Του Απόστολου Χονδρόπουλου
Ένα από τα διλήμματα που έθετε στο εκλογικό σώμα ο πρώην Πρωθυπουργός, Aντ. Σαμαράς, παρουσιάζοντας, λίγες ημέρες πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015, την αναπτυξιακή πρόταση της ΝΔ, ήταν εμπνευσμένο από τον Σίσυφο, τον ήρωα της ελληνικής μυθολογίας που είχε καταδικαστεί να κουβαλάει ένα βράχο που ποτέ δεν μπορούσε να φθάσει στην κορυφή ενός βουνού, αφού κυλούσε διαρκώς προς τα πίσω:
"Καλούμαστε, έλεγε, να ανοίξουμε τα φτερά μας στον ανταγωνισμό, στις παγκόσμιες προκλήσεις, στους κόσμους που θέλουμε να ζήσουν τα παιδιά μας ή να βουλιάξουμε στον μικρόκοσμο μίας χώρας που ζει το μαρτύριο του Σισύφου: Φτάνει ως την κορυφή κι ύστερα, λίγο πριν, κατρακυλάει και πάλι προς τα πίσω..."
Ο πρώην πρωθυπουργός κατέληγε την ομιλία εκείνη, δηλώνοντας αισιόδοξος πως δεν θα συμβεί αυτό, καθώς οι Έλληνες θα επέλεγαν «τομές, μεταρρυθμίσεις, ανταγωνιστικότητα παντού, ανατροπές παντού", όπως έλεγε χαρακτηριστικά. Το εκλογικό σώμα έκανε, ως γνωστό, διαφορετική επιλογή και δεκαέξι μήνες μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ο νέος Πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης καταγγέλλει πως η χώρα ζει όντως και πάλι το μαρτύριο του Σισύφου:
"Η καθήλωση στην ύφεση στο πρώτο τρίμηνο του 2016, της τάξης του 1,2%, οδηγεί ξανά στο φαύλο κύκλο των επιπλέον μέτρων που λειτουργούν υφεσιακά", τόνισε στην ομιλία του για το πολυνομοσχέδιο. "Και σαν τον Σίσυφο, πρόσθεσε, η ελληνική κοινωνία κουρασμένη και απογοητευμένη, καλείται να ξανασπρώξει το βράχο της δημοσιονομικής προσαρμογής. Μόνο που αυτή τη φορά οι αντοχές εξαντλούνται πλήρως και τα βάρη βέβαια δεν επιμερίζονται με γνώμονα τι είναι καλό για την κοινωνία, αλλά τι βολεύει την εκλογική πελατεία του ΣΥΡΙΖΑ".
Ο εφιάλτης του "σισύφειου μαρτυρίου" επανέρχεται στα μάτια της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαιτίας του λανθασμένου μείγματος οικονομικής πολιτικής και των νέων φόρων που, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, «θα στραγγαλίσουν κάθε επιχειρηματική δράση και θα δυναμιτίσουν κάθε προοπτική δημιουργίας νέων θέσεων απασχόλησης».
«Φόροι και εισφορές θα οδηγήσουν νομοτελειακά ολοένα και περισσότερους να κρυφτούν στην παραοικονομία, θα μειωθούν τα προσδοκώμενα έσοδα και οι έμμεσοι φόροι θα πλήξουν πρωτίστως τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα», προειδοποίησε ο Πρόεδρος της ΝΔ, καταγγέλλοντας ότι με αυτά τα μέτρα η κυβέρνηση «στερεί από τη χώρα τη δυνατότητα να ανακάμψει, να προοδεύσει, να αναπτυχθεί και από τους ενεργούς πολίτες το κίνητρο να εργαστούν».
Αυτή την οπτική αντιπαραθέτει η ΝΔ στις καλύτερες ημέρες που η κυβέρνηση "υπόσχεται" ότι θα ξεκινήσουν μετά το διαφαινόμενο κλείσιμο της αξιολόγησης. Μία «υπόσχεση» που ο Κυριάκος Μητσοτάκης αμφισβητεί όχι μόνο ευθέως, αλλά και εντόνως ότι μπορεί να υλοποιηθεί με την συγκεκριμένη κυβερνητική πολιτική
«Βαθιά νυχτωμένος»
«Ο κ. Τσίπρας ισχυρίζεται ότι τώρα που θα κλείσει η αξιολόγηση, η οικονομία θα απογειωθεί. Είναι βαθιά νυχτωμένος. Δεν είναι κανονικότητα η καταστροφή της οικονομίας, της δημιουργικότητας, της ψυχολογίας ενός λαού», τόνισε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας αμφιβολίες ακόμη και για το εάν θα υλοποιηθούν και μεταρρυθμίσεις που κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση και στηρίζονται και από τη ΝΔ. Και τούτο λόγω ιδεοληψίας, αφού, όπως είπε, «όταν υποχρεώνονται άνθρωποι να εφαρμόσουν πολιτικές τις οποίες δεν πιστεύουν, είναι μαθηματικώς βέβαιο ότι θα γίνουμε μάρτυρες μιας νέας ιλαροτραγωδίας».
Απέναντι σε αυτή την κατάσταση ο Πρόεδρος της ΝΔ έκανε χθες στη Βουλή ένα ακόμη βήμα στην κατεύθυνση παρουσίασης του «διαφορετικού δρόμου» που προτείνει το κόμμα του για την Ελλάδα ως το 2021. Ενός δρόμου που, όπως ξεκαθάρισε, ξεκινά από τη διαπίστωση πως η ελληνική οικονομία είναι αδύνατον να πετύχει πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% για τα επόμενα 15 χρόνια και η αναθεώρησή τους στο 2% πρέπει να αποτελεί εθνικό στόχο, όπως είπε.
Ο πήχης της ανάπτυξης
Ο κ. Μητσοτάκης περιέγραψε επί της ουσίας μία επαναδιαπραγμάτευση, εκτιμώντας πως οι συνθήκες «είναι ώριμες για μια νέα μεγάλη συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους μας». Στη ΝΔ βασίζουν την αισιόδοξη αυτή εκτίμηση στο γεγονός ότι το κόμμα τους μπορεί, όπως λένε, να αποκαταστήσει πολύ σύντομα την αξιοπιστία της χώρας που έχει κλονιστεί επί των ημερών της σημερινής κυβέρνησης, καθώς οι Ευρωπαίοι εταίροι γνωρίζουν και την προσήλωσή του στις φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις κατά την κυβερνητική περίοδο 2012-2014, αλλά και το ισχυρό μεταρρυθμιστικό προφίλ του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Εκτιμούν ότι αλλιώς, πολύ πιο πειστικά, θα ακουστούν και από τους εταίρους οι μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις μίας κυβέρνησης ΝΔ, και τονίζουν πως η αξιοπιστία είναι το «κλειδί» για να γίνει αποδεκτή η αλλαγή του σημερινού μείγματος οικονομικής πολιτικής ώστε να καταστεί εφικτός ο στόχος για ανάπτυξη 4%.
Για πρώτη φορά μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έβαλε στη ουσία και τον πήχη με τον οποίο θα έχει να αναμετρηθεί και ο ίδιος μετά από ενδεχόμενες εκλογές και νίκη της ΝΔ: «Ο πήχης πρέπει να είναι 4% ανάπτυξη κάθε χρόνο, μέχρι τουλάχιστον το 2021, και αυτό θα είμαστε εμείς έτοιμοι να υλοποιήσουμε ως Κυβέρνηση. Και απέναντι σε αυτό το στόχο θέλουμε να μετρηθούμε», τόνισε, εξηγώντας ότι «4% ανάπτυξη για τα επόμενα 5 συνεχόμενα χρόνια σημαίνει ότι το Α.Ε.Π. της χώρας το 2021 θα φτάσει τα 213 δις ευρώ, δηλαδή 1.900 ευρώ όφελος για κάθε νοικοκυριό και 120.000 νέες θέσεις εργασίας ανά έτος».