Μια από τις πιο συχνές ερωτήσεις που δέχομαι σε αυτή την προεκλογική περίοδο – και πιστεύω όλοι οι συνάδελφοι δήμαρχοι – στις συνεντεύξεις που έχουμε την τιμή να μας ζητούν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης είναι εκείνη που μας καλεί να σχολιάσουμε πώς έχει επηρεάσει τους δήμους αυτή η παρατεταμένη περίοδος των τελευταίων 10 και πλέον ετών με τις συνεχείς κρίσεις: αρχικά η οικονομική, μετέπειτα η πανδημία, τελευταία η ενεργειακή και οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.
Συνειδητά επιλέγω να μην απαντώ με την πεπατημένη. Αφενός τα προβλήματα είναι πάνω κάτω τα ίδια, άρα οποιονδήποτε δήμαρχο και εάν ρωτήσεις θα πάρεις σχεδόν την ίδια απάντηση, η οποία έχει αντίκτυπο σε οποιονδήποτε, αντίστοιχα, δήμο της χώρας. Αφετέρου θεωρώ ότι πάντα απέναντι στο πρόβλημα πρέπει να αντιτάσσεις και τη λύση και αυτή είναι η μεγαλύτερη ευθύνη κάποιου ή κάποιας που διεκδικεί να αναλάβει την ευθύνη διακυβέρνησης σε οποιοδήποτε επίπεδο.
Αλλά και ακόμα αν δεν είναι στο χέρι σου να βρεις εσύ λύσεις – αλίμονο, πώς ένας ή μία δήμαρχος μπορεί να λύσει ο ίδιος τα ζητήματα που προκάλεσε η πανδημία ή προκαλεί τώρα το ενεργειακό – πρέπει να έχεις την εναλλακτική σκέψη και την ευελιξία να προσαρμόζεσαι ώστε να παράγεις αποτέλεσμα ακόμα και στις πιο δύσκολες καταστάσεις.
Για να γίνω πιο συγκεκριμένος, εάν είναι κάτι το θετικό που άφησαν οι συνεχόμενες περιπέτειες των τελευταίων αυτών χρόνων, είναι πως μας έσπρωξαν στο να εξελίξουμε τις υπηρεσίες μας προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και να δημιουργήσουμε δομές και μηχανισμούς που δεν περιορίστηκαν χρονικά στο να απαντήσουν πρόσκαιρα στα επίκαιρα ζητήματα, αλλά μένουν στον Δήμο και έχουν εφαρμογή σε καθημερινή πλέον βάση.
Για παράδειγμα, τονώσαμε τις κοινωνικές μας δομές, θεσπίσαμε νέα επιδόματα. Θυμίζω είμαστε ο πρώτος, και ίσως ακόμα ο μόνος, δήμος στην Ελλάδα που έδωσε και δίνει επίδομα 1000 ευρώ στους κατοίκους της πόλης μας στη γέννηση του πρώτου τους παιδιού, με εισοδηματικά βέβαια κριτήρια. Και χαίρομαι που βλέπω υποψήφιους δήμαρχους ανά τη χώρα που το έχουν βάλει στα σημερινά προεκλογικά τους προγράμματα. Ανοίξαμε τον δρόμο για μια κοινωνική παροχή που δεν υπήρχε και μπορεί να βοηθήσει τα νεαρά ζευγάρια και να δώσει ένα κίνητρο – απάντηση στο πρόβλημα της υπογεννητικότητας.
Επίσης, μολονότι εμείς είχαμε ήδη φτιάξει μια αξιοπρεπής υποδομή πολύ πριν την περίοδο της πανδημίας, εξελίξαμε την εξυπηρέτηση του πολίτη με ηλεκτρονικά μέσα, με ραντεβού, με ανταπόκριση στο σπίτι εκεί που υπάρχει πρόβλημα κινητικότητας. Αυτή βέβαια η πρακτική, όχι μόνο έχει μείνει, αλλά εξελίσσεται στον Δήμο μας.
Στο κομμάτι της κλιματικής αλλαγής και των συνεπειών της, μάθαμε από τα παραδείγματα άλλων και φτιάξαμε ένα μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας που τα τελευταία χρόνια ανταποκρίνεται, με αποτέλεσμα το Ηράκλειο να μην αντιμετωπίζει πλέον σοβαρά προβλήματα από την οποιαδήποτε κακοκαιρία.
Το ζήτημα λοιπόν είναι να βρίσκεις λύσεις, να προσαρμόζεσαι με κάθε δυσκολία και έτσι να δημιουργείς δομές και υπηρεσίες που θα απαντάνε σε παρόμοια θέματα του μέλλοντος, όχι απλά να διαπιστώνεις το πρόβλημα.
Οι επερχόμενες δημοτικές εκλογές είναι κρίσιμες γιατί θα καθορίσουν τις τύχες της καθημερινότητάς μας μέσα στην τοπική κοινωνία για τα επόμενα 5 χρόνια. Για αυτό είναι και πολύ σημαντικό οι δημότες να κάνουν την καλύτερη επιλογή, την επιλογή ανθρώπων που έχουν λύσεις, που έχουν πρόγραμμα. Να επιλέξουν ανθρώπους που εμπιστεύονται. Να κάνουν επιλογή εμπιστοσύνης…
*Του Νίκου Μπάμπαλου, Δημάρχου Ηρακλείου Αττικής και εκ νέου υποψηφίου Δημάρχου με την παράταξη «Ηράκλειο Ανθρώπινη Πόλη».