To... παράσημο της παράβασης καθήκοντος και το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς

To... παράσημο της παράβασης καθήκοντος και το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς

«Παράσημο» αποτελούν τα στοιχεία του κατηγορητηρίου βάσει του οποίου ο Νίκος Παππάς παραπέμφθηκε στο Ειδικό Δικαστήριο για τις παρεμβάσεις του προκειμένου να δημιουργηθεί το ΣΥΡΙΖΑ channel, σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα. Σύμφωνα με το ηθικό πλεονέκτημα της πρώτης φοράς αριστερά η παράβαση καθήκοντος και τα όσα περιλαμβάνονται στο πόρισμα με το οποίο ασκήθηκε από τη Βουλή ποινική δίωξη κατά ενός πρώην υπουργού δεν είναι κάτι... μεμπτό αφού όλα έγιναν για το δημόσιο συμφέρον και το καλό του λαού.

Η παραπομπή του Νίκο Παππά αφορά παράβαση καθήκοντος κατ εξακολούθηση και κατά συρροή. Μια μομφή που αν επιβεβαιωθεί μέσα από την ποινική προδικασία του δικαστικού συμβουλίου που θα συσταθεί και θα καλέσει μάρτυρες προς εξέταση, όταν αποδίδεται σε έναν δημόσιο λειτουργό δύσκολα μπορεί να χαρακτηριστεί ως παράσημο. 

«Αυτά, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της κυβερνητικής πλειοψηφίας, για μας δεν αποτελούν στοιχεία κατηγορητηρίου. Εσείς αραδιάζετε όλα αυτά για να συστήσετε σήμερα ένα αστείο κατηγορητήριο που επικαλείται παράβαση καθήκοντος. Αυτά είναι εύσημα για μια κυβέρνηση που έχει ορκιστεί να υπερασπίζεται το δημόσιο συμφέρον και όχι τη διαπλοκή» ανέφερε στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας.

Μια ομιλία κατά την οποία, στην προσπάθεια να σηκώσει ασπίδα προστασίας στον στενό του συνεργάτη έβαλε μπροστά συνολικά τον ΣΥΡΙΖΑ που ναι μεν εμφανίσθηκε να καταψηφίζει τη σχετική πρόταση της κυβέρνησης εν τούτοις τα πράγματα στο εσωτερικό δεν είναι και τόσο σαφή και ξεκάθαρα.

Άλλωστε το 2017 και ενώ το θέμα των τηλεοπτικών αδειών και του διαγωνισμού το 2016 είχε πλήξει ανεπανόρθωτο το προφίλ του τότε κυβερνώντος κόμματος μετά της αποκαλύψεις για το kalogritsasgate και τα βοσκοτόπια της Ιθάκης, τα στελέχη του ζητούσαν να υπάρξουν παρεμβάσεις του Αλέξη Τσίπρα επικρίνοντας τη στάση του Νίκου Παππά και τη γενικότερη συμπεριφορά του.

Χαρακτηριστική η παρέμβαση που φέρεται να είχε κάνει τότε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος (σχετικά δημοσιεύματα και αποκαλύψεις δεν έχουν διαψευστεί) ο οποίος δήλωνε ότι δεν είναι ευχαριστημένος«με αυτά που έχουν γίνει στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης» προσθέτοντας πως «Κατά τη δική μου άποψη εγώ θα ψήφιζα μια πρόταση ότι για τα επόμενα δυο χρόνια για τα ξένα μέσα για τους άλλους να κάνουμε το απόλυτο τίποτα. Το απόλυτο τίποτα υπερισχύει αυτού που κάναμε τα προηγούμενα χρόνια.Το απόλυτο τίποτα»

Μάλιστα σημείωνε ότι δεν έπρεπε «να ασχοληθούμε καθόλου. Θα ήταν πολύ καλύτερο από αυτές τις παρεμβάσεις που έχουμε κάνει με αυτούς τους ανθρώπους και με αυτές τις επιλογές και χωρίς δημοκρατική νομιμοποίηση. Πουθενά δεν συζητήθηκε σοβαρά οι τέσσερις άδειες, μπορεί να ήταν σωστό μπορεί να ήταν λάθος, και το επτά μπορεί να ήταν λάθος μετά την εμπειρία...»

Δεν ήταν ο μόνος. Επικρίσεις έχει κάνει και ο Νίκος Φίλης ο οποίος και πρόσφατα έθεσε το θέμα της διαχείρισης που είχε γίνει κατά τη διακυβέρνηση της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ, αναφορικά με τα Μέσα Ενημέρωσης.

Όμως και ο υπερασπιστής του Νίκο Παππά στη Βουλή Γιάννης Ραγκούσης είχε προβλέψει ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε κατά τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές εξελίξεις θα είχε δυσμενείς εξελίξεις για τον πρώην υπουργό και τον ΣΥΡΙΖΑ. 

«Θα έχουν κακό τέλος με τον αδιαφανή και σκανδαλώδη δρόμο που διάλεξαν για να ιδιοποιηθούν τις τηλεοπτικές άδειες» έγραφε τότε στο τουίτερ ο Γιάννης Ραγκούσης προσθέτοντας μάλιστα με έμφαση πως «πήραν τις τηλεοπτικές άδειες σπίτι τους για να τις εμπορευθούν προσωπικά και παρασκηνιακά με μελλοντικούς καναλάρχες».

Το θέμα των Μέσων Ενημέρωσης άλλωστε απασχολούσε από νωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ. Από την... γάτα των Ιμαλαΐων μέχρι το κλείσιμο του Μega και τις διθυραμβικές αναφορές αλλά και τη μελέτη του ινστιτούτου Φλωρεντίας που προέβλεπε τη λειτουργία μόνο τεσσάρων σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας.

Και απασχολεί και σήμερα αφού τα Μέσα Ενημέρωσης είναι μονίμως στο στόχαστρο του ΣΥΡΙΖΑ και του ίδιου του Αλέξης Τσίπρας. Μέχρι και σποτάκι δημιούργησε η Κουμουνδούρου εμφανίζοντας δημοσιογράφους να μαζεύουν 50ευρω για να στηρίξουν επικοινωνιακά τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Δεν είναι κρυφό άλλωστε πως τα ίδια τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν δηλώσει κατ επανάληψη πως πρέπει να δημιουργηθεί ένα ΣΥΡΙΖΑ channel.

Πέραν όμως αυτών ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για παράσημα και εύσημα. Το κατηγορητήριο όμως περιλαμβάνει συγκεκριμένα στοιχεία τα οποία θα κρίνει πλέον η δικαιοσύνη διά των δικαστικών λειτουργών που θα στελεχώσουν το Δικαστικό Συμβούλιο και το Ειδικό Δικαστήριο. Θα κληθούν μάρτυρες θα αναζητηθούν στοιχεία περαιτέρω και με βάση αυτά θα ληφθούν αποφάσεις που ή θα οδηγήσουν σε καταδίκη για παράβαση καθήκοντος ή σε απαλλαγή.

Με μάρτυρες όμως που επωνύμως θα επαναλάβουν ή θα προσέλθουν να καταθέσουν για πρώτη φορά και όχι με κουκουλοφόρους μάρτυρες που καταθέτουν ότι επιθυμούν ανεξέλεγκτα και χωρίς να έχουν τον φόβο να υποστούν τη βάσανο των διώξεων για ψευδομαρτυρία.

Το ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς που η δρακογενιά πρόταξε ως ένα κληρονομικό χάρισμα επέτρεψε τον διασυρμό 10 πολιτικών αντιπάλων μεταξύ των οποίων δύο πρώην πρωθυπουργοί με καταθέσεις περί τροχήλατων βαλιτσών που έμπαιναν στο Μαξίμου γεμάτες χρήματα. Και ενώ οι μαρτυρίες τους έχουν καταπέσει τουλάχιστον σε ότι αφορά επτά εξ αυτών (με τον έλεγχο να συνεχίζεται με αργούς ρυθμούς για τους υπόλοιπος) ο Αλέξης Τ΄σιπρας εμφανίσθηκε χθες να μιλά για «μίζες υπουργών» ταυτιζόμενος με τη γραμμή του μεγαλύτερου σκανδάλου από τη σύσταση του ελληνικού κράτους.

Είναι το ίδιο αυτό... πλεονέκτημα που καθιστά έργο υπέρ του λαού και του δημοσίου συμφέροντος οτιδήποτε έπραξε η «πιο τίμια κυβέρνηση που πέρασε ποτέ από τη χώρα» και είναι αυτό που καθιστά την παράβαση καθήκοντος (εφόσον πιστοποιηθεί από τη δικαιοσύνη) παράσημο και όχι «μια μείζονα πολιτειακή μομφής» όπως την χαρακτήρισε ο Γιώργος Γεραπετρίτης στη Βουλή και όπως την αντιλαμβάνονται συνολικά οι πολίτες, παράσημο.