Τσίπρας – Μητσοτάκης, δύο διαφορετικοί κόσμοι, δύο διαφορετικές προτάσεις

Τσίπρας – Μητσοτάκης, δύο διαφορετικοί κόσμοι, δύο διαφορετικές προτάσεις

Γράφει ο Γιάννης Κ.Τρουπής

Μία τελείως διαφορετική τακτική θέλει να ακολουθήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ευθεία αντιπαράθεση με εκείνη που ακολουθεί η κυβέρνηση.
Όπως πληροφορείται το liberal.gr ο κ.Μητσοτάκης ακόμα και μέσα στους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού θα θελήσει να δημοσιοποιήσει συγκεκριμένα στοιχεία από το κυβερνητικό του πρόγραμμα, ώστε να μπορεί ο πολίτης να κάνει την σύγκριση με όσες πολιτικές υλοποιούνται από το Μέγαρο Μαξίμου. Στόχος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να δείξει ότι μέσα στην κρίση υπάρχει και άλλος δρόμος, μακριά από μεγάλες υποσχέσεις.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που υπάρχουν στην Πειραιώς μέσα από την ευθεία σύγκριση των δύο προτάσεων, θα αντιληφθούν οι πολίτες τη διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στους δύο κόσμους που πρεσβεύουν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Δύο προτάσεις, για τις οποίες μοναδικός κριτής είναι ο λαός που αργά ή γρήγορα θα κληθεί να αποφασίσει. Ήδη ο κ.Μητσοτάκης παρουσίασε τις τρεις προϋποθέσεις προκειμένου να επιστρέψει η Ελλάδα στην ανάπτυξη στην Ελλάδα μιλώντας σε εκδήλωση του Ιδρύματος Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, για το σχέδιο Μάρσαλ.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι ακριβώς επειδή η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα, η ανάπτυξη «μπορεί να έρθει μόνον μέσω της συμμετοχής στον κόσμο των εταίρων μας, των συμμάχων μας. Είναι αδύνατον να προκύψει σε συνθήκες απομόνωσης και αυτάρκειας, που έτσι κι αλλιώς δεν είναι ρεαλιστικές επιλογές για μια μικρή χώρα, και μάλιστα στον σύγχρονο κόσμο της παγκοσμιοποίησης και της αλληλεξάρτησης».
Όπως τόνισε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας η πρώτη προϋπόθεση «είναι η παροχή τεχνογνωσίας και η προσαρμογή στα δυτικά πρότυπα διακυβέρνησης. Αυτό έκανε το Σχέδιο Μάρσαλ, αλλά δεν ήταν αρκετό».

Κρίσιμη, κατά τον κ. Μητσοτάκη, είναι η δεύτερη προϋπόθεση, «δηλαδή αυτό που αποκαλούμε σήμερα “ιδιοκτησία του προγράμματος”. Κατά την εφαρμογή, αλλά και μετά το τέλος του Σχεδίου Μάρσαλ, εμφανίστηκε μια νέα γενιά πολιτικών στην Ελλάδα, που αγωνιούσαν να εφαρμόσουν τολμηρές αναπτυξιακές πολιτικές, στις οποίες ειλικρινά και βαθιά πίστευαν. Αυτό ήταν και τότε αναγκαίο, επειδή η μεταρρύθμιση δεν μπορεί ποτέ να γίνει δια της έξωθεν επιβολής. Πήραμε την ώθηση, αλλά τα δεδομένα τα αλλάξαμε μόνοι μας. Το έκανε η γενιά των γονέων και των παππούδων μας, που παρέλαβε την Ελλάδα το 1949, μετά το τέλος του Εμφυλίου Πολέμου, ως μια χώρα του περιθωρίου. Ως μια χώρα, που είχε υποστεί διαδοχικές καταστροφές από το 1922 ως το 1949, είναι η ίδια γενιά που παρέλαβε αυτή την Ελλάδα κατεστραμμένη και μας την παρέδωσε μέλος του σκληρού πυρήνα του δυτικού κόσμου».

Η τρίτη προϋπόθεση για την επιτυχία μιας μεγάλης μεταρρυθμιστικής προσπάθειας όπως ήταν το Σχέδιο Μάρσαλ, «ήταν η συναίνεση του λαού στην προοπτική μιας μεγάλης αλλαγής. Μια κοινωνία που, ίσως επειδή είχε υποφέρει τόσο, ήταν αποφασισμένη να αλλάξει σελίδα. Χωρίς αυτή την ευρεία κοινωνική συναίνεση το εγχείρημα δεν θα μπορούσε να έχει πετύχει», σχολίασε ο κ. Μητσοτάκης.

«Πιστεύω ότι οι τρεις αυτές προϋποθέσεις πρέπει να συντρέξουν για να ξεφύγουμε από την σημερινή μας κρίση. Η κρίση μας έκανε όλους πιο ώριμους. Μας έδειξε τα όρια του λαϊκισμού ή μάλλον το δραματικό αδιέξοδο όπου αυτός οδηγεί. Από πλευράς αξιών, μεταρρυθμίσεις που πριν από χρόνια αποτελούσαν ταμπού, γίνονται πλέον αποδεκτές από την πλειονότητα των Ελλήνων ως αναγκαίο στοιχείο για να περάσουμε τη γέφυρα προς το μέλλον. Αλλά μένει σαφώς να γίνουν κι άλλα για να εκπληρώσουμε και τις τρεις προϋποθέσεις που θα μας επιτρέψουν να προκαλέσουμε μια πραγματική αναπτυξιακή έκρηξη στην πατρίδα μας. Μπορούμε όμως να το πετύχουμε και εγώ σε αυτή την κατεύθυνση θα δουλέψω» ξεκαθάρισε ο κ.Μητσοτάκης.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε και τους βασικούς άξονες της αγροτικού προγράμματος της ΝΔ. Ο αγροτικός κόσμος είναι άλλωστε εδώ και πολλά χρόνια προνομιακός συνομιλητής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Παρά το γεγονός ότι την τελευταία περίοδο οι σχέσεις ΝΔ αγροτών έδειχναν σημάδια διαταραχής, ο κ. Μητσοτάκης επιδιώκει την περαιτέρω σύσφιξη.
Η περιοδεία του στη Θεσσαλία αποτέλεσε την αφορμή για τη δημοσιοποίηση των κεντρικών αξόνων των γαλάζιων προτάσεων για τους αγρότες.
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε την αναγκαιότητα εκμετάλλευσης πόρων για την αγροτική ανάπτυξη που προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και σήμερα λιμνάζουν. «Κοντά στα 6 δις», είπε ο κ. Μητσοτάκης «είναι χρήματα που όπως γνωρίζετε σήμερα λιμνάζουν. Παρότι τελευταία έχει επιτευχθεί μία μικρή βελτίωση στην απορροφητικότητα, κυρίως αυτή αφορά δράσεις του παρελθόντος και όχι του μέλλοντος».

«Το πρόγραμμα των νέων αγροτών όπως ξέρετε καλά καρκινοβατεί ανάμεσα στην ανικανότητα και στη γραφειοκρατία της πολιτικής ηγεσίας και της δημόσιας διοίκησης. Υπάρχουν αρκετά καινοτόμα προγράμματα που αφορούν όχι μόνο τις υποδομές, αλλά και ζητήματα όπως της εκπαίδευσης και της κατάρτισης των αγροτών και για τους παλιούς και για τους νέους αγρότες. Ποτέ δεν είναι αργά να μάθει κανείς κάτι καινούριο» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, δείχνοντας ότι τον απασχολεί η πορεία όσων νέων ανθρώπων επιθυμούν να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα.
Ειδική αναφορά έκανε στο ζήτημα των ομάδων παραγωγών: «Χρειαζόμαστε ένα καινούριο νομικό πλαίσιο. Στην πραγματικότητα οι ομάδες παραγωγών πρέπει να λειτουργήσουν σαν μικρές επιχειρήσεις. Δηλαδή, να ελέγχουν καλά το κόστος τους, να έχουνε μία σοβαρή διαχείριση, η οποία θα κινηθεί προς όφελος όλων των παραγωγών».

Για τον κτηνοτροφικό τομέα, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε ζήτημα πολιτικής βούλησης τις ελληνοποιήσεις ζώων ενώ επισήμανε ότι το θέμα δεν είναι ψηλά στις προτεραιότητες της σημερινής Κυβέρνησης.
Για τη φέτα, υπογράμμισε ότι «η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Καναδά έχει πολλά καλά στοιχεία για τη χώρα μας, όπως το ότι επιτρέπει σε πολλά ελληνικά, αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα να μπουν στην αγορά του Καναδά χωρίς δασμούς. Έχει, όμως, και ένα συγκεκριμένο πρόβλημα. Και αυτό είναι ο περιβόητος αστερίσκος στη φέτα. Ένας αστερίσκος, ο οποίος δεν χορηγεί στη φέτα καθεστώς πλήρους προστασίας. Θα μπορούσαμε να επιμερίσουμε τις ευθύνες, αλλά αυτό το οποίο μας ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή είναι πώς μπορούμε να το διορθώσουμε».

Για την εξισωτική αποζημίωση, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατία υπογράμμισε ότι «με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ, έχει μοιραστεί σε πολλούς ώστε το Κόμμα να αυξήσει την πελατεία. Θέση της Νέας Δημοκρατίας είναι η εξισωτική να δίνεται σ' αυτούς που δικαιούνται».

Όσον αφορά στο κόστος παραγωγής, τόνισε ότι «η Νέα Δημοκρατία είχε αγωνιστεί για τη μείωση από το 24% στο 13%. Μάλιστα, είχε προαναγγείλει την κατάθεση πρότασης για μείωση του φόρου και στις σύνθετες ζωοτροφές. Υπάρχουν ζητήματα που άπτονται του ΦΠΑ και μπορούν να διορθωθούν. Όσον αφορά στη μείωση της φορολογίας από το 29% θα την πάμε στο 20% και του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή από το 20% στο 9% εντός δύο ετών.
Σύμφωνα με πληροφορίες η επίσκεψη στη Θεσσαλία δε θα αποτελέσει την μοναδική περιοδεία του προέδρου της ΝΔ σε αγροτική περιοχή τους καλοκαιρινούς μήνες. Ηδη προγραμματίζονται και άλλες τέτοιες συναντήσεις, οι οποίες θα δώσουν την ευκαιρία στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ξεδιπλώσει τις προτάσεις του, με τελικό πάντα κριτή τον πολίτη.