Σιωπητήριο στις διαφωνίες επιχειρεί να βάλει ο Α. Τσίπρας

Σιωπητήριο στις διαφωνίες επιχειρεί να βάλει ο Α. Τσίπρας

«Η μεγάλη μάχη με την ολιγαρία και τον νεοφιλελευθερισμό είναι ακόμα μπροστά μας» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, ανοίγοντας τις διήμερες εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του Σύριζα, ενώ προσπαθώντας να πείσει για την αναγκαιότητα υπερψήφισης του νέου πακέτου προαπαιτουμένων υπογράμμισε ότι είμαστε «έτοιμοι και για τους αναγκαίους τακτικούς ελιγμούς, για να μείνουμε όρθιοι και να δώσουμε την μάχη αυτή. Έτσι θα είμαστε χρήσιμοι για τις κοινωνικές τάξεις που εκπροσωπούμε».

Στην εναρκτήρια ομιλία του μεταξύ άλλων ανέφερε: «Δεν θα σταματήσουμε να εργαζόμαστε για να αναδεικνύουμε το ανθρώπινο πρόσωπο, την ηθική υποχρέωση απέναντι στην προσφυγική κρίση»,ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται να σταματήσουμε να εγγυόμαστε την κοινωνική συνοχή στα πλαίσια μιας δύσκολης διαπραγμάτευσης και συμφωνίας και δεν πρόκειται να σταματήσουμε να εγγυόμαστε τη διεθνή θέση της χώρας». Ο πρωθυπουργός είπε ότι «η κυβέρνηση έχει καταφέρει να υψώσει ασπίδα προστασίας για τα χαμηλά και μεσαία στρώματα με την προστασία για την πρώτη κατοικία κόντρα στις σκληρές αρχικά απαιτήσεις των δανειστών».

Ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση για το ασφαλιστικό είπε ότι η κυβέρνηση δίνει ένα μεγάλο αγώνα για να υλοποιήσει μια ακόμη ουσιαστική δέσμευση, αυτή για την προστασία των συνταξιούχων. Ο αγώνας για μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού,ανέφερε έχει στόχο να μην φορτώσει με μια ακόμη επώδυνη περικοπή συντάξεων τους συνταξιούχους.

«Είναι αγώνας που έχουμε ηθική και πολιτική υποχρέωση να δώσουμε για τις επόμενες γενιές»,τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι σε αυτόν τον αγώνα η κυβέρνηση θεώρησε ότι ήταν σκόπιμο να καλέσει σε συστράτευση τα κόμματα, όχι για να μοιραστεί την ευθύνη,αλλά για τη χάραξη μιας ενιαίας εθνικής κόκκινης γραμμής για τη μη περικοπή των συντάξεων. Κατήγγειλε,όμως,την άρνηση να ανταποκριθούν σε αυτή την κόκκινη γραμμή εκείνοι που ευθύνονται για την κατάντια των ασφαλιστικών ταμείων. "Εμείς όμως θα προχωρήσουμε και θα δώσουμε τη μάχη με την κοινωνία και θα καταφέρουμε να υψώσουμε ασπίδα προστασίας των συντάξεων", είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Αναφερόμενος στην ανακεφαλαιοποίηση τόνισε: «Το στοίχημα του Ιουλίου δεν ήταν να σωθούν οι τράπεζες και οι τραπεζίτες, αλλά να σωθεί το βιός των απλών ανθρώπων, αυτών που δεν είχαν την σπουδή να βγάλουν τα λεφτά τους στις τράπεζες της Ελβετίας». «Αυτή ήταν μια επιλογή με ταξικό πρόσημο», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Συνεδριάζουμε σε μια πυκνή περίοδο πολιτικών μαχών και εξελίξεων», ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρας ανοίγοντας τις εργασίες της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως είπε, «η συνεχιζόμενη διαπραγμάτευση, η προσφυγική κρίση και οι διεθνείς εξελίξεις, ιδιαίτερα μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στη Γαλλία ,αλλά και η ρωσοτουρκική διένεξη, διαμορφώνουν ένα σύνθετο και ρευστό σκηνικό μέσα στο οποίο η κυβέρνηση καταφέρνει να αναδειχθεί σε παράγοντα σταθερότητας και αναλαμβάνοντας ρόλο εξισορροπητικό και διαμεσολαβητικό».

«Η διεθνής θέση της χώρας μας σταδιακά αναβαθμίζεται και με την ανάληψη πρωτοβουλιών αναλαμβάνουμε σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις στη γειτονιά μας και θέση σταθερότητας που προωθεί την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι« η Ελλάδα από παράγοντας κρίσης γίνεται μέρος της λύσης. Ο πρωθυπουργός είπε ότι ακραίοι κύκλοι θέλουν να αξιοποιήσουν την αποσταθεροποίηση για να προωθήσουν τους σχεδιασμούς τους, σχεδιασμούς στους οποίος εντάσσεται και η παραφιλολογία για δήθεν έξοδο της χώρας από τη συνθήκη Σέγκεν».

Επίσης, τόνισε ότι «είμαστε υποχρεωμένοι ως χώρα, κυβέρνηση και κόμμα να είμαστε διαρκώς σε εγρήγορση γιατί εξακολουθούν να βρίσκονται στο τραπέζι σχέδια ακραίων κύκλων που θέλουν να αξιοποιήσουν την παγκόσμια αποσταθεροποίηση γαι τους δικούς τους σχεδιασμούς», μέρος των οποίων ήταν και τα σχετικά σενάρια περί εξόδου από τη Σένγκεν που διαψεύστηκαν πανηγυρικά από το ευρωπαϊκό συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών την περασμένη εβδομάδα . Επισήμανε ότι δυστυχώς βρέθηκαν πολιτικές δυνάμεις και δημοσιογαφικά συγκροτήματα εντός της χώρας που αξιοποιήσαν την παραφιλολογία, μη διστάζοντας να υπονομεύσουν τα ίδια τα συμφέροντα της χώρας». «Δεν τους έχει μείνει τίποτε άλλο», πρόσθεσε, παρά η ταύτιση με τους πιο αντιδραστικούς κύκλους της ευρωπαϊκής και της εγχώριας ολιγαρχίας που ανησυχούν από την πορεία σταθεροποίησης της χώρας και της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

«Υπάρχουν ακόμη δυνάμεις που προς στιγμήν βρίσκονται στο περιθώριο και προσδοκούν την αποτυχία της κυβέρνησης για να υλοποιήσουν τους δικούς τους σχεδιασμούς για την Ευρώπη των 2 και των 3 ταχυτήτων», είπε και χαρακτήρισε «βαθιά στενάχωρο που η αντιπολίτευση ταυτίζεται με αυτές τις δυνάμεις», για να τους συστήσει να το αποφεύγουν γιατί δεν βοηθούν τη χώρα και τον εαυτό τους. «Εμείς», υπογράμμισε, «δεν θα τους κάνουμε τη χάρη, δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε από μια στάση αρχών» στη στάση απέναντι στα θέματα των τριών παράλληλων κρίσεων, της οικονομικής, της προσφυγικής και της κρίσης αποσταθεροποίησης της ευρύτερης περιοχής. «Καμία λύση δεν μπορεί να προχωρήσει αν η Ελλάδα δεν είναι μέρος ουσιαστικό στην προώθηση σχεδίων λύσης σε αυτές τις κρίσεις».

Μίλησε για πρωτοφανές κρεσέντο στοχοποίησης, επίθεσης, συκοφάντησης από την πρώτη μέρα του περασμένου Ιανουαρίου έως και σήμερα, κάθε πρωτοβουλίας και προσπάθειας της κυβέρνησης. «Δεν πρόκειται να διευκολύνουμε κανέναν», «θα επιστρέψει η νομιμότητα στον τόπο», τόνισε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμα:

- Α. Τσίπρας: Η αριστερά που μάχεται κατά της λιτότητας δεν είναι εχθρός της Ευρώπης

- Επιστροφή στη… βάση