Ποιος μπορεί να διαχειριστεί κρίσεις
Eurokinissi / Γιάννης Παναγόπουλος
Eurokinissi / Γιάννης Παναγόπουλος

Ποιος μπορεί να διαχειριστεί κρίσεις

Η γενιά των millennials, η γενιά μου, μεγάλωσε μέσα σε κρίσεις που διαδέχονταν η μια την άλλη. Δεν προλάβαμε τα χρόνια της ευμάρειας και της αφθονίας, ή τουλάχιστον τις ζήσαμε για λίγο σαν παιδιά.

Η οικονομική κρίση του 2009, που θα μπορούσε να έχει τελειώσει νωρίτερα, παρατάθηκε για 5 χρόνια λόγω της καταστροφικής διαχείρισης της προηγούμενης Κυβέρνησης, που έφερε ένα αχρείαστο μνημόνιο, έκλεισε τις τράπεζες και μας οδήγησε ένα βήμα πριν τη χρεοκοπία και την έξοδο από την Ευρώπη.

Μόλις είπαμε πως τώρα ξεκινάει η ανάκαμψη, η υγειονομική κρίση και η πανδημία μας προσγείωσαν απότομα σε μια νέα πραγματικότητα που μπορεί να άλλαξε τις ζωές μας, αλλά έγινε ταυτόχρονα επιταχυντής πολλών μεγάλων εξελίξεων.

Η απειλή στα σύνορα της χώρας μας, μας θύμισε την κρίσιμη γεωπολιτική μας θέση και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, που πυροδότησε τον πληθωρισμό και την άνοδο των τιμών ενέργειας παγκοσμίως, ήρθε για να ολοκληρώσει έναν επίπονο κύκλο κρίσεων.

Τι έγινε, όμως, στην Ελλάδα αυτά τα τέσσερα χρόνια; Πώς διαχειριστήκαμε τις κρίσεις αυτές;

Η Κυβέρνηση της ΝΔ, παρά το γεγονός ότι οι κρίσεις ήταν εξωγενείς, δεν τις χρησιμοποίησε σαν δικαιολογία και, όπως είχε υποχρέωση απέναντι στους Έλληνες πολίτες, τις διαχειρίστηκε με θάρρος, δυναμική, γρήγορες και πολλές φορές δύσκολες αποφάσεις.

Στην πανδημία, προστατεύσαμε τις ζωές των συμπολιτών μας, διασφαλίσαμε όλες τις θέσεις εργασίας και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων με έκτακτες ενισχύσεις και μέτρα όπως η -μη- επιστρεπτέα προκαταβολή, θωρακίσαμε το ΕΣΥ με ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και υγειονομικό εξοπλισμό, τριπλασιάσαμε τις κλίνες ΜΕΘ, δημιουργήσαμε ένα πρότυπο σύστημα εμβολιασμού, εξασφαλίζοντας άμεσα ικανό αριθμό εμβολίων για κάθε Έλληνα, ενώ με πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη, θεσμοθετήθηκε το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Στην υβριδική απειλή στα σύνορα της χώρας δράσαμε άμεσα απέναντι στη στάση της Τουρκίας, που προσπάθησε να εκμεταλλευτεί βασανισμένους ανθρώπους για να πλήξει την εδαφική μας ακεραιότητα, προστατεύοντας χάρη στα σώματα ασφαλείας μας τα σύνορα της Ελλάδας - τα σύνορα της Ευρώπης.

Και μέχρι σήμερα, «αναχαιτίζουμε» τις συνέπειες που έχει ο πόλεμος που μαίνεται στην Ουκρανία (στη στήριξη της οποίας πρωταγωνιστήσαμε), στον πληθωρισμό και τις τιμές ενέργειας με μέτρα τα οποία υιοθετούνται από πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως το καλάθι του νοικοκυριού, δώσαμε πάνω από 1,2 δισ. για να στηρίξουμε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις απέναντι στις αυξήσεις των τιμών του ρεύματος φορολογώντας τα υπερκέρδη των παρόχων, ενώ πρωτοστατήσαμε στις μεγάλες αποφάσεις στην Ευρώπη, προτείνοντας το πλαφόν στο φυσικό αέριο.

Και παρά τη διαχείριση των κρίσεων, εφαρμόσαμε το μεταρρυθμιστικό μας πρόγραμμα και σε κάποιες περιπτώσεις όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ και η αύξηση του κατώτατου μισθού, πιο γρήγορα απ’ όσο είχαμε αρχικά προγραμματίσει.

Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ, σε μια διεθνώς ευνοϊκή συγκυρία, κρύφτηκε πίσω από το μνημόνιο που θα «έσκιζε» και έφερε ένα αχρείαστο πακέτο μέτρων και το τρίτο μνημόνιο, έκανε τα αντίθετα από όσα είχε εξαγγείλει πριν τις εκλογές.

Αυτό δείχνει τη διαφορά αντίληψης της πολιτικής, το πώς αντιλαμβάνεται η Νέα Δημοκρατία σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ τις δεσμεύσεις της απέναντι στους πολίτες και το πώς τιμάει την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Γι’ αυτό ζητάμε ισχυρή εντολή διακυβέρνησης, για να μπορέσουμε για μια ακόμα φορά να πάμε σταθερά, τολμηρά τη χώρα μπροστά. Γιατί στο αβέβαιο διεθνές περιβάλλον, χρειαζόμαστε σταθερότητα, ισχυρή κυβέρνηση και Πρωθυπουργό που να μη διστάζουν να λάβουν δύσκολες αποφάσεις άμεσα, χωρίς να υπολογίζουν το πολιτικό κόστος. Όχι μια αβέβαιη κυβέρνηση «ηττημένων» που θα πρέπει να συγκεντρωθεί και να συμφωνήσει ακόμα και για τα πιο θεμελιώδη. Η κυβέρνηση που έχει ανάγκη ο τόπος και οι πολίτες είναι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

 

*Ο Παύλος Μαρινάκης είναι Γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής Νέας Δημοκρατίας, δικηγόρος