Σπ. Δανέλλης: Ο χωρος αναφοράς του Ποταμιού είναι ο χώρος της σοσιαλδημοκρατίας

Σπ. Δανέλλης: Ο χωρος αναφοράς του Ποταμιού είναι ο χώρος της σοσιαλδημοκρατίας

Λίγες ώρες πριν αρχίσει το Συνέδριο του Ποταμιού, ο βουλευτής του Σπύρος Δανέλλης, δηλώνει στο ΑΠΕ ΜΠΕ ότι «ο χώρος αναφοράς μας είναι η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία. Δεν είναι τυχαίο ότι η ευρω-ομάδα στην οποία ανήκει Το Ποτάμι είναι η ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών».

Ο κ. Δανέλλης εκτιμά πως η πρόταση της Φώφης Γεννηματά ανοίγει τη συζήτηση με όλες τις δυνάμεις του χώρου της κεντροαριστεράς. «Όλοι θα πρέπει να βρούμε τρόπο να συνομιλήσουμε και να συνεννοηθούμε. Και αναφέρομαι στις συγγενείς πολιτικές δυνάμεις, δηλαδή σε εκείνες που αναφέρονται στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία» επισημαίνει και προτείνει, το Ποτάμι «να βγει μπροστά, μακριά από φοβίες και να προτείνει την πολιτική του ατζέντα».

Ακολουθεί η συνέντευξή του βουλευτή του Ποταμιού στο ΑΠΕ ΜΠΕ:

Ερ: Κύριε Δανέλλη, για ποιους λόγους το συνέδριο του Ποταμιού θεωρείται καθοριστικό για το μέλλον του; Ποιο είναι το διακύβευμά του;

Απ: Το Ποτάμι ξεκίνησε πριν δύο χρόνια, έπειτα από πρωτοβουλία του Σταύρου Θεοδωράκη να συμπτύξειτο ευρύτερο μεταρρυθμιστικό μέτωπο, απέναντι στον λαϊκισμό και τον πελατειασμό. Αναγκαιότητα που έπεισε όλους όσους βρεθήκαμε μαζί του. Σήμερα, ο αυθορμητισμός και η αρχική κινηματική μορφή απαιτείται να δώσουν τη θέση τους σε πιο συγκεκριμένες δομές, που θα μετατρέψουν το Ποτάμι σε κανονικό κόμμα. Το διακύβευμα λοιπόν του συνεδρίου είναι να ληφθούν και να διασφαλιστούν αποφάσεις προς δύο κατευθύνσεις. Η πρώτη αφορά τον δομημένο τρόπο παραγωγής πολιτικού λόγου και πολιτικών προτάσεων, μέσα από την ορθολογική αξιοποίηση της δουλειάς των Τομέων Πολιτικής και της Επιτροπής Διαλόγου. ''Αρα δομές συντεταγμένες για την παραγωγή πολιτικού λόγου. Η δεύτερη αφορά την διάδοση αυτού του λόγου μέσα στην κοινωνία μέσω των οργανωτικών δομών. Το συνέδριο καλείται να αντιμετωπίσει αυτά τα δύο κενά και βεβαίως να δώσει τις κατευθύνσεις εξωστρέφειας που σήμερα έχουμε ανάγκη περισσότερο από ποτέ. Το διακύβευμα εντέλει, είναι το κλείσιμο των οργανωτικών κενών και η εξωστρέφεια. Προφανώς, δεν είναι η καταλληλότερη συγκυρία για ένα συνέδριο, αλλά Το Ποτάμι έχει άμεση ανάγκη οργανωτικής αναδιάρθρωσης.

Ερ: Όπως διαμορφώνεται η πολιτική συγκυρία με την ραγδαία αποδόμηση του ΣΥΡΙΖΑ και τα κυβερνητικά του αδιέξοδα, μπορεί να έχει το Ποτάμι αυτόνομη πορεία;

Απ: Το Ποτάμι δεν πρέπει να φοβάται, γιατί έχει λόγο ύπαρξης. Το Ποτάμι πρέπει επιθετικά και μακριά από το σύνδρομο του σκαντζόχοιρου που φαίνεται να το διακατέχει τελευταία να προτείνει έναν προγραμματικό λόγο με συγκεκριμένες προτάσεις. Πρέπει να βγει μπροστά, μακριά από φοβίες και να προτείνει την πολιτική του ατζέντα. Μέσα από αυτήν τη διαδικασία θα αποκαλυφθεί μια δυναμική, που θα δείξει αν μπορούμε να πάμε σε ένα ευρύτερο σχήμα που θα εκφράζει το μεταρρυθμιστικό κέντρο. Έτσι, θα φανούν και οι εκλεκτικές συγγένειες που θα διαμορφώσουν τις δυναμικές των συνεργασιών και των μετεξελίξεων. Γιατί σήμερα δεν έχουμε την πολυτέλεια, έτσι όπως είμαστε σε ένα καθεστώς ιδιότυπου πολιτικού αυτισμού, από τον οποίο εμφορείται τόσο το πολιτικό στερέωμα, όσο και η κοινωνία, να μην αντιλαμβανόμαστε ότι μπαίνουμε στο μάτι του κυκλώνα. Απαιτούνται άλλες ταχύτητες και άλλες κινήσεις. Το Ποτάμι δεν πρέπει να χάσει την ιστορική ευκαιρία, να γίνει ο καταλύτης για την δημιουργία αυτού του ευρύτερου σχήματος. Την ευκαιρία, για μετεξέλιξη σε αυτόν τον ευρύτερο και ισχυρότερο πολιτικό χώρο. Δεν πάμε σε ένα συνέδριο απομόνωσης, αλλά σε ένα επιθετικό και δυναμικό κάλεσμα σε δυνάμεις που βρίσκονται είτε στα αριστερά μας, είτε στα δεξιά μας.

Ερ: Προς ποια κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθείτε; Προς τη Κεντροαριστερά ή προς τη Κεντροδεξιά και με ποιά πολιτική πρόταση;

Απ: Η Ιστορία δεν έχει τελειώσει, όπως πολλοί αφελώς υποστηρίζουν. Υπάρχει Αριστερά, όπως υπάρχει και Δεξιά. Όμως, σήμερα, το άμεσα ζητούμενο για να μπούμε στην ευρωπαϊκή κανονικότητα είναι οι μεγάλες δομικές μεταρρυθμίσεις και τομές, και εδώ έχουμε ένα κοινό τόπο και με την φιλελεύθερη δεξιά. Ωστόσο, ο χώρος αναφοράς μας είναι η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία. Δεν είναι τυχαίο ότι η ευρω-ομάδα στην οποία ανήκει Το Ποτάμι είναι η ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών.

Ερ: Σας αφορά και γιατί η πρόταση της Φώφης Γεννηματά για μια Προοδευτική Συμμαχία;

Απ: Είναι αλήθεια πως υπάρχει μια διάχυτη καχυποψία στον ευρύτερο χώρο του κέντρου εξαιτίας πολλά υποσχόμενων αρχικά, αλλά άστοχων εντέλει κινήσεων στο πρόσφατο παρελθόν. Ωστόσο, είναι προφανές, ότι όλοι θα πρέπει να βρούμε τρόπο να συνομιλήσουμε και να συνεννοηθούμε. Και αναφέρομαι στις συγγενείς πολιτικές δυνάμεις, δηλαδή σε εκείνες που αναφέρονται στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία. Η αμοιβαία εμπιστοσύνη θα οικοδομηθεί σε προγραμματική βάση και θα δοκιμαστεί μέσα από κοινές πρωτοβουλίες. Δεν αρκούν οι διακηρύξεις.

Ερ: Είναι εφικτό να προκύψει τρίτος πολιτικός πόλος ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ;

Απ: Ναι σαφώς, γιατί είναι ένας χώρος ευρύς και υπαρκτός. Όσο και αν φαίνεται ότι ο κ. Τσίπρας φλερτάρει με τους ευρωπαίους σοσιαλδημοκράτες, δηλαδή με τη μετακίνηση προς τον ευρωπαϊκό σοσιαλδημοκρατικό χώρο, είναι προφανές ότι δεν μπορεί να το υποστηρίξει πολιτικά. Δεν μπορεί να πείσει το κομματικό του ακροατήριο. Ο χώρος αυτός είναι κενός και πολιτικά και ουσιαστικά. και ως εκ τούτου όχι μόνο είναι εφικτό, αλλά και αναγκαίο.