Παρουσιάζεται σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου η πλατφόρμα αξιολόγησης των δημόσιων υπηρεσιών από τους πολίτες, όπως είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου από το υπουργείο Εσωτερικών.
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να δώσει το στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων για τη βελτίωση των δημόσιων υπηρεσιών προς τους πολίτες - πρόθεση στην οποία εντάσσεται και η θεσμοθέτηση της αξιολόγησης στο Δημόσιο, που έχει ήδη τεθεί στο τραπέζι της επερχόμενης συζήτησης για τη συνταγματική αναθεώρηση.
Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, το νέο σύστημα αξιολόγησης του Δημοσίου από τους πολίτες θα περιλαμβάνονται κρίσιμες υπηρεσίες που παρέχει σε καθημερινό επίπεδο, αλλά και σε σημαντικούς τομείς, το κεντρικό κράτος και η αξιολόγηση θα γίνεται ανώνυμα, μέσω ερωτηματολογίου, που θα μπορεί να συμπληρώνει ο οποιαδήποτε.
Συγκεκριμένα στην κρίση των πολιτών μπαίνουν από σήμερα κομβικές υπηρεσίες του δημοσίου, όπως η ΑΑΔΕ, ο ΕΦΚΑ, οι αστικές συγκοινωνίες, η συνταγογράφηση, και υπηρεσίες των δήμων. Ήδη έχει ανοίξει η πλατφόρμα, εδώ
Τη νέα πλατφόρμα θα παρουσιάσουν οι υπουργοί Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου.
Στο νέο σύστημα αξιολόγησης του Δημοσίου περιλαμβάνονται υπηρεσίες, όπως:
-Ο e-ΕΦΚΑ.
-Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
-Η καθαριότητα, ο φωτισμός στους δρόμους, οι χώροι στάθμευσης και οι παιδικοί σταθμοί των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
-Η ΑΑΔΕ.
-Η ΔΥΠΑ.
-Το Κτηματολόγιο.
-Τα ΚΑΠΗ.
-Οι Πολεοδομίες.
-Η ανακύκλωση.
-Οι χώροι πρασίνου.
-Η κάλυψη των αναγκών ατόμων με αναπηρία.
-Τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
-Τα δημοτικά ιατρεία.
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, όπως αναφέρει η ΕΡΤ, στη λίστα θα βρεθούν και ψηφιακές υπηρεσίες, όπως η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, οι υπηρεσίες που πλέον παρέχονται μέσω του gov.gr. Άμεσος στόχος του νέου συστήματος είναι ο εντοπισμός δυσλειτουργιών.
Μακροπρόθεσμα οι απαντήσεις των πολιτών θα επιτρέψουν την οικοδόμηση μίας μεγάλης τράπεζας δεδομένων που θα επιτρέπει την αντιμετώπιση συστημικών αδυναμιών του Δημοσίου, αλλά και την αναγνώριση επιτυχημένων πρακτικών, που μπορούν να δοκιμαστούν ευρύτερα.
Για τις υπηρεσίες όπου η εξυπηρέτηση γίνεται συνήθως γίνεται πρόσωπο με πρόσωπο σχεδιάζεται μία συμπληρωματική μέθοδος αξιολόγησης. Αυτό σημαίνει ότι, μετά την απομάκρυνση από το γκισέ, ο πολίτης θα λαμβάνει στο κινητό του τηλέφωνο ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο, μέσω του οποίου θα μπορεί να αξιολογήσει τόσο την υπηρεσία, όσο και τη διαδικασία που ακολουθήθηκε για την κάλυψη των αναγκών του.