Παραπομπή Παππά στο Ειδικό Δικαστήριο για το «ΣΥΡΙΖΑ Channel» με 178 ψήφους

Παραπομπή Παππά στο Ειδικό Δικαστήριο για το «ΣΥΡΙΖΑ Channel» με 178 ψήφους

Την παραπομπή του Νίκου Παππά σε Ειδικό Δικαστήριο για παράβαση καθήκοντος κατά συρροή και κατ' εξακολούθηση αποφάσισε η Βουλή με 178 ψήφους.  Επί συνόλου 277 παρόντων βουλευτών, 178 βουλευτές ψήφισαν "ναι", 86 βουλευτές ψήφισαν "όχι", 12 βουλευτές (ΚΚΕ) δήλωσαν "παρών", ενώ βρέθηκε ένα "άκυρο" ψηφοδέλτιο.

Σημειώνεται ότι οι κοινοβουλευτικές ομάδες της ΝΔ και του Κινήματος Αλλαγής, που είχαν ταχθεί υπέρ της άσκησης δίωξης κατά του Ν. Παππά, αριθμούν 180 βουλευτές (158 ΝΔ, 22 Κίνημα Αλλαγής), του ΣΥΡΙΖΑ 86 (ψήφισαν 85 καθώς ο Ν. Παππάς δεν δικαιούτο να ψηφίσει), του ΚΚΕ 15, της Ελληνικής Λύσης 10 και του ΜέΡΑ 9.

Είχαν αποχωρήσει από τη διαδικασία συζήτησης στην ολομέλεια, και δεν συμμετείχαν στην ψηφοφορία οι 10 βουλευτές της Ελληνικής Λύσης και οι 9 βουλευτές του ΜέΡΑ25. Με βάση σχετική πρόβλεψη του Κανονισμού της Βουλής δεν συμμετείχε στην ψηφοφορία ο πρώην υπουργός Νίκος Παππάς ως το πρόσωπο κατά του οποίου στράφηκε η πρόταση άσκησης δίωξης. Τέλος, απουσίασαν από την ψηφοφορία τρεις βουλευτές του ΚΚΕ.

Μετά την παραπάνω απόφαση της Βουλής, το σώμα θα προχωρήσει στην κλήρωση των τακτικών και αναπληρωματικών μελών του Ειδικού Δικαστηρίου, του Δικαστικού Συμβουλίου και της εισαγγελικής αρχής, σύμφωνα με το άρθρο 86 του Συντάγματος και το νόμο περί ευθύνης Υπουργών.

Υπενθυμίζεται ότι στο πόρισμα της πλειοψηφίας περιλαμβάνονταν τα email, τα sms και τα στοιχεία που έχουν κατατεθεί αναφορικά με τις επαφές και τις παρασκηνιακές διεργασίες αλλά και τα περί εικονικών συμβάσεων από την έναρξη των συζητήσεων για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο πόρισμα ο Νίκος Παππάς «προχώρησε, έτσι σε ένα διαγωνισμό - παρωδία και προκήρυξε μέσω διαγωνισμού 4 άδειες εθνικής εμβέλειας και προχώρησε στο διαγωνισμό, προσπαθώντας μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ να προκαταβάλει τη δικαστική κρίση και να ασκήσει αθέμιτες επιρροές στους δικαστές του ΣτΕ». 

Σύμφωνα με το πόρισμα της πλειοψηφίας, οι παράνομες πράξεις που περιγράφονται, έγιναν προκειμένου ο Ν. Παππάς εκ της θέσης του ως υπουργός: «Αρχικά να διασφαλίσει ότι ο κ. Καλογρίτσας θα λάβει τηλεοπτική άδεια και θα αποκτήσει κανάλι με τρίτους αφανείς μετόχους που θα ελέγχονταν στο σύνολο του από τον ίδιο τον υπουργό, αφού ο κ. Καλογρίτσας λειτουργούσε ως παρένθετο πρόσωπο του κ. Παππά, προκειμένου να προωθεί τις πολιτικές που θα υποδεικνύει το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ και θα ποδηγετεί την ενημέρωση».