Ό,τι σπείρατε, θερίζετε…

Ό,τι σπείρατε, θερίζετε…

Έξαλλοι οι αγρότες διαδήλωσαν με πάθος και οργή κατά της κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου και των μέτρων που προτίθεται να λάβει για τον κλάδο τους. Ταξίδεψαν εκατοντάδες χιλιόμετρα από όλες τις άκρες της χώρας για να φτάσουν στην Αθήνα και να διαδηλώσουν το δικό τους «δίκιο». Το πάθος και η οργή τους, τους οδήγησαν μέχρι το προαύλιο της Βουλής όπου και συγκρούστηκαν με τα ΜΑΤ.

 Το πάθος τους είναι ίδιο με εκείνο που, μόλις δύο μήνες πριν, γέμιζαν τις πλατείες όταν μιλούσε ο σημερινός πρωθυπουργός και η οργή τους είναι αντίστοιχη με εκείνη που έριχναν την ψήφο τους στην κάλπη υπέρ του, για να τιμωρήσουν την προηγούμενη κυβέρνηση. Και ήταν η δεύτερη φορά! Ήξεραν τι θα συμβεί αλλά, όπως πολλοί άλλοι, ήθελαν να εξαπατηθούν. Και τώρα διαμαρτύρονται…

 Τι τους έλεγε καταχειροκροτούμενος ο Αλέξης Τσίπρας προεκλογικά στη Λάρισα, στην οποία ήταν και υποψήφιος, με ότι σημαίνει αυτό, για το περιβόητο «παράλληλο» αγροτικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ;

Ότι πάλεψε και κράτησε το αφορολόγητο στις αποζημιώσεις και στις επιδοτήσεις μέχρι τα 12.000 ευρώ.

Ότι διασφάλισε την απορρόφηση των 800 εκ. ευρώ που κινδύνευαν να χαθούν στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007 – 2013.

Ότι οι μικροί παραγωγοί, εισοδήματος κάτω των 5.000, δεν θα τηρούν βιβλία εσόδων – εξόδων.

Ότι το αγροτικό πετρέλαιο δεν θα έχει επιβάρυνση.

Ότι οι «γεωργικές εκμεταλλεύσεις» θα είναι αφορολόγητες.

Ότι θα εκδώσει  «κάρτα αγρότη» για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα ρευστότητας.

Ότι θα εξομοιώσει, αλλά σταδιακά τις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ με τις αντίστοιχες του ΙΚΑ, συνδέοντάς τες με το εισόδημα και με την παραγωγική δραστηριότητα, ώστε να μετριαστούν οι επιπτώσεις από την αύξησή τους.

Τι θα εφαρμόσει μετά την… επιτυχημένη διαπραγμάτευση; Μα, αυτά ακριβώς που διαβεβαίωνε ότι δεν πρόκειται να γίνουν! Δηλαδή:

Φορολόγηση επιδοτήσεων με κατάργηση του αφορολόγητου ποσού μέχρι 12.000 ευρώ.

Επιβάρυνση κόστους των εισροών με αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από 13% στο 23%.

Τριπλασιασμός των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών στον ΟΓΑ.

Κατάργηση, σταδιακή, της καταβολής της επιστροφής του ΕΦΚ πετρελαίου.

Αύξηση εισφοράς αλληλεγγύης από 0,7% στο 8% ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος.

Αύξηση φορολογικού συντελεστή από 13% στο 20% για το 2016 και 26% από το 2017 και μετά.

Αύξηση φορολογικού συντελεστή από 10% στο 13% για τα αγροτικά αυτοκίνητα.

Αύξηση της προκαταβολής φόρου.

Η ΠΑΣΕΓΕΣ πάντως, κατηγορεί την κυβέρνηση, ότι ενεργοποιεί τον κοινωνικό αυτοματισμό, επιχειρώντας να «βάλει» τις υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες απέναντι στους αγρότες.

Ο σοφός λαός μας από την άλλη λέει πως ότι σπέρνεις, θερίζεις… Και οι αγρότες ξέρουν πολύ καλά και από σπορά και από θερισμό…