Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2019, 16:02

-A +A

Τα «ορφανά» του ΠΑΣΟΚ που βρέθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ

Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2019, 16:02
Τα «ορφανά» του ΠΑΣΟΚ που βρέθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ
-A +A

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Το δήθεν άνοιγμα του Αλέξη Τσίπρα στην κεντροαριστέρα καταδείχτηκε από την είσοδο στην κυβέρνηση δύο ακόμα στελεχών που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και κυρίως από το «παπανδρεϊκό» ΠΑΣΟΚ! Ο Άγγελος Τόλκας, πρώην στέλεχος του Κινήματος Αλλαγής από την νεότερη γενιά και ο Θάνος Μωραΐτης φιγουράρουν πλέον ως υπουργοί της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, δίπλα στην Κατερίνα Παπακώστα, τον Βασίλη Κόκκαλη και την Έλενα Κουντουρά. Ποιοι, όμως, είναι οι κ.κ. Τόλκας και Μωραίτης που έπιασαν στασίδι στον ΣΥΡΙΖΑ και πλέον θα έχουν υπουργικό χαρτοφυλάκιο.

Ο Αιτωλοακαρνάνας Θάνος Μωραΐτης, προέρχεται από το λεγόμενο βαθύ ΠΑΣΟΚ, έχοντας διατελέσει Υπουργός της κυβέρνησης Παπανδρέου. Ο κ. Μωραΐτης, μέχρι πρότινος ήταν από τους στενότερους συνεργάτες της Φ. Γεννηματά, καθώς είχε πρωτοστατήσει στον αγώνα αλλαγής της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, ενώ ως... αντιπολίτευση έπνεε τα μένεα κατά του Αλέξη Τσίπρα. Ο πρώην Γραμματέας Επικοινωνιακού Σχεδιασμού του ΠΑΣΟΚ μιλούσε παλαιότερα για «προτροπές και παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη, υποκλοπές και αποκαλύψεις κλειδαρότρυπας, παραβιάσεις προσωπικών δεδομένων με μεθόδους μαφίας», φωτογραφίζοντας την σημερινή κυβέρνηση. Προσέθετε μέσα στον αντιπολιτευτικό του οίστρο σχετικά με τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών: « Ο ΣΥΡΙΖΑ αντί να επιδιώξει τη συναίνεση, επιχείρησε να διαμορφώσει ένα νέο τηλεοπτικό τοπίο με μοναδικό στόχο να ελέγξει την ενημέρωση».

Όλα αυτά, βέβαια, μέχρι τον περασμένο Δεκέμβριο όταν με επιστολή που έστειλε στον γραμματέα του Κινήματος Αλλαγής, ανακοίνωνε ότι δε θα είμαι υποψήφιος στις προσεχείς εθνικές εκλογές. Τότε προειδοποιούσε δήθεν ότι η παράταξή του είναι σε οριακό σημείο και πως «παρά τις καλές προθέσεις, δεν καταφέραμε να ανταποκριθούμε στο αίτημα των πολιτών για μια αυτόνομη πολιτική ταυτότητα»…

Για την ιστορία, ο κ. Μωραΐτης το 2004 εξελέγη Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας με το ΠΑΣΟΚ, ενώ επανεξελέγη το 2007 (1ος σε σταυρούς) και 2009. Από τον Οκτώβριο του 2009 ως τον Ιούνιο του 2011 διετέλεσε Υφυπουργός Περιβάλλοντος υπεύθυνος για θέματα περιβάλλοντος και δασών στην Κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου 2009. Τον Ιούνιο του 2011 ανέλαβε καθήκοντα Υφυπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.

Ο Άγγελος Τόλκας αποτελεί ουσιαστικά μια μεταγραφή για τον Τσίπρα, που θεωρείται ότι αποτελεί ένα χτύπημα στην κυρία Γεννηματά. Κι αυτό γιατί ο 40άρης κ. Τόλκας αποχώρησε πρόσφατα από το Κίνημα Αλλαγής επειδή δεν κατάφερε να λάβει τη στήριξη της Χαριλάου Τρικούπη για την περιφέρεια  Κεντρικής Μακεδονίας. Αποτέλεσμα ήταν να παραιτηθεί τον περασμένο Οκτώβριο και από την θέση του Γραμματέα του Τομέα Αυτοδιοίκησης. 

Ο κ. Τόλκας, πάντως, έρχεται στον ΣΥΡΙΖΑ έχοντας στην πλάτη του μια κοινοβουλευτική θητεία με το ΠΑΣΟΚ. Στις 3 Αυγούστου 2011 ορκίστηκε Υφυπουργός Επικρατείας και μάλιστα στο παρασκήνιο λέγεται ότι την θέση του Υφυπουργού Επικρατείας  την έλαβε λόγω ιδιαίτερων γνωριμιών, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που στηλιτεύουν την εντυπωσιακά γρήγορη άνοδο του την εποχή του άλλοτε κραταιού ΠΑΣΟΚ. Άλλωστε, εκείνη την περίοδο και μέσα σε μόλις 20 μήνες βρέθηκε από γεωπόνος βουλευτής και αργότερα υφυπουργός. Κι όλα αυτά πιθανότατα επειδή, ακουγόταν ότι ήταν αγαπημένο παιδί της τότε σιδηράς κυρίας του Μαξίμου Ρεγγίνας Βάρτζελη.

Σε κάθε περίπτωση, το 2004 εκλέχτηκε στο Εθνικό Συμβούλιο της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ και μέχρι το 2007 συμμετείχε στην Εθνική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ για τη Νέα Γενιά. Ως Νομαρχιακός Σύμβουλος Ημαθίας ανέπτυξε δράσεις και προτάσεις τόσο στο Νομαρχιακό Συμβούλιο όσο και σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο. Εξελέγη Βουλευτής Ημαθίας στις εκλογές του Οκτωβρίου 2009.

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Τρίτη, 26 Μαΐου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα