Στη δημιουργία μόνιμης δομής ταυτοποίησης μεταναστών και αιτούντων άσυλο στην Κρήτη αναφέρθηκε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνος Πλεύρης.
«Στην Κρήτη θα γίνει σίγουρα μία δομή, μόνιμη», ανακοίνωσε ο κ. Πλεύρης, μιλώντας στο Action 24.
«Οι τοπικές αρχές ζήτησαν να υπάρχουν δύο μικρές δομές ταυτοποίησης όπου μετά ο κόσμος που ταυτοποιείται να μεταφέρεται στην ενδοχώρα. Στην πραγματικότητα αυτό γίνεται σε όλα τα νησιά», σημείωσε.
Συμπλήρωσε δε ότι «στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, οι μόνιμες δομές που έχουμε δεν έχουν τον ίδιο κόσμο. Όταν έχουν ροή οι συγκεκριμένες δομές γίνεται η καταγραφή, η αίτηση ασύλου και μετά μεταφέρονται μετά στην ενδοχώρα όπου υπάρχουν οι υπόλοιπες δομές».
Στη συνέχεια, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου τόνισε ότι «αυτό που έχει προκριθεί για την Κρήτη είναι το μοντέλο που, να σας το πω σε νούμερα, το 2023 είχαμε 2.000 ροές σε όλο τον χρόνο, το 2024 είχαμε 4.000 και έχουμε 10.000 το πρώτο εξάμηνο του 2025».
«Πλέον δημιουργούνται συνθήκες ενός νόμιμου διαδρόμου από τη Λιβύη προς την Ευρώπη όπου μέρος αυτής είναι η Κρήτη και συνεπώς είναι αναγκαστικό να υπάρχει μόνιμη δομή στην Κρήτη. Τα χαρακτηριστικά είναι: θα είναι κλειστή υπό την έννοια πως ο κόσμος που θα μπαίνει θα έχει περιορισμένη ελευθερία», ανέφερε.
Αναφερόμενος στο καθεστώς «περιορισμένης ελευθερίας» των διαμενόντων, ο υπουργός είπε πως ναι μεν δε θα μπορούν να κυκλοφορούν αλλά δε θα μένουν εκεί για μεγάλο διάστημα.
«Δεν θα είναι μια δομή που θα λιμνάζει κόσμος», είπε χαρακτηριστικά ο Θάνος Πλεύρης.
Τα στρατόπεδα
Παράλληλα, ο κ. Πλεύρης έκανε γνωστό πως οι υπηρεσίες του δικού του υπουργείου βρίσκονται σε συνεργασία με τις αντίστοιχες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας προκειμένου να βρεθούν στρατόπεδα που δεν χρησιμοποιούνται και ενδεχομένως θα μπορούσαν το συντομότερο δυνατό να αλλάξουν χρήση ώστε να φιλοξενήσουν μετανάστες και αιτούντες άσυλο.
Μάλιστα ο κ. Πλεύρης δεν απέκλεισε μία από αυτές τις περιπτώσεις να είναι το παλιό στρατόπεδο στο Καστέλι Χανίων, λέγοντας πως είναι ένα από τα στρατόπεδα που εξετάζονται.
«Στην Κρήτη δεν είναι κανονική μεταναστευτική ροή»
Σχετικά με την απόφαση της κυβέρνησης να παγώσει τις αιτήσεις για άσυλο, ο υπουργός είπε: «Θεωρούμε ότι αυτό που γίνεται στην Κρήτη δεν είναι κανονική μεταναστευτική ροή».
Εξήγησε πως εάν οι αφίξεις συνεχίζονταν με τον ρυθμό των 1.000 ατόμων ανά ημέρα, θα κατέρρεε κάθε δυνατότητα υποδοχής των ανθρώπων αυτών και για τον λόγο αυτό η κυβέρνηση προχώρησε στην τροπολογία περί τρίμηνης αναστολής των αιτήσεων ασύλου. «Τώρα μπορείς να κινήσεις τις διαδικασίες επαναπροώθησης - επιστροφής», σημείωσε ο κ. Πλεύρης.
«Έχασες το άσυλο; δεν έχεις δικαίωμα άσυλο; ποινικό αδίκημα, φυλακή χωρίς αναστολή, χωρίς πληρωμή. Άρα ή συνεργάζεσαι να γυρίσεις ή μπαίνεις πέντε χρόνια φυλακή», ανέφερε επίσης ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.
Μάλιστα, τόνισε ότι: «Δεύτερον, μπήκες παράνομα στη χώρα και δεν έχεις άσυλο; Καμία διαδικασία νομιμοποίησης. Άπαξ και έχεις μπει παράνομα θα ξέρεις ότι ποτέ η ελληνική πολιτεία δεν θα σου δώσει σε κανένα χρονικό διάστημα το δικαίωμα να νομιμοποιηθείς. Αυτός που δεν πήρε άσυλο πρέπει να επιστρέψει».
«Τα σύνορα της Ελλάδος δεν θα είναι “σουρωτήρι”»
«Είμαι οπαδός των αντικινήτρων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αν ο άλλος έρχεται εδώ πέρα και περνάει καλά δεν φεύγει. Πρέπει να καταλάβει όταν είσαι παράνομος η διαδρομή σου είναι φυλακή. Εγώ δεν είπα να έχουμε Μόριες όπως είχε ο ΣΥΡΙΖΑ. Εγώ αυτό που προσπαθώ να κάνω είναι, ο άλλος να καταλαβαίνει ότι αν δεν έχει καθεστώς ασύλου δεν έχει λόγο να μένει στην Ελλάδα», είπε ο κ. Πλεύρης.
«Είχα πει ότι η φύλαξη των συνόρων αποδέχεται και απώλειες. Αν αυτή τη στιγμή θέλουμε να βγάλουμε το Λιμενικό και τις φρεγάτες, αντιλαμβάνεστε καραβιές που θα έρχονται. Αν έχεις σύνορα και τα φυλάς, υπάρχει και η αποτροπή που επιτρέπει το διεθνές δίκαιο και αποτροπή που δεν πρέπει να γίνει», τόνισε.
«Τα σύνορα της Ελλάδος δεν θα είναι “σουρωτήρι” και είναι ξεκάθαρο ότι τα 3 εκατομμύρια που περιμένουν αυτή τη στιγμή στη Λιβύη να έρθουν στην Ευρώπη, εάν έρθουν θα δημιουργήσουν συνθήκες αντικατάστασης πληθυσμού. Υπάρχει 200 εκατομμύρια κόσμος που δεινοπαθεί εκτός Ευρώπης, δεν μπορούν όλοι αυτοί να έρθουν στην Ευρώπη», ανέφερε.
«Σέβομαι απόλυτα όσους διετέλεσαν υπουργοί, θεωρώ ότι ο καθένας προσπάθησε να υπηρετήσει την πολιτική η οποία ήταν από την κυβέρνηση. Από εκεί και πέρα, κατά τη δική μου εκτίμηση, είναι σημαντικό να εξεταστούν ξανά όλα τα επιδόματα. Η εξέταση όλων των επιδομάτων συμπεριλαμβανομένων και χρημάτων που δίνονται για τη στέγαση, κατά τη γνώμη μου πρέπει να επανεξεταστούν διότι αν δεν θέλουμε η Ευρώπη συνολικά να είναι μαγνήτης και να έρχεται κόσμο πρέπει να καταλάβει κάτι απλό: εάν έχω δυνατότητα να είμαι πρόσφυγας θα τύχω προστασίας, εάν έχω έρθει για οικονομικούς λόγους θα είναι φυλακή η επιστροφή. Εγώ αυτό το δόγμα υπηρετώ», τόνισε.