Π. Λαφαζάνης: Ανάγκη μιας ειδικής προωθημένης στρατηγικής σχέσης Ελλάδας - Ρωσίας

Π. Λαφαζάνης: Ανάγκη μιας ειδικής προωθημένης στρατηγικής σχέσης Ελλάδας - Ρωσίας

Την πλήρη υποστήριξή του στην περαιτέρω ανάπτυξη των ελληνορωσικών σχέσεων εξέφρασε ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας (ΛΑΕ) Παναγιώτης Λαφαζάνης, κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας που τού παρέθεσαν ο Ρώσος πρέσβης Αντρέι Μάσλοβ μαζί με ομάδα συνεργατών στο Πολιτιστικό Μέγαρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Αθήνα. 

Οι δύο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις για τις σχέσεις των δύο χωρών και τις εξελίξεις στην περιοχή μας, με τον Π. Λαφαζάνη να τονίζει, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΛΑΕ, ότι η ανάγκη διαμόρφωσης μιας ειδικής προωθημένης στρατηγικής σχέσης ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Ρωσία αποκτά εξαιρετικά επείγουσα σημασία σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύει η περιοχή μας. Αυτή η προωθημένη ειδική στρατηγική σχέση Ελλάδας-Ρωσίας σε όλους τους τομείς και ιδιαίτερα στον πολιτικό, οικονομικό, ενεργειακό και πολιτιστικό τομέα, συνέχισε ο κ. Λαφαζάνης, ανταποκρίνεται πλήρως στο συμφέρον της Ελλάδας και της Ρωσίας και των λαών των δύο χωρών, ενώ θα βοηθούσε σημαντικά στην ειρήνη, τη συνεργασία και τη σταθερότητα στην περιοχή μας, τα οποία διατρέχουν αυτήν την περίοδο μείζονες κινδύνους.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο επικεφαλής της ΛΑΕ στη μεγάλη σημασία που έχει, όπως είπε, για Ελλάδα, Ρωσία και Ευρώπη ο Νότιος ευρωπαϊκός αγωγός με ρωσικό φυσικό αέριο και η ταχύτερη δυνατή προώθησή του στη βάση της ελληνορωσικής διακρατικής συμφωνίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, η αντιπροσωπεία της ΛΑΕ τάχθηκε κατά των κυρώσεων που έχει επιβάλει η ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας, τις οποίες χαρακτήρισε απαράδεκτες και ψυχροπολεμικές, ενώ τόνισε ότι η Ελλάδα δεν έχει κανέναν λόγο να εφαρμόζει τέτοιου είδους κυρώσεις και οφείλει άμεσα να τις αποσύρει και να αναλάβει πρωτοβουλίες για την απόσυρσή τους και από την ΕΕ ως σύνολο.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης καταδίκασε, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ως απαράδεκτη και ως πολεμική πράξη, την πρόσφατη κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού αεροπλάνου από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και τόνισε ότι συνιστά υποκρισία από την πλευρά του ΝΑΤΟ να καλύπτει τέτοιου είδους προκλητικές ενέργειες από την Τουρκία, πολύ περισσότερο όταν κλείνει τα μάτια του στις καθημερινές, σχεδόν, παραβάσεις και παραβιάσεις του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου, ακόμα και τις υπερπτήσεις στα ελληνικά νησιά, από τουρκικά μαχητικά.

Σε ό,τι αφορά τη Συρία, σημείωσε ότι η συνεχιζόμενη αποσταθεροποίηση της αλλά και των χωρών της Μέσης Ανατολής με, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, επεμβάσεις, τους μόνους που εξυπηρετεί είναι τις δυνάμεις του τυφλού ισλαμικού φονταμενταλισμού και του ISIS, ενώ κλιμακώνει το κύμα των προσφύγων, με όλες τις τραγικές συνέπειες που αυτή η εξέλιξη συνεπάγεται, για τους ίδιους και για την Ευρώπη. Αυτό που χρειάζεται επειγόντως η περιοχή μας, είναι εθνικές και διεθνείς πρωτοβουλίες σταθεροποίησης και ειρήνης, στη βάση της διεθνούς νομιμότητας.
Τέλος, ο κ. Λαφαζάνης σημείωσε πως είναι ευπρόσδεκτη η συμβολή της Ρωσίας για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση το Κυπριακού, η οποία, όπως τόνισε, δεν μπορεί να έχει καμία σχέση με σχέδια τύπου Ανάν που απέρριψε ο ελληνοκυπριακός λαός.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ

 

Διαβάστε Περισσότερα