Για τις εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ, την ακρίβεια και το Μεταναστευτικό, το οποίο έθεσε μετ΄ επιτάσεως ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Νέα Υόρκη, μίλησε στον Ant1 ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.
Ερωτηθείς για την ακρίβεια και τις δυσκολίες των ελληνικών νοικοκυριών να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες τιμές των αγαθών, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επεσήμανε ότι δεν είναι μόνο ελληνικό το φαινόμενο, αναφέροντας ότι η εισαγόμενη ακρίβεια αντιμετωπίζεται από την κυβέρνηση με τις μόνιμες αυξήσεις σε αποδοχές εργαζόμενων και συνταξιούχων και ότι τα έκτακτα βοηθήματα θα ισχύουν τους επόμενους μήνες μόνο για τις περιοχές που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές.
Επεσήμανε ότι «Κανείς δεν λέει ότι αυτά αρκούν» καθώς και ότι ο πληθωρισμός στα τρόφιμα εμφανίζει αποκλιμάκωση.
Αναφέρθηκε στην δέσμη μέτρων που ανακοίνωσε προ ημερών ο Υπουργός Ανάπτυξης για την προστασία των καταναλωτών, σημειώνοντας ακόμη ότι «σε συμφωνία με τις εταιρείες θα υπάρχουν προϊόντα με σταθερές τιμές για έξι μήνες και θα υπάρχουν αυστηροί έλεγχοι».
«Δεν είμαστε πάνω από τον μέσο όρο του ευρωπαϊκού πληθωρισμού. Ο υψηλός πληθωρισμός δεν είναι μόνο λόγω αισχροκέρδειας. Η κυβέρνηση τα έβαλε με μεγάλες εταιρείες για εικονικές εκπτώσεις και για μη σεβασμό της νομοθεσίας. Δεν είμαστε διαπιστωτές προβλημάτων. Τα αντιμετωπίζουμε. Τα πρόστιμα μέχρι το 2019 ήταν μηδέν», είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.
«Όσοι μας εγκαλούν ότι σταματά το market pass, μας έλεγαν ότι ήταν ψίχουλα. Βασική υπόσχεση της κυβέρνησης ήταν η αύξηση των εισοδημάτων και το κάναμε. Δε θέλουμε να επιστρέψουμε σε ημέρες που όλοι θέλουν να ξεχάσουν. Δεν θα κοροϊδέψουμε τους Έλληνες πολίτες. Θα νομοθετούμε μέτρα για την αύξηση των εισοδημάτων. Μειώνουμε φόρους, δεν αυξάνουμε. Ψηφίσαμε την αύξηση του αφορολόγητου» ανέφερε ο κ. Μαρινάκης.
Σε ότι αφορά τα «κόκκινα δάνεια» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «υπάρχει μείωση τους, καθώς αυξάνονται οι ρυθμίσεις».
Για το Μεταναστευτικό είπε πως «υπάρχουν αυξημένες ροές μεταναστών, αλλά δεν είμαστε στα νούμερα του παρελθόντος», και προσέθεσε ότι «πρέπει να χτυπηθούν οι διακινητές. Το θέσαμε και στην Τουρκία στη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, αλλά και στον ΟΗΕ».
«Δεν υπάρχει αίσθηση πρόθεση για ανασχηματισμό», απάντησε σε σχετικό ερώτημα ο Παύλος Μαρινάκης, ενώ ερωτηθείς για τις εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι πρόκειται για διαδικασία που αφορά την Κουμουνδούρου, λέγοντας ότι «δεν είναι στις ανησυχίες μας, ποιος θα είναι ο επόμενος αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης».
Αναλυτικά όσα είπε ο Παύλος Μαρινάκης
Για το ζήτημα της ακρίβειας
Καταρχάς αυτή η πραγματικότητα που δεν είναι μόνο στη χώρα μας, επιμένει εδώ και πάρα πολλούς μήνες αυτό το τεράστιο εισαγόμενο πρόβλημα της ακρίβειας και αντιμετωπίζεται από την Κυβέρνηση σε τρεις άξονες. Ο πρώτος και κυριότερος είναι οι μόνιμες αυξήσεις στο διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών. Μόνιμες παρεμβάσεις αύξησης του εισοδήματος είτε αυτές αφορούν τον ιδιωτικό τομέα με το ξεπάγωμα των τριετιών, τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού που θα έχουμε σε λίγους μήνες, την αύξηση του αφορολόγητου- ουσιαστικά δηλαδή η μείωση της επιβάρυνσης για κάθε οικογένεια με παιδί- την αύξηση κατά 8% για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, είτε τις παρεμβάσεις στους συνταξιούχους και το επίδομα προσωπικής διαφοράς, την αύξηση στους μισθούς του Δημοσίου κατά 10,5%.
Αν δείτε όλες αυτές τις παρεμβάσεις αφορούν στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας και στοχεύουν σε σταδιακές αυξήσεις εισοδήματος. Και είναι πιο σημαντικές γιατί –αν και μόνες τους δεν αρκούν θέλει και άλλες σε συνέχεια των προηγούμενων ετών- μένουν όταν οι κρίσεις φεύγουν. Και αν δείτε και τη μεσοσταθμική αύξηση των εισοδημάτων στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα περίπου ισοδυναμεί με τον αποκλιμακούμενο αλλά ακόμη υψηλό πληθωρισμό τροφίμων που είναι στο 10,8%. Το δεύτερο μέτρο των παρεμβάσεων που ανακοίνωσε προ ημερών ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας σε συνέχεια των πολλών ελέγχων, των έκτακτων παρεμβάσεων που έχουν γίνει.
Τι είπε λοιπόν, ο υπουργός; Ότι σε συμφωνία με τις επιχειρήσεις θα έχουμε προϊόντα που θα έχουν σταθερά χαμηλότερη τιμή για ένα τουλάχιστον εξάμηνο, τα οποία θα τα δηλώνουν με ειδική σήμανση στο ράφι και σε περίπτωση που αυτό δεν τηρηθεί από τις εταιρείες θα έχουμε πολύ αυστηρά πρόστιμα. Το δεύτερο είναι το παρατηρητήριο τιμών χονδρικής.
Γιατί αν δει κανείς από τα στοιχεία μια εκ των βασικών πηγών του προβλήματος είναι οι τιμές της χονδρικής. Και βέβαια εντατικοποίηση των πολύ αυστηρών ελέγχων. Και επειδή είναι πιο σημαντικές οι πράξεις από τα λόγια, η Κυβέρνηση αυτή έχει αποδείξει και στη δεύτερη τετραετία, που ξεκίνησε σίγουρα με πολύ μεγάλα και έντονα φυσικά φαινόμενα και προβλήματα που δημιουργήθηκαν από αυτά, τα έχει βάλει κυρίως με μεγάλες εταιρείες σε όλα τα επίπεδα. Είτε σε επίπεδο προστίμων για εικονικές εκπτώσεις είτε για φοροδιαφυγή.
Για τα φαινόμενα αισχροκέρδειας
Για να μη μείνει κάτι αναπάντητο και να γίνει κατανοητό. Αν και παραμένει υψηλός ο πληθωρισμός τροφίμων- ο συνολικός πληθωρισμός αποκλιμακώνεται με μεγαλύτερη ένταση- δεν είμαστε πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και έχουμε και μια αισθητή μείωση από το 12 % στο 10,7%. Το επαναλαμβάνω. Αυτό δε σημαίνει ότι έχουμε μειώσεις τιμών. Το ό,τι έχεις χαμηλότερο πληθωρισμό σημαίνει ότι έχεις μικρότερο ρυθμό αύξησης των τιμών. Το ότι παραμένει ένας υψηλός πληθωρισμός τροφίμων αν και χαμηλότερος από τους προηγούμενους μήνες και χαμηλότερος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σημαίνει ότι οι τιμές συνεχίζουν να αυξάνονται για διάφορες αιτίες και μια εκ των αιτιών σίγουρα είναι και φαινόμενα αδικαιολόγητων κερδών.
Επειδή στην Κυβέρνηση αυτή και ο Πρωθυπουργός έχουμε αποδείξει ότι δε μας αρέσει να μιλάμε με λόγια αλλά με πράξεις, η Κυβέρνηση αυτή τα έχει βάλει με εταιρείες για εικονικές εκπτώσεις. Πολύ μεγάλες εταιρείες, εταιρείες καλλυντικών, εταιρείες πώλησης ηλεκτρικών ειδών, τα έχει βάλει με εταιρείες διανομής φαγητού για μη σεβασμό της νομοθεσίας και παράβαση της νομοθεσίας για τους εργαζομένους. Για αυτά τα φαινόμενα έχουμε δει να τιμωρούνται και να εισπράττονται πρόστιμα από αυτήν την Κυβέρνηση, πολύ υψηλά πρόστιμα.
Τα έχει βάλει με τις μεγαλύτερες εταιρείες για παραβίαση φορολογικής νομοθεσίας. Πόσες φορές τα τελευταία χρόνια έχετε κάνει ρεπορτάζ ότι ξεκίνησαν εκπτώσεις και μια τηλεόραση που είχε 500 ευρώ μια μέρα πριν την έναρξη των εκπτώσεων πήγε στα 999 ευρώ για να πάει στα 700 ευρώ… Εδώ επειδή δεν είμαστε για να διαπιστώνουμε απλώς τα προβλήματα, αυτό το αντιμετωπίσαμε και συνεχίζουμε να το αντιμετωπίζουμε. Ως προς την αισχροκέρδεια γίνονται καθημερινά έλεγχοι και επιβάλλονται καθημερινά πρόστιμα. Ως προς το ποσοστό που ρωτήσατε, δηλαδή τι ποσοστό του πληθωρισμού επιβαρύνεται από την αισχροκέρδεια, δεν ξέρω αν υπάρχει αυτός ο δείκτης.
Γιατί είναι ένα δυναμικό φαινόμενο που μεταβάλλεται μέρα με την μέρα και το ποσοστό των προστίμων είναι όλο και μεγαλύτερο. Η ΔΙΜΕΑ, η αρμόδια υπηρεσία, μέχρι και πριν λίγα χρόνια δεν υφίστατο ως υπηρεσία, παρά το γεγονός ότι η αισχροκέρδεια δεν εμφανίστηκε όταν εμφανίστηκε η παρατεταμένη ακρίβεια λόγω του εισαγόμενου πληθωρισμού.
Για το ζήτημα των μεταναστευτικών ροών
Μια από τις βασικές πτυχές της ομιλίας του Πρωθυπουργού στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ήταν και η ανάγκη μιας πιο ολιστικής, μιας πιο συνολικής αντιμετώπισης αυτής της παρατεταμένης μεταναστευτικής κρίσης.
Είμαστε με αυξημένες ροές σε σχέση με τα προηγούμενα δύο χρόνια. Δηλαδή, εκεί που είχαμε περίπου 8.000, έχουμε πάει στις 16.000 και ίσως φτάσουμε στις 30.000. Δεν είμαστε στο 2015 που είχαμε 800.000 και ούτε θα φτάσουμε εκεί από ό,τι φαίνεται. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι στα νησιά. Ο λόγος είναι η κατάσταση που επικρατεί σε χώρες, οι οποίες έχουν αυξημένη ένταση και αντίστοιχες εσωτερικές κρίσεις και σίγουρα μια από τις βασικές λύσεις είναι η αντιμετώπιση, το χτύπημα στη ρίζα, όπως είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός, των λαθροδιακινητών. Εκεί η Τουρκία πρέπει να παίξει κομβικό ρόλο.
Το ζήτημα ετέθη και συζητήθηκε εκτενώς στην κατ΄ ιδίαν συζήτηση των δύο ηγετών. Ετέθη σε ανώτατο επίπεδο στον ΟΗΕ από τον Πρωθυπουργό.
Για σενάρια ανασχηματισμού
Κατ’ αρχάς εγώ δεν είμαι ο καθ’ ύλην αρμόδιος. Αλλά, για να μην αφήσω ανοιχτές «πόρτες» και έχουμε παρεξηγήσεις και παρερμηνείες, δεν υπάρχει καμία τέτοια – αυτή τη στιγμή- αίσθηση ή πρόθεση.
Για τις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
Δεν είναι ούτε στις ανησυχίες μας, ούτε στη δική μου -ας πούμε – περιγραφή του τι πρέπει να πω και τι οφείλω να πω, ειδικά μια μέρα πριν την εκλογική διαδικασία, ποιος θα είναι ο/η επόμενος/η αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Σίγουρα, αυτό που μας ενδιαφέρει – κυρίως ενδιαφέρει τους πολίτες και συνολικά τη χώρα μας – είναι η χώρα μας, επιτέλους, να αποκτήσει μια μη τοξική, μια κανονική πολιτικά Αξιωματική Αντιπολίτευση η οποία να παράγει πολιτικό λόγο και να κάνει σφοδρή κριτική στην Κυβέρνηση, όποτε πρέπει να κάνει και όποτε το αξιολογεί. Προσέξτε.
Η πολιτική και το αποτέλεσμα δεν εξαντλείται ούτε σε πέντε, ούτε σε δέκα, ούτε σε δεκαπέντε λέξεις. Ούτε σε τίτλους, ούτε σε βίντεο. Κι αυτό δεν είναι προσωπικό, είναι συνολικό. Και, ξέρετε, επειδή εκπροσωπούμε όλοι εμείς – είμαστε πολλοί, δεν είμαστε λίγοι και ελπίζω να γίνουμε περισσότεροι – μια νεότερη γενιά η οποία ξέρει και να διαχειρίζεται και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και πολύ σημαντικά εργαλεία, αυτά όλα είναι χρήσιμα, πάρα πολύ χρήσιμα αρκεί να υπάρχει περιεχόμενο. Οι πολίτες, οι ψηφοφόροι ενός κόμματος, συνολικά οι ψηφοφόροι, οι Έλληνες πολίτες αξιολογούν.
Μια από τις κυρίαρχες τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία χρόνια ήταν η λογική που ακούστηκε περί «ξεδοντιάσματος», περί «προγραφών» κλπ. Φαίνεται ότι αυτή η τάση – δεν μπορώ να την αποτιμήσω σε ποσοστό – υπάρχει ακόμα. Και κάποιοι ανακάλυψαν επί τη ευκαιρία της προεκλογικής εσωκομματικής περιόδου, ότι υπήρχε αυτό στο κόμμα τους, ενώ όλα αυτά τα χρόνια δεν μιλούσανε καθόλου γι’ αυτό. Αλλά, το ξαναλέω δεν θα αξιολογήσω ούτε εγώ, ούτε κανένας από το κόμμα μου μια εσωκομματική διαδικασία.