field_kentriki_fotografia
Τι σηματοδοτεί η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία

Το σημαντικότερο ορόσημο για την ελληνική οικονομία η οποία μετά από δώδεκα χρόνια βγαίνει από τον «γύψο» της ενισχυμένης εποπτείας, φέρνει τη δεύτερη, θερινή παρέμβαση του πρωθυπουργού. Κατά πληροφορίες μάλιστα θα τηρηθεί η «εθιμοτυπία» που ακολουθήθηκε τον περασμένο Ιούνιο, όταν η σφραγίδα του Eurogroup επικύρωσε την εθνική επιτυχία, για την οποία η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, πλαισιώθηκε από το δημόσιο μήνυμα του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα.

Συγκλίνουσες πληροφορίες του Liberal.gr αναφέρουν ότι το κεντρικό στίγμα στη δήλωση που θα απευθύνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις δέκα το πρωί, θα συμπυκνώνει η φράση: Κλείνει ένας επώδυνος κύκλος - ανοίγει μια νέα εποχή.  Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το μήνυμα του πρωθυπουργού θα διατρέξουν αναφορές για τις θυσίες που επωμίστηκαν οι Έλληνες, αλλά και για τις αυτόνομες επιλογές, που με τη μετάβαση στη νέα περίοδο, διανοίγονται στον ορίζοντα τόσο για την ανάπτυξη της χώρας όσο και για την ευημερία των πολιτών.

«Η Ελλάδα δεν είναι, πια, το «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης. Αλλά ένας αξιόπιστος εταίρος», είναι το σύνθημα που εκπέμπει σταθερά ο πρωθυπουργός για την συνολική αλλαγή στην διεθνή εικόνα της Ελλάδας. «Ένα κράτος που δεν δέχεται υποδείξεις, αλλά συνδιαμορφώνει τις εξελίξεις. Που δεν αδικείται, αλλά ηγείται», όπως λέει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Με τη δήλωσή του θα επαναλάβει ότι η πολιτική της κυβέρνησης του γίνεται με το βλέμμα στραμμένο «στην ανάπτυξη της οικονομίας» και τη σκέψη «στην ανακούφιση της κοινωνίας».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προβάλλει τα επιτεύγματα κατά τη διάρκεια της τριετίας που επιτάχυναν την αλλαγή σελίδας για την ελληνική οικονομία. Ο κ. Μητσοτάκης θα κάνει ειδική μνεία στα βήματα προόδου που πραγματοποιήθηκαν, όπως η οριστική άρση των περιορισμών στην κίνηση των κεφαλαίων καθώς επίσης η πρόωρη εξόφληση των δανείων του ΔΝΤ. 

Θα δώσει έμφαση στην συμβολή τους να καλυφθεί ταχύτερα η απόσταση από τον πήχη που είχε τεθεί προεκλογικά από τη Νέα Δημοκρατία, που ταυτόχρονα φέρνει πιο κοντά τον μεγάλο, εθνικό στόχο του 2023: την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, η οποία όπως πολλάκις έχει επισημάνει ο πρωθυπουργός: «ξεκλειδώνει ακόμη περισσότερες ευκαιρίες ευημερίας για όλους».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει τη μεγάλη εικόνα, εντός της οποίας συντελέστηκαν αυτές οι θετικές εξελίξεις κάνοντας ειδική αναφορά στο «πως το τιμόνι του τόπου έμεινε σταθερό την τελευταία τριετία» καίτοι η κυβέρνηση βρέθηκε αντιμέτωπη με «συνεχείς εξωγενείς κρίσεις και τις αλλεπάλληλες προκλήσεις». Θα υπογραμμίσει δε, πώς, τα καθημερινά βήματα προς τα εμπρός, μετατρέπονται σε ένα μεγάλο άλμα προς το μέλλον.  

Η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη θα πραγματοποιηθεί στις 10 το πρωί και αναμένεται με ενδιαφέρον εάν θα επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που θέλουν να συμπεριλαμβάνει και έμμεσες αναφορές στα τρέχοντα ζητήματα που απασχολούν την πολιτική επικαιρότητα.