Υγειονομικό «καμπανάκι» από Π. Μαρινάκη: Οι πολίτες να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες -  Τι λένε οι ειδικοί
(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI)
(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI)
Κακοκαιρία Daniel

Υγειονομικό «καμπανάκι» από Π. Μαρινάκη: Οι πολίτες να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες - Τι λένε οι ειδικοί

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης απηύθυνε έκκληση στους πληγέντες των περιοχών που έχουν υποστεί πλημμυρικά φαινόμενα να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας.

«Τεράστια σημασία αυτή τη στιγμή έχει να ακολουθήσουν πιστά όλοι οι πολίτες τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας για την προστασία τους μετά τα πλημμυρικά φαινόμενα. 

Όλα τα λιμνάζοντα νερά είναι δυνητικά μολυσμένα, καθώς έχουν φερτά υλικά που έχουν παρασυρθεί όλες αυτές τις ημέρες από τις πλημμύρες ή και νεκρά ζώα. 

Είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι πολίτες ότι σε όλες τις πληγείσες περιοχές διενεργούνται έλεγχοι από το αρμόδιο εργαστήριο Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε σχέση με την ποιότητα του νερού και οι κατά τόπους αρχές ανακοινώνουν πότε είναι ασφαλές να έχουν οι πολίτες πρόσβαση και να δώσουν στην κυκλοφορία το δίκτυο υδροδότησης.

Στο μεταξύ μέχρι τότε όλοι οι πολίτες παρακαλούνται να χρησιμοποιούν εμφιαλωμένο νερό για την προσωπική τους υγιεινή, για να πιουν νερό, για να μαγειρέψουν ενδεχομένως, ακόμα και για εργασίες που πρέπει να κάνουν μέσα στο σπίτι. 

Στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδίου του Υπουργείου Υγείας πραγματοποιείται έλεγχος του νερού σε όλες τις περιοχές, καθώς και επανέλεγχοι για να διασφαλιστεί ότι όταν δίνεται το νερό στην κυκλοφορία είναι ασφαλές για τους πολίτες,

Προχωρά η επιδημιολογική επιτήρηση που αφορά τα λοιμώδη νοσήματα σε τέτοιες περιπτώσεις και προχωρά εντατικότερα η εντομολογική επιτήρηση της περιοχής. 

Παρακαλούνται, ωστόσο, οι πολίτες αν παρατηρήσουν εξανθήματα, πυρετό, βήχα, πονοκέφαλο, να απευθυνθούν αμέσως στις ιατρικές υπηρεσίες της περιοχές τους, οι οποίες κατά αναλογία, αντίστοιχα ενημερώνουν το Κέντρο Δημόσιας Υγείας για να διερευνηθεί η αιτιολογία των ασθενειών, αν είναι ιογενής ή άλλη, ούτως ώστε να ληφθούν και σε ευρύτερη κλίμακα τα μέτρα που χρειάζεται», ανέφερε ο κ. Μαρινάκης.

Ε. Αγαπηδάκη: Βασικές εστίες μόλυνσης οι λάσπες και τα νεκρά ζώα – Δεν υπάρχει φόβος ελονοσίας

«Υπάρχουν δύο βασικές πηγές που μπορεί να οδηγήσουν σε εμφάνιση λοιμωδών νοσημάτων στην περιοχή» σημείωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη μιλώντας την εκπομπή ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ της ΕΡΤ και υπογράμμισε πως η μία είναι η χρήση ακατάλληλου νερού και η άλλη η οποιαδήποτε επαφή με νεκρά ζώα.

«Η μία είναι η χρήση ακατάλληλου νερού, το οποίο είναι τα στάσιμα νερά, οι λάσπες, όλο αυτό το κομμάτι δηλαδή του νερού που προέρχεται από την πλημμύρα. Είναι σημαντικό να καταλάβουν οι πολίτες ότι αυτό το νερό είναι δυνητικά μολυσμένο, γιατί εκτός από τα φερτά υλικά, έχει μέσα νεκρά τρωκτικά, ζώα που έχουν παρασυρθεί κλπ. Άρα δεν θα πρέπει οι πολίτες, ακόμα και αν το νερό αυτό το παίρνουν από τη θάλασσα, επειδή και στη θάλασσα έχουν ξεβραστεί νεκρά ζώα, φερτά υλικά, δεν θα πρέπει ούτε αυτό το νερό να το χρησιμοποιούν για να πλύνουν, ας πούμε κομμάτια στο σπίτι τους για να κάνουν εργασίες αποκατάστασης».

Γκ. Μαγιορκίνης: Τα λιμνάζοντα νερά είναι δυνητικά μολυσματικά

Ο καθηγητής Υγιεινής και Παθολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, μίλησε για την υγειονομική «βόμβα» που διαφαίνεται μετά τις πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή της Θεσσαλίας, λόγω της κακοκαιρίας Daniel.

«Ο κόσμος που βρίσκεται εκεί πρέπει να κάνει υπομονή, γιατί τα δύσκολα τώρα αρχίζουν. Τα λιμνάζοντα νερά είναι δυνητικά μολυσματικά και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται», τόνισε σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1, διευκρινίζοντας πως «δεν γνωρίζουμε αν τα νερά αυτά έχουν έρθει σε επαφή με λύματα ή με χημικά».

Όπως εκτίμησε ο καθηγητής, «θα πολλαπλασιαστούν τα κουνούπια και λογικά θα δούμε αύξηση στον ιό του Δυτικού Νείλου και κάποιοι ηλικιωμένοι μπορεί να χρειαστούν νοσηλεία».

Επίσης, εφιστά την προσοχή «στα παιδιά, να μην παίζουν στα νερά».

Επιδημιολόγος: Υγειονομική βόμβα τα λιμνάζοντα ύδατα- Άμεση καύση των νεκρών ζώων

Ημόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα, από τα δίκτυα ομβρίων και αποχέτευσης που έσπασαν από την κακοκαιρία, αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για την δημόσια υγεία των κατοίκων της Θεσσαλίας, τόνισε η καθηγήτρια επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ κ. Θ. Ψαλτοπούλου.

Οι κάτοικοι των περιοχών που το νερό έχει κριθεί κατάλληλο πρέπει να χρησιμοποιούν μόνο εμφιαλωμένο καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος επιδημιών, όπως γαστρεντερίτιδας, σαλμονέλας, ηπατίτιδας και δερματικών νοσημάτων, τόνισε η κ. Ψαλτοπούλου.

Σοβαρότατο κίνδυνο αντιμετωπίζουν οι ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, όπως παιδιά, έγκυες και ηλικιωμένοι

Σύμφωνα με την επιδημιολόγο, οι κάτοικοι πρέπει να προσέχουν την κατανάλωση και τους φαγητού το οποίο να είναι τυποποιημένο.

Επίσης τόνισε ότι θα γίνει αποτέφρωση των νεκρών ζώων που αποτελούν εστία μόλυνσης.