Πολιτικό ... οφσάιντ στις ελληνικές εκλογές

Πολιτικό ... οφσάιντ στις ελληνικές εκλογές

Οι εκλογές του 2023 τελείωσαν βγάζοντας ένα αποτέλεσμα που θεωρητικά αντανακλά τη βούληση των Ελλήνων πολιτών. Παρακολουθώντας όσα διαδραματίστηκαν, πριν αλλά και στο ενδιάμεσο των δύο αναμετρήσεων, είναι αξιοσημείωτο ότι απουσίαζαν παντελώς οι άνθρωποι του αθλητισμού από κάθε προεκλογική αλλά και μετεκλογική συζήτηση (κυρίως σε τηλεοπτικά πάνελ) που αφορούσαν την εκλογική μάχη έως και το αποτέλεσμά της.

Σε όλες συμμετείχαν - για κάποιον λόγο - «εκπρόσωποι» από διάφορες κοινωνικές τάξεις αλλά κανείς κυριολεκτικά που να προέρχεται ή να ασχολείται επαγγελματικά με τα σπορ. Σε αυτή την κατηγορία θα μπορούσαν να ενταχθούν αθλητές, προπονητές, αθλητικοί δημοσιογράφοι, αθλητικοί παράγοντες κλπ. Φυσικά δεν αναφερόμαστε στους υποψηφίους.

Η στενή παρακολούθηση των πολιτικών δρωμένων είναι μάλλον αναγκαία υποχρέωση του κάθε πολίτη, ειδικότερα σε μικρές χώρες όπως η Ελλάδα. Κάθε απόφαση της πολιτικής διοίκησης της χώρας επηρεάζει άμεσα τις ζωές όσων παρεπιδημούν σε αυτή.

Η σταθερή επωδός των κομμάτων είναι ότι ενδιαφέρονται για την κοινωνία, την τέχνη και για τον πολιτικό προσανατολισμό. Κάτω από την ομπρέλα της έννοιας «κοινωνία» εντάσσουν και αναφέρονται στις περισσότερες κοινωνικές τάξεις με μια και μόνη απουσία. Τον αθλητισμό.

Δείξτε μου, αν έπεσε στην αντίληψη σας, ένα κόμμα που έχει κάνει αναφορά, με ειδικό κεφάλαιο στο πρόγραμμά του, για τον αθλητισμό και τα σπορ. 

Εκτιμώ ότι είναι μια σημαντική παράληψη που δεν έγινε ιδιαίτερα αντιληπτή και δεν σχολιάστηκε αναλόγως. 

Παραθέτω μερικά στοιχεία για να τεκμηριωθεί το μέγεθος της σημαντικής αυτής παράληψης:

Όλα τα παραπάνω δείχνουν μια σοβαρή υστέρηση στις προσαρμογές των σημερινών απαιτήσεων παρά τις καμπάνιες προληπτικής ιατρικής.

Επιπλέον αυτών τίθεται προς εξέταση και μπορούν να συσχετιστούν/αξιολογηθούν και τα ποσοστά που πήραν τα παρακάτω κόμματα στη Μακεδονία. 

Αυτά είχαν ποσοστό πάνω από 5% στις περιφέρειες στη Βορείου Ελλάδας: οι Σπαρτιάτες σε 10/13, η Ελληνική λύση σε 11/13 και η Νίκη σε 12/13 και στις ελάχιστες υπόλοιπες πάνω από 4%.

Σε αυτές τις περιπτώσεις μάλλον δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τις πιθανές ψήφους των οπαδών ομάδων της Μακεδονίας που αισθάνονται «αδικημένοι» από τη συμπεριφορά του κέντρου (γηπεδικές εγκαταστάσεις, διεξαγωγή πρωταθλημάτων, ισονομία κλπ.). Είκοσι - τριάντα χιλιάδες ψήφοι συν την επιρροή στο περιβάλλον τους είναι αρκετές για την είσοδο των παραπάνω κομμάτων στη Βουλή.

Εν κατακλείδι, μάλλον πρέπει να αναθεωρηθεί ο εκ παραδρομής αποκλεισμός των ανθρώπων των σπορ από το δημόσιο διάλογο όταν μάλιστα το ενδιαφέρον του κοινού για αυτά, έστω και ως θέαμα, είναι υπερβολικά υψηλότερο από την τέχνη και τον πολιτισμό και αφορά πολυπληθέστερη κοινωνική ομάδα. 

Σε συζητήσεις, δε, κοινωνικού και γενικού ενδιαφέροντος οι πάντες ισχυρίζονται ότι αθλητές, προπονητές κλπ. είναι λαμπρά παραδείγματα και επηρεάζουν με τη συμπεριφορά τους νέους και την κοινωνία γενικότερα. Άρα, προς τι η παράβλεψη;

Να περνάτε καλά!

*Ο Ευθύμης Κιουμουρτζόγλου είναι Ομότιμος Καθηγητής Δ.Π.Θ. και Πρώην προπονητής Εθνικής Ελλάδος μπάσκετ.