Παράρτημα του Βρετανικού Μουσείου στην Ελλάδα μέσα στις λύσεις που εξετάζονται
Γλυπτά του Παρθενώνα

Παράρτημα του Βρετανικού Μουσείου στην Ελλάδα μέσα στις λύσεις που εξετάζονται

Σε εξέλιξη φαίνεται ότι βρίσκονται εδώ και κάποιους μήνες, «προκαταρκτικές» συνομιλίες μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της διοίκησης του Βρετανικού Μουσείου για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα, όπως έγραψε το Σάββατο η βρετανική εφημερίδα «The Guardian».

«Είναι αλήθεια ότι υπάρχει διάλογος μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του Βρετανικού Μουσείου», δήλωσε στον Guardian ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης. «Πρόκειται για προκαταρκτικές συνομιλίες και, ναι, έχω συναντηθεί με τον διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, για να συζητήσουμε το θέμα», υπογράμμισε.

«Η εφημερίδα "Τα Νέα" ανέφερε ότι η πρώτη από πολλές παρασκηνιακές συναντήσεις είχε πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο μεταξύ του Όσμπορν και του Μητσοτάκη το 2021, όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε τα μάρμαρα το επίκεντρο των συνομιλιών στην Ντάουνινγκ Στριτ με τον τότε ομόλογό του Μπόρις Τζόνσον», σημειώνει στο δημοσίευμα η βρετανική εφημερίδα.

Η είδηση ήρθε πέντε ημέρες αφότου ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε σε ακροατήριο στο London School of Economics ότι αισθάνεται πως υπάρχει πρόοδος στο θέμα και ότι είναι δυνατή η επίτευξη μιας λύσης.

Παράρτημα του Βρετανικού Μουσείου στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τον ΑΝΤ1, μια από τις λύσεις που εξετάζονται είναι η δημιουργία παραρτήματος του Βρετανικού Μουσείου στην Ελλάδα.

«Με δεδομένο πως ποτέ καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα δεχθεί τη λύση του δανεισμού, ο μόνος τρόπος για να επιστρέψουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα, χωρίς να αλλάξει ο νόμος του 1963, που απαγορεύει ρητά και κατηγορηματικά στο Βρετανικό Μουσείο να αφαιρέσει αντικείμενα από τις συλλογές του, είναι το Βρετανικό Μουσείο να ανοίξει ένα είδος παραρτήματος στην Ελλάδα», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στο ρεπορτάζ.  

Σύμφωνα με το οποίο, Βρετανός αξιωματούχος επισήμανε ότι με αυτόν τρόπο τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα εξακολουθούν να ανήκουν στο Βρετανικό Μουσείο, όπως ο νόμος επιβάλλει, αλλά την ίδια στιγμή θα βρίσκονται στην Αθήνα, όπως επιθυμεί η ελληνική πλευρά.

Διαβάστε επίσης: Η Ελλάδα σε συνομιλίες με το Βρετανικό Μουσείο για τα Γλυπτά του Παρθενώνα