Τα διλήμματα του Νίκου Ανδρουλάκη και η τακτική του «ούτε, ούτε»

Τα διλήμματα του Νίκου Ανδρουλάκη και η τακτική του «ούτε, ούτε»

Εμμένοντας στη λογική των ίσων αποστάσεων από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ο Νίκος Ανδρουλάκης επέλεξε να κρατήσει κλειστά τα χαρτιά του και κατά την ομιλία του με την οποία ξεκίνησε το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, επιχειρώντας να τηρήσει και τις απαραίτητες εσωκομματικές ισορροπίες. Οι ζυγισμένες επιθέσεις που εξαπέλυσε δείχνουν ότι μέχρι την πρώτη Κυριακή των επόμενων εθνικών εκλογών θα ακολουθήσει την ίδια πολιτική γραμμή προκειμένου να αποφύγει διαρροές και να πετύχει την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συσπείρωση.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ εκτιμά πως οποιαδήποτε κίνηση θεωρηθεί κλείσιμο το ματιού προς το ένα ή το άλλο κόμμα θα προκαλέσει απώλειες στα δημοσκοπικά του ποσοστά. «Μας θέτουν ψευτοδιλήμματα, δήθεν για να μας φέρουν σε δύσκολη θέση. Κανένας από τους δύο δεν θέλει να μοιραστεί την εξουσία. Δεν θέλουν το ΠΑΣΟΚ, θέλουν τις ψήφους του ΠΑΣΟΚ» είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει ότι «Η εποχή της αφαίμαξης της δημοκρατικής παράταξης έχει κλείσει».

Στο πλαίσιο αυτό υποστήριξε πως η χώρα χρειάζεται μια σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση τονίζοντας ότι «Πρόθεσή μου είναι να ενώσω όλες τις κατακερματισμένες δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας ώστε να φτιαχτεί ένας πόλος που θα σταθεί απέναντι στη ΝΔ και θα διεκδικήσει την κυβέρνηση χωρίς να θυμίζει σε τίποτα την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ».

Στη συνέχεια εξαπέλυσε διπλή επίθεση σε Ν.Δ και ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας από τη μία ότι «ΝΔ και επιτελικό χάος είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα» και από την άλλη πως «ο κ. Τσίπρας που μετά από πολλά χρόνια συνεργασίας με την ακροδεξιά μας καλεί τώρα να κάνουμε προοδευτικό μέτωπο. Μας ζητάει να είμαστε ξεκάθαροι. Σε αυτό το θέμα έχει ασθενή μνήμη» συμπληρώνοντας πως «ξέχασε ότι τον Γενάρη του 15 έλεγε πρώτη φορά αριστερά και ξαφνικά έβγαλε ως μπάμπουσκα τον Πάνο Καμμένο. Εάν ψάχνει τέτοια μέτωπα προσφέρονται και άλλες λύσεις. Άλλωστε ποια η διαφορά του κ. Καμμένου με τον κ. Βελόπουλο. Μια κηραλοιφή δρόμος».

«Δεν θα στήσουμε κυβερνήσεις στο παρασκήνιο και αυτό ας το πάρει χαμπάρι και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα μιμηθούμε τον ακραίο οπορτουνισμό τους διχάζοντας τον ελληνικό λαό» ήταν το επιστέγασμα των αναφορών του σχετικά με το θέμα των συνεργασιών που όμως εκ των πραγμάτων ανοίγει.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης αντιμετωπίζει πιέσεις. Και από τα δύο μεγάλα κόμματα και από το εσωτερικό του δεδομένου πως η απλή αναλογική, το εκλογικό σύστημα που ο Αλέξης Τσίπρας επέβαλε το 2016 έχοντας τη σχετική πλειοψηφία και το οποίο θα εφαρμοστεί στις επόμενες εθνικές εκλογές οδηγία σε ακυβερνησία. Εκτός αν υπάρξει συνεργασία και μάλιστα συγκεκριμένη που αφορά το πρώτο με το τρίτο κόμμα.

Επιχειρεί να καταθέσει όρους και προϋποθέσεις ώστε όπως ο ίδιος έχει υποστηρίξει κατ επανάληψη να μη μείνει η χώρα ακυβέρνητη. Μόνο που η λογική το «ούτε, ούτε» δηλαδή ότι δεν πρόκειται να δεχθεί ως πρωθυπουργό τον αρχηγό του πρώτου κόμματος δεν οδηγεί σε λύσεις και σίγουρα αποτελεί υπεκφυγή.

Από την άλλη ο Νίκος Ανδρουλάκης γνωρίζει πως αν την πρώτη Κυριακή δεν σχηματιστεί μια κυβέρνηση η επόμενη εκλογική μάχη θα συμπιέσει τα όποια ποσοστά καταφέρει να πάρει και που τουλάχιστον δημοσκοπικά είναι διπλάσια από αυτά που σήμερα έχει το κόμμα του. Η πόλωση που θα υπάρξει θα είναι μεγάλη και η χαλαρή ψήφος της απλής αναλογικής θα μετατραπεί σε ψήφο διακυβέρνησης της χώρας.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ εμφανίσθηκε στο συνέδριο επιχειρώντας να χρησιμοποιήσει τις μνήμες απευθυνόμενος στους οπαδούς του κόμματος δίνοντας μια αίσθηση προσπάθειας ανανέωσης και όπως είπε «αναγέννησης». Μόνο που το παρελθόν ήταν... παρών. Από τις μουσικές εισαγωγές που επελέγησαν μέχρι το απόλυτο πράσινο που κυριάρχησε και κυριαρχεί παντού στο χώρο του συνεδρίου.

Η παρουσία πρώην αρχηγών και πρώην πρωθυπουργών έδωσε πάντως μια αίσθηση ελπίδας τουλάχιστον ως προς την ενότητα ενός κόμματος που βρέθηκε από την εξουσία σε ποσοστά ιδιαιτέρως χαμηλά από την περίοδο των μνημονίων και μετά. Κώστας Σημίτης, Βαγγέλης Βενιζέλος και Γιώργος Παπανδρέου στην πρώτη γραμμή των καθισμάτων. Κυρίαρχο και το στοιχείο των παλαιών στελεχών του κυβερνητικού ΠΑΣΟΚ.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης πάντως με πρόταγμα την σοσιαλδημοκρατία δείχνει να χτυπά το χώρο της κεντροαριστεράς κάτι που απασχολεί εντόνως τον Αλέξη Τσίπρα. Ίσως και γι αυτό χθες το πρωί έσπευσε εκ νέου να επιτεθεί στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και να επισημάνει εκ νέου ότι πρέπει να αποσαφηνίσει τη θέση του ακόμη και πριν τις επόμενες εκλογές. Τα υπονοούμενα που άφησε για το τι σχεδιάζει ο Νίκος Ανδρουλάκης ως προς το θέμα του πρωθυπουργού μια κυβέρνησης συνεργασίας ήταν αρκετά αιχμηρά και περιείχαν ακόμη και αναφορές σε πρωθυπουργούς – τραπεζίτες κάνοντας λόγο για σενάρια που στήνονται στα σκοτάδια.

Σε κάθε περίπτωση από την ομιλία του δεν προέκυψε κάποιο σαφές στίγμα. Ακόμη και οι περιγραφές ενός προγράμματος που καταρτίζεται δείχνουν πως ενώ και ο ίδιος ζήτησε πρόσφατα εκλογές δεν υπάρχει κάποιο υποστηρικτικό σχέδιο με το οποίο θα μπορούσε να απευθυνθεί στους πολίτες αποφεύγοντας πλειοδοτικές λογικές και αφορισμούς.