Όλα τα ρουσφέτια των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ
Eurokinissi / Γιώργος Κονταρίνης
Eurokinissi / Γιώργος Κονταρίνης

Όλα τα ρουσφέτια των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ

Πρόκειται για μια εξαιρετικά σουρεαλιστική κατάσταση: Τα ρουσφέτια του ΣΥΡΙΖΑ ομολόγησαν εγγράφως ότι δεν έκαναν τη δουλειά τους και ο ΣΥΡΙΖΑ δια της κυρίας Τσαπανίδου βγήκε να καταγγείλει τα… ρουσφέτια! Δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ που μαζί με τους ΑΝΕΛ διόρισαν το 2017 στη ΡΑΣ δύο πρόσωπα άσχετα με το αντικείμενο, τάχα σοκάρεται από το κατόπιν τραγωδίας πόρισμά τους. Στην πραγματικότητα η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε η επιτομή του νεποτισμού, της κομματοκρατίας και της ευνοιοκρατίας.

Η περίπτωση της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων κάθε άλλο παρά μοναδική είναι, αφού συστηματικά οι δύο εταίροι μοιράζονταν τις θέσεις σε όλους τους τομείς άσκησης εξουσίας, προωθώντας παντού τα κομματικά τους στελέχη.

Παρ’ όλα αυτά, η λέξη «ρουσφέτι» βρίσκεται αυτόν τον καιρό στην ημερήσια διάταξη των συριζαϊκών καταγγελιών, με επίκεντρο τον μοιραίο σταθμάρχη της τραγωδίας στα Τέμπη. Οι «αλάνθαστοι» φθάνουν στο σημείο να διαφημίζουν εαυτούς ως υπέρμαχους της… αξιοκρατίας. Τα έργα και οι ημέρες τους τούς διαψεύδουν με πολλά ταρατατζούμ!

Ο κ. Τσίπρας δεν σταματά να διακηρύσσει πως ο ίδιος και το κόμμα του δεν ευθύνονται για το πελατειακό κράτος.

Το είπε στις 8 Φεβρουαρίου 2015 κατά την ομιλία του επί των προγραμματικών δηλώσεων: «Δεν είμαστε εμείς αυτοί που οικοδομήσαμε και δεν διοικήσαμε εμείς αυτό το Κράτος των πελατειακών σχέσεων και της σπατάλης και γι’ αυτό - δεν περιαυτολογώ - είμαστε οι μόνοι που μπορούμε πραγματικά να το αλλάξουμε».

«Αυτό το κράτος το αναξιοκρατικό, το πελατειακό, το ρουσφετολογικό, το αναποτελεσματικό δεν το φτιάξαμε εμείς», επανέλαβε και στις 14 Μαρτίου 2023, στη συνέντευξή του στο Mega και στους Γιάννη Πρετεντέρη και Ράνια Τζίμα.

Η αλήθεια είναι ότι συμμετοχή στις παθογένειες έχουν και αυτοί που δεν κυβέρνησαν – με την πολιτική και την συνδικαλιστική τους δράση.

Ωστόσο, το σημαντικό είναι πως όταν η «πρώτη φορά αριστερά» βρέθηκε στην εξουσία αξιοποίησε με μεγάλη προκλητικότητα και την τελευταία ρανίδα του πελατειακού κράτους.

Τα περιστατικά είναι πολλά και έχουν όλα ονοματεπώνυμο. Θα τα παραθέσω ωστόσο χωρίς να αναφερθώ στα πρόσωπα. Πρόκειται, όμως, για την απόδειξη του τέλους της «αριστερής ακεραιότητας και αθωότητας».

Μοιράστηκαν τις θέσεις και στα νοσοκομεία

Έχουμε και λέμε:

Στις διοικήσεις των νοσοκομείων ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ μοιράστηκαν τις θέσεις: Όπου διοικητής διοριζόταν από τον ΣΥΡΙΖΑ, υποδιοικητής οριζόταν από τους ΑΝΕΛ! Και το αντίστροφο. Μάλιστα, για να φέρουν σε πέρας το έργο τους, οι δύο κυβερνητικοί εταίροι προχώρησαν σε καρατόμηση, με συνοπτικές διαδικασίες και εν μια νυκτί εξήντα διοικητών και υποδιοικητών. Με τα νοσοκομεία να μένουν ακέφαλα έως ότου ολοκληρωθούν οι «συνεντεύξεις αξιολόγησης», η διάρκεια των οποίων δεν ξεπέρασε τα 5 με 7 λεπτά!

Στο τέλος αποκαλύφθηκε πως τουλάχιστον ένας στους τρεις προερχόταν από τα κομματικά όργανα και τις γραμματείες των δύο κομμάτων (ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ), το 30% είχαν μεταπτυχιακό από το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο – την ώρα που στην επιτροπή επιλογής μέλος ήταν ο καθηγητής τους – άλλοι ήταν προσωπικοί φίλοι τοπικών βουλευτών και άλλοι υποψήφιοι στα ψηφοδέλτια των εθνικών, των αυτοδιοικητικών ή των συνδικαλιστικών εκλογών των δύο κυβερνητικών εταίρων.

Σε μια περίπτωση, η ΠΟΕΔΗΝ κατήγγειλε ότι διοικητής μεγάλου νοσοκομείου είχε τέσσερα πλαστά πτυχία, παραμένοντας στη θέση του για πάνω από δύο χρόνια!

Σε μια άλλη περίπτωση, το ίδιο πρόσωπο βρέθηκε να διοικεί συγχρόνως δύο νοσοκομεία που απέχουν μεταξύ τους… 16 χιλιόμετρα!

Το ίδιο έγινε και σε όλες τις υψηλόβαθμες θέσεις προέδρων και γενικών γραμματέων, διοικητών και υποδιοικητών οργανισμών και δημοσίων επιχειρήσεων, καθώς και σε εκείνες προέδρων των ΥΠΕ: Όλοι τους πολιτευτές, καθώς και υποψήφιοι με τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛ. στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Σύζυγοι, μνηστήρες και λοιποί συγγενείς

Διευθυντές υπουργικών και βουλευτικών γραφείων τοποθετήθηκαν σε επίλεκτες θέσεις του κρατικού μηχανισμού και σε θέσεις επικεφαλής μεγάλων δημόσιων εκπαιδευτικών δομών.

Αδελφοί, ανιψιοί και λοιποί συγγενείς βρέθηκαν γενικοί γραμματείς και σύμβουλοι σε υπουργεία.

Σύζυγοι και σύντροφοι υπουργών και αυτοδιοικητικών αρχόντων τοποθετήθηκαν σε προεδρικές θέσεις μεγάλων ΔΕΚΟ και σε γενικές γραμματείες υπουργείων.

Σύζυγοι, σύντροφοι, θυγατέρες, ανιψιοί υπουργών και στελεχών προσελήφθησαν σε άλλα υπουργικά γραφεία, ενώ θέσεις βρίσκονταν και για… μνηστήρες υπουργικών θυγατέρων!

Έγιναν αποσπάσεις, κομματικές εκκαθαρίσεις σε διάφορους οργανισμούς, κομματικές επιλογές των Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης (χωρίς καν να έχουν δημοσιοποιηθεί τα βιογραφικά τους), αλλαγές στον τρόπο επιλογής των διευθυντών σχολείων και διευθυντών εκπαίδευσης – και μάλιστα δύο φορές για να είναι βέβαιο ότι θα τοποθετηθούν «ημέτεροι».

Επιστημονικός συνεργάτης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος των Επιτροπών Προγράμματος και Μελετών και Τεκμηρίωσης τοποθετήθηκε Γενικός Γραμματέας Συντονισμού της Κυβέρνησης.

Μέλος της επιτροπής Μεταφορών και υπεύθυνος του Θεματικού Τομέα Συνδυασμένων Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ, ανέλαβε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος μεγάλου οργανισμού.

Επιστημονικός συνεργάτης βουλευτού τοποθετήθηκε σε θέση ευθύνης σε σημαντικό οργανισμό εποπτευόμενο από το ΥΠΑΠΕΝ.

Διπλασίασαν τις θέσεις ευθύνης

Με τροπολογία διπλασιάστηκαν οι θέσεις ευθύνης σε ΟΑΣΑ, ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ, προκειμένου να εξυπηρετηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι «ημέτεροι». Και για να βολευτούν ακόμη περισσότεροι δημιουργήθηκε ο θεσμός του αναπληρωτή γενικού γραμματέα στα υπουργεία.

Στην ίδια λογική, μέσα σε δύο μόνο χρόνια, από τον Φεβρουάριο του 2016 ως τον Αύγουστο του 2018, τοποθετήθηκαν τέσσερις αρχηγοί της Πυροσβεστικής! Δεν προλάβαινε να εγκλιματιστεί ο ένας και σε έξι μήνες αναλάμβανε ο επόμενος!

Απομακρύνθηκε ο διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου και έληξε πρόωρα η θητεία όλων των διοικητικών συμβουλίων των εποπτευόμενων από το υπουργείο Πολιτισμού Οργανισμών, μεταξύ των οποίων και του Ελληνικού Φεστιβάλ.

Φωτογραφικές προκηρύξεις από τα… βιογραφικά!

Σε δύο υπουργεία, για τις θέσεις των γενικών γραμματέων επελέγησαν πρόσωπα των οποίων τα βιογραφικά «φωτογραφήθηκαν»… copy paste στις αντίστοιχες προκηρύξεις.

Παράδειγμα: Η προκήρυξη ανέφερε εμπειρία σε διοίκηση οργανισμών στους τομείς της περιβαλλοντικής διαχείρισης ή/και ελέγχου της ποιότητας του περιβάλλοντος. Και στο επίσημο βιογραφικό αναφερόταν ακριβώς… «εμπειρία στη διοίκηση οργανισμών στους τομείς της περιβαλλοντικής διαχείρισης και ελέγχου ποιότητας του περιβάλλοντος»!

Μέγα θέμα και την παρέμβαση των Βρυξελλών είχε προκαλέσει τον Σεπτέμβριο του 2016, η επιλογή των προσώπων που θα στελέχωναν το πενταμελές Εποπτικό Συμβούλιο του υπερταμείου. Οι δανειστές ανακάλυψαν πως τα προτεινόμενα πρόσωπα είχαν στενούς κομματικούς ή οικογενειακούς δεσμούς με το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ΟΑΕΔ, ΝΑΤ, ΕΑΣ, ΟΓΑ, ΙΚΑ, ΕΥΔΑΠ, ΕΡΓΟΣΕ, ΟΛΠ, ΟΑΕΕ, ΕΑΒ, ΟΑΣΑ, ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ, ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΕ, ΔΕΠΕΝΕ, ΟΣΕ, ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, τοποθετήθηκαν πολιτευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και του Εθνικού Συμβουλίου των ΑΝΕΛ, υποψήφιοι ευρωβουλευτές, δήμαρχοι και δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, συνδικαλιστές, συνεργάτες υπουργών.

Από τα έξι μέλη του Δ.Σ. της ΔΕΗ που διορίζει το Δημόσιο, τα τέσσερα ήταν πρώην συνδικαλιστές, ενώ όλοι ήταν στελέχη ή πρόσκειντο στον ΣΥΡΙΖΑ.

Σε μια περίπτωση, ο σύζυγος διορίστηκε γενικός γραμματέας σε υπουργείο και η σύζυγος ειδική συνεργάτρια του υπουργού.

Σε μια άλλη περίπτωση, σύντροφος υπουργού βρέθηκε να διοικεί μεγάλο δημόσιο οργανισμό.

Σε μια περίπτωση σύζυγος βουλευτού διορίστηκε στη θέση διευθύνοντος συμβούλου ανύπαρκτου οργανισμού!

Ιδιαίτερης φροντίδας έτυχαν οι ανήκοντες στη λεγόμενη «σοσιαλιστική τάση» του ΣΥΡΙΖΑ – και εκεί που έβγαζαν συντάξεις βρέθηκαν να ελέγχουν τους σιδηροδρόμους! Το ίδιος συνέβη και με τους προερχόμενους από το ΠΑΣΟΚ βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που μεταπήδησαν εκεί από το ΠΑΣΟΚ ή άλλα στελέχη προερχόμενα από τη ΔΗΜΑΡ.

Και βέβαια, ιδιαίτερα εκτιμήθηκαν και επιβραβεύθηκαν με θέσεις αυτοί που από το ΠΑΣΟΚ βρέθηκαν στη ΔΗΜΑΡ και τελικά κατέληξαν στον ΣΥΡΙΖΑ.

Πίσω από κάθε ένα από αυτά τα ρουσφέτια υπάρχει και ένα υπαρκτό πρόσωπο. Σκόπιμα επέλεξα να μην επικεντρωθώ στα πρόσωπα, αλλά στις πρακτικές.

Και επομένως, όταν εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ μιλάνε για ρουσφέτια, όσο ξεχασιάρηδες κι’ αν είναι, ας θυμούνται πως δεν είμαστε λωτοφάγοι.

*Βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών, υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, δημοσιογράφος