Θα τολμήσει η κυβέρνηση να δώσει τη μάχη με την Eκκλησία;

Θα τολμήσει η κυβέρνηση να δώσει τη μάχη με την Eκκλησία;

Του Γιάννη Σιδέρη

Ικανοποιημένοι δήλωναν στο Μαξίμου από τις επιδόσεις του κ. Τσίπρα στη συζήτηση πολιτικών αρχηγών στη Βουλή (όχι ότι υπήρχε περίπτωση να δηλώσουν κάτι άλλο Δικαιολογούν το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός επεκτάθη από το αντικείμενο της συζήτησης που ήταν η παιδεία σε θέματα καναλιών, επειδή «ήταν μια συζήτηση πολιτικών αρχηγών και όχι νομαρχών».

Φυσικά δεν θα κατατριβούμε σε τέτοιους απολογισμούς, καθώς οι εντυπώσεις είναι υποκειμενικής φύσεως και η στήλη δεν διεκδικεί ρόλο διερμηνευτή των λαϊκών εντυπώσεων.

Η απομόνωση της κυβέρνησης

Ωστόσο, σε πολιτικό επίπεδο, αν κάτι αναδύθηκε, είναι η απόλυτη απομόνωση της κυβέρνησης. Σε μια μεγάλη ιστορικής σημασίας μεταρρύθμιση, όπως αυτή στην Παιδεία και τη μετατροπή του μαθήματος των θρησκευτικών, ο κυβερνητικός εταίρος, Π. Καμμένος, διεμήνυσε ότι δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε τίποτα, αν δεν γίνουν δεκτά τα αιτήματα της ιεραρχίας. Διαβεβαίωσε δε ότι «και ο πρωθυπουργός δεν θέλει με κανένα τρόπο –και δεν μπορεί– να αποκοπεί η ορθοδοξία από τη διδασκαλία και την κοινωνία». Παράλληλα χαρακτήρισε «απαράδεκτα» αυτά που ειπώθηκαν –δηλ. που είπε ο Φίλης– για τον ρόλο της Εκκλησίας στην κατοχή και τη χούντα.

Φυσικά σε ένα κοσμικό κράτος δεν έχει δουλειά ένας υπουργός Άμυνας να συζητάει με τον αρχιεπίσκοπο επί του σχολικού προγράμματος –αλλά αυτά θεωρούνται μη συμβατά σε ευρωπαϊκές χώρες, όχι στη… μεσανατολική Ελλάδα.

Από την άλλη, η επιστολή του αρχιεπισκόπου προς τον πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς είναι κριτικό και πλήρως συγκροτημένο κείμενο βαρύτατης σημασίας. Διαθέτει επιστημονική τεκμηρίωση και ξεφεύγει από το αναμενόμενο, από τη συνήθη «παπαδίστικη» κριτική των ταλιμπάν ιερωμένων. Η λεπτομερής τεκμηρίωσή του καταδεικνύει ότι και η εκκλησία αφενός έχει στους κόλπους της μελετητές και όχι μόνο «Ανθιμους», αφετέρου είναι πλήρως προετοιμασμένη για τη μάχη και δεν θα αποστεί του στόχου της να ματαιώσει τη μεταρρύθμιση.

Πολύ περισσότερο που από τη λεπτομερή επιστολή διαφαίνεται ότι το επιτελείο του κ. Φίλη δεν αντιστάθηκε στη διάθεσή του να μπολιάσει με το δικό του ιδεολογικό προσανατολισμό το μάθημα της θρησκειολογίας (αυτά ως πρώτη εντύπωση, καθώς η στήλη δεν διεκδικεί να υποκαταστήσει τους ειδικούς).

Ούτως ή άλλως το πολιτικό πρόβλημα που αναδύεται για την κυβέρνηση είναι ζωτικό, καθώς άρχισε να πορεύεται σε κινούμενη άμμο που υπονομεύει τη σταθερότητά της. Βέβαια ο συγκυβερνήτης Πάνος έχει δείξει ότι είναι ευπροσάρμοστος και οι κατά καιρούς απειλές του (π.χ. ποιος θυμάται το ΦΠΑ στα νησιά) δεν είναι οριστικές, μπρος στην απόλαυση της εξουσίας. Ωστόσο το ποίμνιο της εκκλησίας έχει άλλη δύναμη κρούσης, είναι ευκόλως διαχειρίσιμο από την Εκκλησία και ο άμβωνας αποτελεί πολύ ισχυρό προπαγανδιστικό όπλο.

Η κυβέρνηση ή θα αναγκαστεί στα συνήθη, να ακυρώσει τις αγωνιστικές κορώνες Φίλη, ή θα προχωρήσει σε μια μάχη που ίσως αποδειχθεί άνιση. Αν, πάντως, κρίνουμε από τη ρήση Τσίπρα «Το ορθόδοξο δόγμα στο επίκεντρο του μαθήματος των θρησκευτικών και καθοριστικό για τη διαμόρφωση της ταυτότητάς μας», μάλλον ετοιμάζεται η συνήθης κυβίστηση.

Στην υποθετική περίπτωση που επιμείνει, αυτήν τη φορά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έχει τη συμπαράσταση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, όπως έγινε με το Σύμφωνο Συμβίωσης (το μόνο αριστερό μέτρο σε 20 μήνες διακυβέρνησης). Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αυτά που είναι υπέρ του διαχωρισμού του κράτους με την Εκκλησία, δεν θα γίνουν παρανάλωμα εκλογικού πυρός, για να διατηρήσουν τον κ. Τσίπρα ως πρωθυπουργό στην εξουσία, και στη συνέχεια να τα εγκαλεί εριστικά γιατί του ασκούν κριτική!

Σε διακεκαυμένο τοπίο

Η κυβέρνηση ούτως ή άλλως τώρα εισέρχεται σε διακεκαυμένο κοινωνικό πεδίο. Με θέατρο της διαπραγμάτευσης, τα «ναζάκια» της αντίστασης, τον αχό για τα κανάλια, μακρηγορούσε να πάρει τα μέτρα που είχαν κοινωνικές επιπτώσεις. Η αρχή έγινε από το ΕΚΑΣ και τις συντάξεις, αλλά πλέον εισερχόμαστε στο «κυρίως πιάτο».

Χθες στο Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης υπήρξαν συγκρούσεις μεταξύ ΜΑΤ και πολιτών (μελών «Συλλογικοτήτων ενάντια στους πλειστηριασμούς»), που κατόρθωσαν να διακόψουν τη διαδικασία πλειστηριασμού εξαμελούς οικογένειας, της οποίας ο πατέρας φέρεται με αναπηρία 85%, ενώ και ένα από τα έξι παιδιά του είναι ανάπηρο (σύμφωνα με το ρεπορτάζ από τη Θεσσαλονίκη).

Χαρακτηριστικό ήταν ότι ένα από τα συνθήματα που εκφωνούσαν οι συγκεντρωθέντες ήταν και σύνθημα του αντιπολιτευτικού ΣΥΡΙΖΑ «Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη».

Μάλλον τα νταούλια τώρα άρχισαν…