Την πρόταση της ΝΔ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής σχετικά με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά και την αντίστοιχη πρόταση ΣΥΡΙΖΑ-Νέας Αριστεράς για σύσταση Προανακριτικής, σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha.
Όπως τόνισε, η πρόταση της ΝΔ «δεν αποσκοπεί στην απόκρυψη της δικής μας κυβερνητικής περιόδου, αλλά στην πλήρη διερεύνηση όλων των πτυχών της υπόθεσης».
Όπως εξήγησε, ζητήματα όπως η τεχνική λύση, οι υποθέσεις που παραπέμφθηκαν στη Δικαιοσύνη και άλλες σχετικές πτυχές απαιτούν διαλεύκανση. «Είναι μια επιλογή με έντονα στοιχεία αυτοκριτικής και καλούμε όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν να την προσεγγίσουν χωρίς μικροκομματικά κριτήρια», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Μαρινάκης επανέλαβε ότι, με βάση τη μελέτη της δικογραφίας, η κυβέρνηση δεν εντοπίζει στοιχεία που να συνιστούν ποινικό αδίκημα. «Δεν υπάρχει λόγος η αντιπολίτευση να αρνηθεί τη συγκρότηση Εξεταστικής. Η επιτροπή θα συζητήσει όλα τα δεδομένα. Δεν μπορούμε να μιλάμε για ένα εξαώροφο κτίριο που κατέρρευσαν οι δύο τελευταίοι όροφοι και να μην εξετάζουμε τα θεμέλια», σχολίασε.
Ασκώντας κριτική στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Αριστεράς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι «είναι ειρωνικό να συντάσσουν κατηγορητήριο για πρώην υπουργούς που εφάρμοσαν την ίδια τεχνική λύση, την οποία οι ίδιοι είχαν υιοθετήσει και επεκτείνει με την επικαιροποίηση της υπουργικής απόφασης του 2017».
Όπως πρόσθεσε, «το να μεταφράζεις μια προβληματική εφαρμογή σε κατηγορητήριο δεν έχει ουσία. Από πού προκύπτει, για παράδειγμα, ότι υπήρξε πίεση από τον κ. Βορίδη; Αν κάποιος διαβάσει τη δικογραφία, θα διαπιστώσει πως πρόκειται για ερμηνεία της αντιπολίτευσης, στηριγμένη σε μια κατάθεση».
Ο κ. Μαρινάκης έκανε λόγο για «αμήχανη αντίδραση» της αντιπολίτευσης απέναντι στην πρόταση της ΝΔ, υποστηρίζοντας πως το επιχείρημα ότι «δεν πήγατε στα χρόνια του Τρικούπη» δεν ευσταθεί.
«Όταν μιλάμε για το σύστημα των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων, πρέπει να πάμε στην αρχή. Πρώτο ερώτημα: γιατί κάτι που ιδρύθηκε το 1998 λειτούργησε το 2001; Δεύτερο: με ποιους όρους ιδρύθηκε; Η Εξεταστική έχει δύο στόχους: αφενός να διαλευκάνει το παρελθόν, αφετέρου να φτάσει μέχρι το σήμερα. Όποιος μιλά για συγκάλυψη, παραβλέπει ότι η έρευνα θα περιλαμβάνει και την τρέχουσα περίοδο. Εξάλλου, η παραγραφή για κακουργήματα αφορά χρονικό ορίζοντα 15 ετών, άρα οποιαδήποτε ποινική ευθύνη δεν ξεπερνά το 2010».
Απαντώντας σε ερώτηση για τη διαδικασία της Εξεταστικής Επιτροπής, σημείωσε ότι θα κληθούν δεκάδες μάρτυρες, οι οποίοι θα εξεταστούν εξαντλητικά προκειμένου να αποσαφηνίσουν τα λεγόμενά τους στις καταθέσεις. «Η αντιπολίτευση θα επιχειρήσει να τεκμηριώσει ποινικά αδικήματα – μέχρι στιγμής, όμως, όλα ερμηνεύονται υποκειμενικά. Θα περιμένουμε τις απαντήσεις των μαρτύρων και μετά θα επανεκτιμήσουμε τη στάση μας. Αν οι καταθέσεις δεν διαφοροποιούνται από όσα ήδη περιλαμβάνει η δικογραφία, δεν υπάρχει λόγος να αλλάξει κάτι».
Τέλος, σχετικά με την απόφαση της κυβέρνησης να προτείνει Εξεταστική Επιτροπή, παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός έχει ασκήσει κριτική στη λειτουργία του θεσμού, ο κ. Μαρινάκης υποστήριξε ότι «οι Εξεταστικές δεν έχουν λειτουργήσει όπως θα έπρεπε, κυρίως εξαιτίας της στάσης της αντιπολίτευσης, η οποία τις χρησιμοποιεί για πολιτική κριτική».
Ανέφερε, μάλιστα, ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την Εξεταστική για τα Τέμπη, όπου «όσα ήταν τα κόμματα, τόσα ήταν και τα πορίσματα». «Όταν υπάρχουν οκτώ κόμματα και οκτώ διαφορετικά πορίσματα, είναι σαφές ότι ο στόχος είναι η κομματικοποίηση της διαδικασίας», κατέληξε.