε νωρίτερα σήμερα ο πρώτος αντιπρόεδρος της Κομισιόν Frans Timmermans για το θέμα αυτό.

"Θα θέλαμε να δούμε γραπτώς την απόφαση της Επιτροπής. Οι δηλώσεις του Frans Timmermans ήταν αντιφατικές" είπε ο επικεφαλής της πολωνικής διπλωματίας, σημειώνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Βαρσοβίας και των Βρυξελλών είναι πιθανόν να κρατήσουν πολλούς μήνες.

Για τις ανακοινώσεις του Frans Timmermans, ο Βαστσικόφσκι σχολίασε: "Από τη μία πλευρά μιλούσε για την ανάγκη διαλόγου με την Πολωνία και από την άλλη αναφέρθηκε στη διαδικασία διασφάλισης" του κράτους δικαίου.

"Αν μιλάμε για τις Συνθήκες της ΕΕ, η τροποποίηση του νόμου για τα μέσα ενημέρωσης στην Πολωνία δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο αξιολόγησης της Κομισιόν. Για το Συνταγματικό Δικαστήριο, ο Frans Timmermans δεν έλαβε υπόψη του τις τελευταίες αποφάσεις του Δικαστηρίου να δεχτεί δύο δικαστές", συνέχισε ο Πολωνός υπουργός.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάσισε στις αρχές της εβδομάδας να αποδεχτεί δύο δικαστές που είχε προτείνει το κυβερνών κόμμα PiS.

Η δήλωση του Frans Timmermans "προκαλεί περισσότερη σύγχυση" αντί να αποσαφηνίζει τα πράγματα, συνέχισε ο Βαστσικόφσκι. "Θα περιμένουμε να δούμε την απόφαση γραπτώς και σε διαφορετική περίπτωση θα προσπαθήσουμε να αποσαφηνίσουμε τα πράγματα με άλλον τρόπο. Ο διάλογος θα πάρει μήνες", κατέληξε ο υπουργός.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη:

- Κομισιόν: Έλεγχος στις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις της Πολωνίας