Παναγιωτόπουλος για διαρροές: Οι αξιωματικοί να μιλάνε λιγότερο - Τα επιτελεία «ελβετικό τυρί»

Παναγιωτόπουλος για διαρροές: Οι αξιωματικοί να μιλάνε λιγότερο - Τα επιτελεία «ελβετικό τυρί»

Αιχμές κατά στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων που διακινούν απόρρητες πληροφορίες για την αμυντική διάταξη της χώρας, μετατρέποντας τα επιτελεία σε «ελβετικό τυρί», εξαπέλυσε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος. Κατά τη δευτερολογία του στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Βουλής για τις τρέχουσες εξελίξεις και για το ζήτημα της αμυντικής βοήθειας στην Ουκρανία, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επικαλέστηκε αναφορά του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Μπουρνού, σε σχέση με τη διάταξη στη Λέσβο.

Συγκεκριμένα, ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε: «Θα εγείρω θέμα στους αρχηγούς για το ελβετικό τυρί που είναι το σύστημα πληροφοριών που διαρρέουν από τα επιτελεία. Είναι ένα πρόβλημα. Εδώ μιλάνε όλοι. Δεν έχει νόημα η κατασκοπεία πλέον. Τα συζητούν στο καφενείο. Ποιοι; Αξιωματικοί; Υπαξιωματικοί; Είναι σημείο ανησυχίας αυτό. Η πληροφορία δεν πρέπει να είναι προσβάσιμη σε όλους. Εκφράζω την ευχή να μιλάνε όλοι λιγότερο. Τα στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων δεν μπορούν να διοχετεύουν πληροφορίες ψάξε αυτό, δες εκείνο, δες αν ισχύει το άλλο».

Ο κ. Παναγιωτόπουλος έκανε επίσης αναφορά στο αίτημα για τη δημοσιοποίηση των στοιχείων που σχετίζονται με την αποστολή εξοπλισμού στην Ουκρανία αλλά και στο ενδεχόμενο, τέτοια στοιχεία να γίνονται γνωστά από στρατιωτικές πηγές: Δεν δίδουμε τέτοια στοιχεία εξοπλισμού σε ανοιχτές διαδικασίες διότι θα πρέπει να αντιπαρατίθενται με το συνολικό αριθμό του δυναμικού μας είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος. Δεν πρέπει, ελαφρά τη καρδία, να δημοσιοποιούνται -προς πάσα κατεύθυνση- τέτοια στοιχεία είπε ο υπουργός.

«Αποφασίσαμε να εναρμονιστούμε με τους συμμάχους»

Σχετικά με την απόφαση να στείλει η Ελλάδα οπλικό υλικό στην Ουκρανία, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος εξήγησε ότι πρόκειται για κίνηση εναρμόνισης με τους συμμάχους στο πλαίσιο των συμβατικών υποχρεώσεων της χώρας ως μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός ανέφερε πως στις 24/2 συνήλθε το ΚΥΣΕΑ και αποφάσισε να παράσχει συνδρομή στην Ουκρανία στο πλαίσιο της εναρμόνισης της χώρας με τις αποφάσεις των ΕΕ και ΝΑΤΟ.

Επίσης, ανέφερε ότι δεν πρόκειται να στείλουμε όπλα για τα οποία δεν θα έχουμε μεριμνήσει για την αντικατάστασή τους. «Ούτε αντιαεροπορικά των νησιών μας, ούτε αντιπλοϊκούς πυραύλους δεν θα δώσουμε, όσο κι αν μας τα ζητάνε, διότι έχουμε μια υπαρκτή απειλή», είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος. Τόνισε μάλιστα εκ νέου ότι «δεν θα κάνουμε τίποτα που θα αποδυναμώσει την αμυντική διάταξη της χώρας».

Αναφερόμενος στο τι έχουν μέχρι στιγμής ζητήσει ως βοήθεια οι ίδιοι οι Ουκρανοί, ο υπουργός ανέφερε πως αιτήθηκε πυροβόλα διαμετρήματος 155 και 122 χιλιοστών, πυρομαχικά και πολλαπλούς εκτοξευτές ρουκετών (που δεν στείλαμε όμως είπε), τεθωρακισμένα και άρματα μάχης και μεταφοράς στρατιωτών, συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, ραντάρ, συστοιχίες βλημάτων.

«Το ΝΑΤΟ έχει ενεργοποιήσει μέτρα κλιμάκωσης της αντίδρασης. Υπάρχει διάχυτη ανησυχία για ενδεχόμενη απειλή της Ρωσίας της εδαφικής κυριαρχίας και άλλων συμμάχων και έτσι αποφασίστηκε η σημαντική ενίσχυση της μακροπρόθεσμης αμυντικής του διάταξης με σταδιακή ανάπτυξης δυνάμεων σε αμυντική διάταξη σε οκτώ χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Έτσι προέκυψε και η ανάγκη αποστολή υλικού στη Βουλγαρία», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Ν. Παναγιωτόπουλος πρόσθεσε επίσης πως για το υλικό που έχει αποστείλει η χώρα μας στην Ουκρανία θα λάβει αποζημίωση, την οποία έχει αιτηθεί ήδη από τις 11/3 και αναμένεται να λάβει 7,7 εκατ. ευρώ. «Εμείς αποφασίσαμε να εναρμονιστούμε με τους συμμάχους και συνεχίζουμε να στηρίζουμε Ουκρανία, η εθνική αυτή θέση ήταν ξεκάθαρη από την πρώτη στιγμή. Αν κάποιοι έχετε άλλη άποψη να το πείτε ευθαρσώς», σημείωσε ο υπουργός.