Aνατροπή στην αυλαία της χρηματιστηριακής εβδομάδας έφεραν οι νέες απειλές του Αμερικανού προέδρου για επιβολή δασμών 50% στην Ευρωπαϊκή Ένωση και δασμών 25% στην Apple, αν δε φέρει την παραγωγή των iPhones που πουλάει στους Αμερικανούς πίσω στις ΗΠΑ.
Οι πιέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές ήταν μεγάλες και θύμισαν έντονα «Ημέρα Απελευθέρωσης», όταν ο Ντόναλντ Τραμπ είχε ανακοινώσει ένα τεράστιο κύμα δασμών προς όλους ανεξαιρέτως τους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ.
Τι έγινε όμως και ο Αμερικανός Πρόεδρος αποφάσισε να βυθίσει και πάλι τις αγορές στην αβεβαιότητα;
Στην τελική ευθεία των εμπορικών συνομιλιών με την Ε.Ε
Οι συνομιλίες ΗΠΑ - Ε.Ε για μια εμπορική συμφωνία έχουν ήδη ξεκινήσει. Μάλιστα οι διαπραγματευτές του Τραμπ που ασχολούνται με τον τομέα του εμπορίου πίεζαν όλη την εβδομάδα την Ε.Ε να προβεί σε μονομερείς μειώσεις δασμών σε αμερικανικά προϊόντα, υποδεικνύοντας ότι χωρίς παραχωρήσεις το μπλοκ δε θα αποφύγει τους πρόσθετους δασμούς.
Η Ε.Ε. γνωστοποίησε από τη μεριά της ένα σχέδιο που περιλαμβάνει προτάσεις για τη σταδιακή μείωση των δασμών στο μηδέν και από τις δύο πλευρές σε μη ευαίσθητα αγροτικά και βιομηχανικά προϊόντα, αμοιβαίες επενδύσεις και στρατηγικές συμβάσεις στην ενέργεια, την τεχνητή νοημοσύνη και την ψηφιακή συνδεσιμότητα.
Προφανώς, οι ΗΠΑ δεν έμειναν ικανοποιημένες με το σχέδιο της Ε.Ε, κάτι που φάνηκε και στο τεταμένο κλίμα μεταξύ του Αμερικανού Εμπορικού Εκπροσώπου Τζέιμισον Γκριρ και του Ευρωπαίου Ομόλογου του, το πρωί της Παρασκευής.
Ο Αμερικανός πρόεδρος αποφάσισε λοιπόν να ασκήσει νέες πιέσεις με τον προσφιλή του τρόπο: Mέσω ανάρτησης στο Truth Social χαρακτήρισε αδιέξοδες τις συνομιλίες Ε.Ε. - ΗΠΑ και πρότεινε δασμούς 50% στην Ε.Ε. με ισχύ από την 1η Ιουνίου.
Ο Ντόναλντ Τραμπ «ποντάρει» ότι με αυτόν τον τρόπο οι συνομιλίες θα ξαναρχίσουν, με τις ΗΠΑ σε θέση ισχύος, καθώς πλέον είναι μετέωρο το περιθώριο των 90 ημερών που είχε δοθεί προκειμένου να καταλήξουν οι δύο οικονομίες σε μια ολοκληρωμένη δασμολογική συμφωνία.
Υπενθυμίζουμε ότι το περιθώριο αυτό έληγε στις 8 Ιουλίου και μείωνε στο μισό τον δασμολογικό συντελεστή του 20% για ένα μεγάλο σύνολο προϊόντων της Ε.Ε. Σε απάντηση,
η Ε.Ε είχε αναστείλει τα δικά της σχέδια για την επιβολή αντιποίνων σε ορισμένα αμερικανικά προϊόντα και είχε προτείνει μηδενικούς δασμούς για όλα τα βιομηχανικά προϊόντα και από τις δύο πλευρές.
Το συμπέρασμα είναι ότι οι δυο οικονομίες έχουν δρόμο μπροστά τους προκειμένου να καταλήξουν σε μια ικανοποιητική εμπορική συμφωνία, η οποία πρέπει προφανώς να προσφέρει περισσότερα στις ΗΠΑ από το κείμενο-πλαίσιο που πρόσφερε η Ε.Ε αυτή την εβδομάδα.
Όλα αυτά είναι μια καλή αφορμή για διόρθωση στις αγορές, οι οποίες εμφανίζονται εξαιρετικά ευαίσθητες στην ειδησιογραφία γύρω από τις εξελίξεις στην εμπορική πολιτική.
Προσανατολισμένη όμως η επενδυτική κοινότητα στις εμπορικές διαπραγματεύσεις φαίνεται ότι υποβαθμίζει την εντεινόμενη πίεση στην αγορά των ομολόγων.
Αν και η τελευταία πήρε μια σημαντική ανάσα χθες, μετά την εκ νέου εκτόξευση της αβεβαιότητας λόγω της όξυνσης του κλίματος στις εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ- Ε.Ε, δεν αναιρείται το γεγονός ότι η εβδομάδα που μόλις ολοκληρώθηκε ήταν μια δύσκολη εβδομάδα για τα ομόλογα, με πτώση τιμών, αύξηση των αποδόσεων αλλά προπαντώς με ανεπαρκή ζήτηση για άλλη μια φορά σε δημοπρασία του αμερικανικού Τreasury.
Η αγορά των ομολόγων συνεχίζει να εκπέμπει SOS
Η έγκριση με οριακή πλειοψηφία του φορολογικού νομοσχεδίου του Τραμπ από το Κογκρέσο πυροδότησε σημαντικές ανησυχίες για την αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος, δεδομένου ότι θα αποτρέψει την αύξηση της φορολογίας στο τέλος του έτους με κόστος την αύξηση του βάρους του χρέους των ΗΠΑ.
Το νομοσχέδιο αυτό στην ουσία επεκτείνει τις φοροαπαλλαγές που είχαν ψηφιστεί το 2017.
Προβλέπει τη σημαντική μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης, την αύξηση της χρηματοδότησης 150 δισ. προς τις ένοπλες δυνάμεις και 175 δισ. προς τις υπηρεσίες προστασίας των συνόρων, με ταυτόχρονη μείωση των δαπανών για προγράμματα κοινωνικής ασφάλισης, εκπαίδευσης και χρηματοδότησης της πράσινης ενέργειας. Περιλαμβάνει επίσης μια αύξηση του ανώτατου ορίου του αμερικανικού χρέους κατά 4 τρις δολάρια.
Σύμφωνα με την ανάλυση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κογκρέσου, το νομοσχέδιο θα προσθέσει επιπλέον 2,4 τρις δολάρια στο δημόσιο χρέος μέσα σε 10 χρόνια, το οποίο ήδη ξεπερνά τα 36 τρις.
Για να αντισταθμιστεί το κόστος, προβλέπονται περικοπές δαπανών για τα προγράμματα κοινωνικής ασφάλειας πάνω από ένα τρις δολάρια σε 10 χρόνια. Αυτή η πρόβλεψη όμως θα μπορούσε να αφαιρέσει την κάλυψη του Medicaid από 8,7 εκατομμύρια ανθρώπους και να οδηγήσει σε 7,6 εκατομμύρια περισσότερους ανασφάλιστους σε 10 χρόνια, χωρίς την ίδια στιγμή να είναι αρκετή να αντισταθμίσει την επιβάρυνση του προϋπολογισμού από το φορολογικό νομοσχέδιο.
Ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε στα social media το νομοσχέδιο αυτό ως ένα «μεγάλο, όμορφο νομοσχέδιο το οποίο πιθανότατα είναι το σημαντικότερο κομμάτι νομοθεσίας που έχει υπογραφεί ποτέ στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών», καθώς περιλαμβάνει μεγάλες περικοπές φόρων, μηδενίζει τον φόρο στα φιλοδωρήματα και τις υπερωρίες και προβλέπει φορολογικές εκπτώσεις για όσους αγοράζουν αμερικανικής κατασκευής οχήματα.
Αλλά για πολλούς αναλυτές θα εκτοξεύσει σημαντικά τα ομοσπονδιακά δημοσιονομικά ελλείμματα και θα αυξήσει επικίνδυνα τον αριθμό των ανασφάλιστων πολιτών.
Αν και το πιθανότερο είναι το νομοσχέδιο να υποστεί σημαντικές αλλαγές στη Γερουσία - απαιτείται και η ψήφιση από τη Γερουσία πριν γίνει νόμος του κράτους - οι ανησυχίες των επενδυτών ομολόγων για το διογκούμενο χρέος των ΗΠΑ έχουν αυξηθεί, ειδικά μετά την απόφαση της Moody's να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της αμερικανικής κυβέρνησης και να ευθυγραμμιστεί με τους άλλους δύο μεγάλους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης.
Πλέον οι ανοδικές πιέσεις είναι έντονες σε ολόκληρη την καμπύλη επιτοκίων και ιδιαίτερα στις μακρινές λήξεις.
Το αμερικανικό 30ετές έχει απόδοση πάνω από το 5% - είναι πέριξ του 5,03% ενώ σημείωσε ενδοσυνεδριακά απόδοση έως και 5,1490% - το ίδιο και η αμερικανική 20ετία με ενδοσυνεδριακό υψηλό στο 5,1850%, ενώ η αμερικανική 10ετία έχει πλέον απόδοση πάνω από το 4,5%, με υψηλό εβδομάδας έως το 4,62%.
Η παραμονή των αποδόσεων στα τωρινά επίπεδα ή ακόμα χειρότερα η περαιτέρω αύξηση τους, θα πλήξει την ανάπτυξη ενώ θα ανεβάσει το κόστος εξυπηρέτησής του αμερικανικού χρέους. Την ίδια στιγμή, αν οι εμπορικές συζητήσεις δεν εξασφαλίσουν μια μείωση των δασμών σε βιώσιμα για το εμπόριο επίπεδα, η οικονομία κινδυνεύει με στασιμοπληθωρισμό.
Όλα αυτά συνθέτουν μια μάλλον σκοτεινή δημοσιονομική εικόνα για τη μεγαλύτερη χρηματοπιστωτική αγορά του κόσμου, που ξαφνικά έχει χάσει τη λάμψη της τόσο, που πριν δύο ημέρες παρουσιάστηκε και πάλι μη ικανοποιητική ζήτηση, αυτή τη φορά για την έκδοση 20ετών ομολόγων ύψους 16 δισ. δολαρίων, γεγονός στο οποίο οφείλεται ένα σημαντικό μέρος της ενίσχυσης των αποδόσεων στη λήξη, αλλά και της πτώσης του δολαρίου.
Αυτό που αποτυπώθηκε στην πενιχρή ζήτηση της δημοπρασίας αμερικανικών 20ετών κρατικών ομολόγων το βράδυ της Τετάρτης είναι ότι οι επενδυτές εμφανίζονται απρόθυμοι να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν τα τεράστια ελλείμματα και τα υπέρογκα χρέη των ΗΠΑ και αρχίζουν να ζητούν ολοένα και υψηλότερη απόδοση προκειμένου να συνεχίσουν να διακρατούν το αμερικανικό χρέος.
Αυτά δεν είναι καλά νέα για τις αγορές των ομολόγων και αν δεν αλλάξει η εικόνα σύντομα, νομοτελειακά θα επηρεαστεί και η αγορά των μετοχών, παρά το γεγονός ότι προς το παρόν οι μετοχές «ποντάρουν» στο αφήγημα του Τραμπ.
Σύμφωνα με αυτό το αφήγημα οι νέες φορολογικές μειώσεις σε συνδυασμό με την απορρύθμιση θα μειώσουν το έλλειμμα του προϋπολογισμού στο 3% από το σημερινό 6,4% και θα φέρουν ανάπτυξη 5,2% τα επόμενα τέσσερα έτη, δημιουργώντας παράλληλα 7,4 εκατ. νέες θέσεις εργασίας. Βλέπετε βραχυπρόθεσμα, το φορολογικό νομοσχέδιο είναι καλό για την οικονομία: Μειώνει τους φόρους και αυξάνει τις δαπάνες, ειδικά για την άμυνα. Οι αισιοόδοξοι θα μπορούσαν να μιλήσουν ακόμα και για μέτρα τόνωσης της οικονομίας που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη.
Μακροπρόθεσμα όμως η εικόνα είναι διαφορετική: Tο έλλειμμα του προϋπολογισμού κινδυνεύει να παραμείνει υψηλό για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, κάτι που καθιστά αμερικανικά ομόλογα ολοένα και λιγότερο ελκυστικά και αξιόπιστα. Αυτή η εξέλιξη μια χρονιά μεγάλων αναχρηματοδοτήσεων χρέους σαν τη φετινή, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ακόμα και επικίνδυνη.
*Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δε θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.