Θ. Σκυλακάκης στη Λισαβόνα: Η ατζέντα της συζήτησης στο World Ocean Summit
Φωτογραφία Αρχείου
Φωτογραφία Αρχείου

Θ. Σκυλακάκης στη Λισαβόνα: Η ατζέντα της συζήτησης στο World Ocean Summit

Τους συνέδρους για τις εξελίξεις γύρω από τις έξι σταθερές θεματικές που έχει κάθε «Our Ocean Conference», θα ενημερώσει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, ο οποίος μεταβαίνει στην Πορτογαλία, με σκοπό τη συμμετοχή του στο 11ο Ετήσιο «World Ocean Summit» του «Economist», το οποίο διεξάγεται στη Λισαβόνα, από τις 11 έως τις 13 Μαρτίου.

Οι σταθερές θεματικές είναι:

1) Κλιματική Αλλαγή

2) Ασφάλεια στη Ναυτιλία

3) Αειφόρος Αλιεία

4) Θαλάσσια Ρύπανση

5) Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές (MPA’s)

6) Βιώσιμη Γαλάζια Οικονομία

Συγκεκριμένα, θα μιλήσει σε πάνελ, με πεδίο εστίασης την πορεία προετοιμασίας δύο επικείμενων, παγκόσμιου ενδιαφέροντος, Διασκέψεων για τους ωκεανούς: το «Our Ocean Conference 2024» (Ελλάδα) και το «United Nations Ocean Conference (UNOC) 2025» (Γαλλία - Κόστα Ρίκα).

Σημειώνεται, ότι η Ελληνική Κυβέρνηση φιλοξενεί, στην Αθήνα, και συγκεκριμένα στο «Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος», στις 16 και 17 Απριλίου, την «9η Διεθνή Διάσκεψη για τον Ωκεανό», και στις 15 Απριλίου τη Σύνοδο Νέων για τον Ωκεανό (Youth Leadership Summit).

Επίσης, ο Θ. Σκυλακάκης, θα παρουσιάσει τις ελληνικές προτεραιότητες και τους στόχους που έχει θέσει η Ελλάδα, στο πλαίσιο του Συνεδρίου, προκειμένου να συμβάλλει στη συνέχεια της προσπάθειας για μια κληρονομιά δεσμεύσεων, με σκοπό τη διάσωση των ωκεανών.

Στο «World Ocean Summit» της Λισαβόνας θα συμμετάσχει επίσης, η Ειδική Απεσταλμένη του Πρωθυπουργού για τους Ωκεανούς, Συντονίστρια του «Our Ocean Conference 2024», Δρ. Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου. Στο πλαίσιο πάνελ (13/3), η Δρ. Αυγερινοπούλου θα αναπτύξει το πώς κλάδοι που δραστηριοποιούνται στη θάλασσα (όπως για παράδειγμα η ναυτιλία, η υπεράκτια αιολική ενέργεια, η θαλάσσια βιοτεχνολογία κ.α.) υιοθετούν όλο και πιο βιώσιμες πρακτικές. Επιπρόσθετα, θα παρέχει πληροφορίες για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Ελλάδα, στο πλαίσιο της «9ης Διεθνούς Διάσκεψης για τον Ωκεανό», «Οur Ocean Conference 2024».

Σημειώνεται πως ο θεσμός του «Our Ocean Conference» αποτελεί μια πρωτοβουλία του Υπουργείου Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ειδικού Απεσταλμένου του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών για το Κλίμα και πρώην Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ John Kerry, η οποία ξεκίνησε το 2014.

Στο πλαίσιο της Διάσκεψης, οι συμμετέχουσες χώρες και φορείς αναλαμβάνουν δεσμεύσεις σχετικά με την προστασία των θαλασσών. Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι στην «8η Διάσκεψη για τον Ωκεανό», που πραγματοποιήθηκε το 2023 στον Παναμά, ανακοινώθηκαν περισσότερες από 360 δεσμεύσεις, που αντιστοιχούν σε ποσό άνω των 22 δισ. δολαρίων.

Μια ιδιαιτέρως σημαντική διάσταση της Διάσκεψης είναι οι παράλληλες εκδηλώσεις, που θα πραγματοποιηθούν από τις 15 έως και τις 17 Απριλίου. Στόχος αυτών είναι η ανάδειξη σημαντικών ζητημάτων και η παρουσίαση πιθανών λύσεων, τόσο αναφορικά με τις έξι θεματικές ενότητες του Συνεδρίου όσο και ειδικότερα, σε σχέση με τους τομείς εστίασης της Ελληνικής Κυβέρνησης.

Στην «9η Διάσκεψη για τον Ωκεανό» θα συμμετάσχουν, αποκλειστικά και μόνο -μετά από επίσημη πρόσκληση- Κυβερνητικές αποστολές, Μη Κερδοσκοπικοί Οργανισμοί, Διεθνείς Οργανισμοί, εκπρόσωποι της Ακαδημαϊκής Κοινότητας, ιδιώτες και δημοσιογράφοι από όλον τον κόσμο.