Πάνω από 5 δισ. για την παρέμβαση στο ρεύμα - Κλείνουν οι τελευταίες λεπτομέρειες για το σχέδιο

Πάνω από 5 δισ. για την παρέμβαση στο ρεύμα - Κλείνουν οι τελευταίες λεπτομέρειες για το σχέδιο

Οι τελευταίες λεπτομέρειες για το μέγεθος και τον μηχανισμό στήριξης όσον αφορά την ακρίβεια στο ηλεκτρικό ρεύμα βρέθηκαν στο επίκεντρο της σύσκεψης που έλαβε χώρα στο Μέγαρο Μαξίμου μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από την Αλεξανδρούπολη. Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε επιπλέον παρέμβαση, με το τελικό ποσό να ξεπερνάει, ίσως, τα 5 δισ. ευρώ σε ορίζοντα 12μηνου.

Πρόκειται για πόρους που θα μοιραστούν σε δύο προϋπολογισμούς, τον φετινό και αυτόν του 2023, με αξιοποίηση του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης αλλά και τα «μαξιλάρια» του προϋπολογισμού. Σε κάθε περίπτωση οι πόροι αυτοί θα αξιοποιηθούν με τρόπο ώστε να μην ξεφύγει το πρωτογενές έλλειμμα πάνω από τον επικαιροποιημένο στόχο του 2%.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κυβερνητικό σχέδιο φτάνει αρχικά ως το τέλος του 2022, με πιθανό το ενδεχόμενο να επεκταθεί και στο πρώτο εξάμηνο του 2023, ανάλογα με τις εξελίξεις στο πεδίο της ακρίβειας. 

Το ζητούμενο είναι να καλυφθούν και τα περισσότερα από 1,5 εκατομμύριο νοικοκυριά που προς το παρόν είναι εκτεθειμένα, καθώς πρόκειται κυρίως οικογένειες που δεν αρκούνται στις 300 κιλοβατώρες τον μήνα ή ιδιοκτήτες που δεν έχουν δηλώσει ως κύρια κατοικία το νοικοκυριό που χρησιμοποιούν. 

Το βασικό χαρακτηριστικό της νέας παρέμβασης θα είναι ο οριζόντιος χαρακτήρας της καθώς έχει γίνει πλέον σαφές ότι η ακρίβεια είναι αποτελεί το κυρίαρχο θέμα για τους πολίτες, κάτι που αποτυπώνεται και στη σημερινή δημοσκόπηση της Alco, με 6 στους 10 ερωτώμενος να απαντούν ότι ανησυχούν περισσότερο για την ακρίβεια από ό,τι για τον πόλεμο ενώ ίδιο είναι και το ποσοστό όσων εκτιμούν πως η οικονομική κατάσταση της οικογένειά τους θα χειροτερέψει.

Αν πάλι μετά την οριζόντια παρέμβαση κριθεί σκόπιμο να παραταθούν τα πιο στοχευμένα μέτρα για μεγαλύτερη στήριξη των φτωχότερων νοικοκυριών, τότε θα γίνει και αυτό καθώς το κύμα δυσαρέσκειας σε εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά εξακολουθεί να υφίσταται.