Τελευταίο υπουργικό του έτους, με αγωνία για την αρχή του νέου

Τελευταίο υπουργικό του έτους, με αγωνία για την αρχή του νέου

Του Γιάννη Σιδέρη

Αποχαιρετισμός στον χρόνο σήμερα από το υπουργικό συμβούλιο, που συνεδριάζει για τελευταία φορά το 2015.

Όπως και οι βουλευτές, όσοι υπουργοί οδεύσουν στις εκλογικές τους περιφέρειες θα φτάσουν με άδεια χέρια, χωρίς να έχουν να προσφέρουν στους ψηφοφόρους τους το δώρο του «παράλληλου προγράμματος» - εκτός ίσως από την υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, στην οποία μάλλον διέφυγε η απόσυρση και δήλωσε στον Realfm ότι το παράλληλο θα ψηφιστεί, να μην έχουμε καμιά αμφιβολία! Επιστράτευσε δε για μια ακόμη φορά τη λαϊκή θυμοσοφία της, υπενθυμίζοντας ότι «στο τέλος ξυρίζουν τον γαμπρό», και «ύστερα γελάνε»!

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να σκιαγραφήσει τον οδικό χάρτη της κυβέρνησης για το νέο έτος, ο οποίος εμπεριέχει ως καίριους σηματοδότες τον αναπτυξιακό νόμο, το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης (αναμένεται να ψηφισθεί περί τον Μάρτιο), το γνωστό Παράλληλο Πρόγραμμα (κατακρεουργημένο στα μέτρα που έχουν οικονομικό κόστος), το νομοσχέδιο για την Παιδεία και αυτό για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου. Πέραν αυτών, τα οποία είναι στη διαβούλευση, θα κληθούν και οι υπόλοιποι υπουργοί να παρουσιάσουν τα επόμενα βήματα στους τομείς ευθύνης τους...

Ο τρόμος του Ασφαλιστικού

Ωστόσο, όλα αυτά προς το παρόν μοιάζουν σχέδια επί χάρτου επικοινωνιακής σημασίας, αφού η κυβερνητική προσοχή επικεντρώνεται αγχώδης στην ψήφιση του Ασφαλιστικού έως τις 15 Ιανουαρίου. Ένα μήνα αργότερα θα ψηφισθούν τα «κόκκινα» δάνεια, ενώ το φορολογικό των αγροτών μεταφέρεται για αργότερα, την Άνοιξη.

Η «μητέρα των μαχών» θα είναι με τους δανειστές στο Ασφαλιστικό. Η κυβέρνηση έχει οριοθετήσει ως το έσχατο σημείο υποχώρησης τη διατήρηση των κύριων συντάξεων, ενώ οι δανειστές, όπως αποκάλυψε χθες το αποκλειστικό ρεπορτάζ του Liberal, απαιτούν μείωση κατά 15% σε όλες τις συντάξεις άνω των 800 ευρώ…

Ούτως ή άλλως, ακόμη και οι κύριες να μη μειωθούν, με τις υπόλοιπες μειώσεις η κυβέρνηση θα δοκιμαστεί διττά: Τόσο στη σχέση της με τους ψηφοφόρους της, όσο και στο εσωτερικό της -δεν θα κριθεί μόνο η συνοχή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αλλά και η συνείδηση των αριστερών βουλευτών...

Βέβαια, εάν περάσουν αυτά τα δύο, η κυβέρνηση διατείνεται ότι θα έχει διανύσει το 70-80% του μνημονιακού μονόδρομου, θα πάρει την αξιολόγηση, και πλέον θα μπορεί να επιταχύνει στην ευθεία του κοινωνικού της έργου. Το έργο αυτό, όπως έχει πει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκης, θα αποτελείται μόνο 20% από τις δράσεις που επιτάσσουν οι δανειστές και κατά 80% από δράσεις που θα αποτυπώνουν το κοινωνικό προφίλ της κυβέρνησης.

Το κοινωνικό έργο απαιτεί χρήματα

Φυσικά από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης διαφεύγει πάντα μια… λεπτομέρεια: Το κοινωνικό έργο απαιτεί και αντίστοιχους πόρους. Το Παράλληλο πρόγραμμα, για το οποίο ο ίδιος δήλωνε υψιπετώς ότι είναι το πρόγραμμα για την Ελλάδα του μέλλοντος και το οποίο απαιτούσε μόνο 100 εκατομμύρια, αποσύρθηκε μετά από απαίτηση των θεσμών, επειδή ακριβώς δεν υπήρχαν διαθέσιμα τα χρήματα αυτά.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο ίδιος ήταν ο εμπνευστής και δημιουργός του περίφημου προεκλογικού προγράμματος της Θεσσαλονίκης, το οποίο πήρε και σκόρπισε ο βαρδάρης στις τέσσερις γωνιές. Αιτία ήταν και πάλι η μη τεκμηρίωση των πηγών από τις οποίες θα αρδεύονταν τα κεφάλαια για την υλοποίησή του.

Προφανώς ο πρωθυπουργός, αφού κλείνει η χρονιά κατά την οποία κατέκτησε την εξουσία, θα κάνει έναν μίνι απολογισμό της κυβερνητικής πορείας. Άγνωστο είναι -καθώς η χρονιά ήταν σφραγισμένη και από τα λάθη της κυβέρνησης- αν θα ασχοληθεί να κάνει και την αυτοκριτική του-εκτός κι αν περιμένει το επόμενο ντοκιμαντέρ του Πολ Μέησον...