Συνάντηση Δ. Μιχαηλίδου με την ΚΕΔΕ: Στο επίκεντρο το πρόγραμμα Ψηφιακής Ενδυνάμωσης Ηλικιωμένων και Ατόμων με Αναπηρία

Συνάντηση Δ. Μιχαηλίδου με την ΚΕΔΕ: Στο επίκεντρο το πρόγραμμα Ψηφιακής Ενδυνάμωσης Ηλικιωμένων και Ατόμων με Αναπηρία

Ο συντονισμός και η ενημέρωση για την έναρξη υλοποίησης του πιλοτικού προγράμματος Ψηφιακής Ενδυνάμωσης Ηλικιωμένων και Ατόμων με Αναπηρία, βρέθηκε στο επίκεντρο συνάντησης που είχε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Δόμνα Μιχαηλίδου, με το προεδρείο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

«Στόχος μας είναι να δώσουμε τέλος σε κάθε μορφή κοινωνικού αποκλεισμού. Μαζί με τους δήμους, ενδυναμώνουμε τους συμπολίτες μας άνω των 65 ετών και ενισχύουμε την ανεξάρτητη διαβίωσή τους. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που αίρει την τεχνοφοβία, μειώνει την απομόνωση και ενισχύει τη συμμετοχή των ηλικιωμένων στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή».

Αυτό δήλωσε σχετικά η υπουργός, μετά τη συνάντηση, κατά τη διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκε αναλυτικά το πρόγραμμα, συνολικού ύψους 6,8 εκατ. ευρώ, το οποίο εντάσσεται στο Εθνικό Σχέδιο «Ελλάδα 2.0» και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Το πρόγραμμα αφορά συνολικά 6.400 ωφελούμενους (3.600 ηλικιωμένους και 2.800 άτομα με αναπηρία) και προβλέπει την ίδρυση 120 Κόμβων Ψηφιακής Ενδυνάμωσης σε δημοτικούς χώρους σε όλη τη χώρα. Μέσω αυτών, οι συμμετέχοντες θα παρακολουθούν δια ζώσης μαθήματα διάρκειας 70 ωρών, με στόχο την απόκτηση βασικών ψηφιακών δεξιοτήτων, την ψυχοκοινωνική ενδυνάμωση και τη βελτίωση της καθημερινής τους λειτουργικότητας.

Στο επόμενο διάστημα, το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας θα εκδώσει πρόσκληση προς τους δήμους μέσω της πλατφόρμας empower.gov.gr, για τη δημιουργία και λειτουργία των κόμβων. Στη συνέχεια, θα εκδοθεί νέα πρόσκληση προς τους πολίτες για την υποβολή αιτήσεων συμμετοχής.

Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο Τύπου του υπουργείου, το προεδρείο της ΚΕΔΕ εξέφρασε την πλήρη στήριξή του, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για γρήγορη ενεργοποίηση του δικτύου των δήμων και την ουσιαστική συμμετοχή τους στην εφαρμογή της δράσης.

Παρόντες στη συνάντηση ήταν από πλευράς ΚΕΔΕ, ο πρόεδρος Λάζαρος Κυρίζογλου, ο αντιπρόεδρος Γρηγόρης Κωνσταντέλλος και ο γενικός γραμματέας Δημήτρης Καφαντάρης. Από την πλευρά των τεχνικών και επιστημονικών φορέων, συμμετείχαν ο Δημήτριος Μαραβέλιας από την ΕΕΤΑΑ και ο Κωνσταντίνος Καλτσάς από το ΕΔΥΤΕ ΑΕ, που θα υποστηρίξουν τεχνικά το έργο.  

Το υπουργείο εκπροσωπήθηκε από την υπουργό, Δόμνα Μιχαηλίδου και τους γενικούς γραμματείς Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, Πρόδρομο Πύρρο, και Δημογραφικής και Στεγαστικής Πολιτικής, Κωνσταντίνο Γλούμη.