«Δηλώσεις Ερντογάν», «περούκα γκέιτ» και η καταρρέουσα ΓΓΕΕ του κ. Κρέτσου - Αποκλειστικά Έγγραφα

«Δηλώσεις Ερντογάν», «περούκα γκέιτ» και η καταρρέουσα ΓΓΕΕ του κ. Κρέτσου - Αποκλειστικά Έγγραφα

Γράφει ο Insider

Η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, είναι μία από τις τέσσερις κρατικές υπηρεσίες που έχουν αναλάβει από τον κ. Τσίπρα, ειδικά καθήκοντα υποστήριξης του κυβερνητικού Έργου. Μαζί με την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, τις παλαιές υπηρεσίες του ΣΔΟΕ, την Γενική Γραμματεία κατά της διαφθοράς, συγκροτούν μια ισχυρή ομάδα κρούσης, που διώκει την διαφθορά και αντιμάχεται την διαπλοκή που τόσο ταλαιπώρησε την χώρα κατά τις τελευταίες δεκαετίες.

Ειδικά το τελευταίο διάστημα, η Γενική Γραμματεία έχει επιφορτιστεί με το βαρύ φορτίο της απόδοσης των τηλεοπτικών αδειών και ως εκ τούτου λόγω -προφανώς- του όγκου δουλειάς παρατηρούνται αρκετές δυσλειτουργίες στις υπηρεσίες της.

Όμως, πέραν της περίφημης επιτροπής για τις τηλεοπτικές άδειες, η δράση της οποίας, λόγω της ολιγωρίας της στο πόθεν έσχες έκπτωτου καναλάρχη, εξετάζεται πλέον από τη δικαιοσύνη, η Γενική Γραμματεία υπό τον κ. Κρέτσο, ενεπλάκη με αρνητικό τρόπο σε άλλα δύο γεγονότα της επικαιρότητας.

Η σύμπτωση είναι ότι και στα δύο αυτά γεγονότα, σχετίζεται με πρωτοφανή τρόπο το ΑΠΕ (Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων) το οποίο και αυτό λογοδοτεί στους κ.κ. Παππά και Κρέτσο, μιας εποπτεύεται θεσμικά από την Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης.

Την προηγούμενη εβδομάδα ως γνωστόν, απολύθηκε ο ανταποκριτής του ΑΠΕ στην Τουρκία, Άρης Αμπατζής, γιατί σύμφωνα με τον πρόεδρο του πρακτορείου (και μέχρι πρότινος συνάδελφό του) Μιχάλη Ψύλλο, ο ανταποκριτής διέπραξε «τραγικό σφάλμα» αποδίδοντας στον Ερντογάν δηλώσεις που δεν έκανε. Τότε, μετά το τηλεγράφημα του πρακτορείου, είχε ακολουθήσει, σφοδρή αντίδραση του ΥπΕξ για «τις δηλώσεις Ερντογάν», με αποτέλεσμα να πληρώσει τη νύφη ο ανταποκριτής του ΑΠΕ που τελικά έχασε τη δουλειά του. Σε δηλώσεις του μάλιστα χθες ο κ. Κοτζιάς σχετικά με το συμβάν, διέψευσε τις πληροφορίες ότι (εκτός από το ΑΠΕ) και η πρεσβεία μας στην Άγκυρα είχε στείλει αντίστοιχο έγγραφο.

Όμως τα πράγματα φαίνεται ότι δεν είναι ακριβώς έτσι: Η αλήθεια είναι ότι το ΑΠΕ αναμετέδωσε το τηλεγράφημα του γραφείου Τύπου της πρεσβείας μας στην Άγκυρα, το οποίο είχε στείλει αντίστοιχο, πανομοιότυπο πρωτοκολλημένο έγγραφο προς τον κ. Παππά, την κα Γεροβασίλη, τον κ. Κρέτσο αλλά και προς τις υπηρεσίες του ΥΠΕΞ, με τίτλο «Δήλωση Ερντογάν για δημοψήφισμα για το νομικό καθεστώς της Δυτικής Θράκης». Το Liberal φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα ακριβώς αυτό το τηλεγράφημα του γραφείου Τύπου της πρεσβείας μας στην Άγκυρα που εστάλη στην Αθήνα στις 17/10, με αριθμό πρωτοκόλλου 1203.

Μόλις όμως ξέσπασε ο σάλος, το τηλεγράφημα αυτό αντικαταστάθηκε από νεότερο από τους ίδιους αποστολείς, προς τους ίδιους παραλήπτες, με ίδιο αριθμό πρωτοκόλλου, που όμως έχει διορθωθεί ως προς τις επίμαχες δηλώσεις του Ερντογάν, όπως ακριβώς έκανε και το ΑΠΕ μετά τον σάλο που προκλήθηκε!

Με την διόρθωση αυτή, δηλαδή την αντικατάσταση του επίμαχου τηλεγραφήματος από άλλο, με όμοιο αριθμό πρωτοκόλλου, οι αρμόδιοι της γενικής γραμματείας Ενημέρωσης θεώρησαν ότι θα μπορούσαν να «παρακάμψουν» και την διόρθωση. Όμως η αντικατάσταση υπηρεσιακού εγγράφου που ήδη έχει πρωτοκολληθεί από νεότερο, που χαρακτηρίζεται από τον ίδιο αριθμό πρωτοκόλλου, δεν είναι μια απλή υπόθεση, όταν μάλιστα πιστοποιείται από υπηρεσιακά email.

Και δεν είναι καθόλου απλή υπόθεση, όταν έχει ήδη προκαλέσει την απόλυση εργαζομένου αλλά κυρίως σοβαρές αναταράξεις στις εξωτερικές σχέσεις της χώρας.

Πιθανότατα, τόσο ο δημοσιογράφος του ΑΠΕ που απολύθηκε, όσο και το Γραφείο Τύπου της πρεσβείας να είχαν επί της ουσίας δίκιο. Μπορεί να μην ήταν ευθείες οι δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού, αλλά επί της ουσίας έλεγαν το ίδιο πράγμα για το δημοψήφισμα. Έτσι άλλωστε το ερμήνευε και η Sabah που εκφράζει στο ακέραιο τις θέσεις της τουρκικής κυβέρνησης. Και ορθώς αντέδρασε ο κ. Κοτζιάς και το ΥπΕξ από την πρώτη στιγμή, ερμηνεύοντας αντίστοιχα τις δηλώσεις Ερντογάν. Το πρόβλημα ήταν στην διαχείριση στη συνέχεια, τόσο με την αλλαγή της είδησης από το πρακτορείο και την απόλυση του δημοσιογράφου, όσο και με την μετέπειτα διόρθωση του τηλεγραφήματος από την Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης.

Αυτό είναι το δεύτερο κρούσμα από τις αρρυθμίες της Γενικής Γραμματείας όπου προΐσταται ο κ. Κρέτσος. Είχε προηγηθεί το περίφημο «περούκα γκέιτ» όπου (πάλι) το ΑΠΕ παραδέχτηκε ότι δημοσίευσε «είδηση» που δεν είχε γραφτεί, και μεταδοθεί από δημοσιογράφο ή τον ανταποκριτή που συντηρεί το πρακτορείο στη Ν.Υ. αλλά από κάποιον «αόρατο» συντάκτη!

Αν θυμάστε, η «είδηση» του «περούκα γκέιτ» που αφορούσε την δήθεν σύλληψη δημοσιογράφων καναλιών που δεν αδειοδοτήθηκαν, μεταδόθηκε αστραπιαία στην Αθήνα μέσω του πρακτορείου, με αποτέλεσμα να χάσουν την δουλειά τους και οι εν λόγω πρωταγωνιστές.

Το μυστήριο και σε αυτή την υπόθεση, φαίνεται να διαλευκαίνει η έγκριτος εφημερίδα της Ομογένειας ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΚΑΣ, όπου μεταξύ άλλων υποστηρίζει ότι συντάκτης του δημοσιεύματος ήταν υφιστάμενοι υπάλληλοι των κ.κ. Παππά και Κρέτσου και ειδικότερα το Γραφείο Τύπου της χώρας μας στη Νέα Υόρκη!

Παρά την μετέπειτα διάψευση του γραφείου Τύπου προς την υπηρεσία (μέσω εσωτερικής αλληλογραφίας του γραφείου της Ν.Υ. προς την Αθήνα), το δημοσίευμα του Εθνικού Κήρυκα γεννά εύλογα ερωτηματικά.

Ειδικά, όταν για να παραχθεί η «είδηση» παρακάμπτεται ο δημοσιογράφος-ανταποκριτής, και αντικαθίσταται από κάποιο ανώνυμο συντάκτη κατ' εντολήν της διοίκησης του Πρακτορείου...

Τα γεγονότα αυτά που διαδραματίζονται στην Γ.Γ. του κ. Κρέτσου είναι σοβαρά, αλλά δεν είναι τα μόνα. Υπάρχουν δεκάδες καταγγελίες εργαζομένων για υπηρεσιακές αυθαιρεσίες, για διοικητικές αρρυθμίες και για κομματικές προτεραιότητες. Η γενική γραμματεία σύμφωνα με τις καταγγελίες διοικείται από στρατιά μετακλητών, ενώ οι «αρεστοί» της διοίκησης έχουν πάντα τον πρώτο λόγο, σε αποφάσεις.

Όπως άλλωστε συνέβη τελευταία με την μη προβλεπόμενη πενθήμερη μετακίνηση από το Παρίσι στο Κάιρο, υπερήλικου ακολούθου Τύπου, με έξοδα των φορολογουμένων, προκειμένου να παρακολουθήσει την (επί της ουσίας μονοήμερη) επίσκεψη του κ. Τσίπρα στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου. Ο εν λόγω ακόλουθος Τύπου, παρά το γεγονός ότι έχει υπερβεί την ηλικία και τα έτη συνταξιοδότησης, λόγω της στενής του σχέσης με τη διοίκηση συνεχίζει να (συν)υπηρετεί με την σύζυγό του στο προνομιακό Παρίσι, κάτι που ασφαλώς είναι παράνομο, μιας και θα όφειλε (βάσει της σχετικής νομοθεσίας) το Ελληνικό Δημόσιο να του έχει καταγγείλει προ πολλού τη σύμβαση εργασίας και να τον έχει συνταξιοδοτήσει.

Σε κάθε περίπτωση πάντως η άδεια μετακίνησης του ακολούθου Τύπου από το Παρίσι στο Κάιρο συνέβη παράτυπα, και παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα χρηματοδοτεί ακόλουθο Τύπου στην Αίγυπτο που είναι επιφορτισμένος ακριβώς με αυτή την αρμοδιότητα και που πληρώνεται γι' αυτή τη μία φορά στα τόσα χρόνια που επισκέπτεται τη χώρα όπου υπηρετεί Έλληνας αξιωματούχος!

Όλα αυτά έχουν επιβαρύνει το κλίμα ανάμεσα στους εργαζόμενους της γραμματείας, οι οποίοι θεωρούν ανοίκειες τις εν λόγω πρακτικές που (σύμφωνα με τους ίδιους) χρησιμοποιούνται για να καλύψουν τις ανεπάρκειες της διοίκησής τους.

Όπως αντίστοιχα βαρύ είναι το κλίμα και για την διοίκηση του ΑΠΕ, τόσο ανάμεσα στους εργαζομένους όσο και για την ευρύτερη δημοσιογραφική οικογένεια, που θεωρούν ότι το πρακτορείο έχει καταστεί ένα εργαλείο αποκλειστικά για την προώθηση της κυβερνητικής προπαγάνδας.

Σε κάθε περίπτωση, εξαιτίας των πρωτοφανών αυτών καταστάσεων, και εξαιτίας της διαπλοκής μεταξύ πολιτικών εντολών και δημοσιογραφικής ακεραιότητας, τρεις δημοσιογράφοι έχουν ήδη χάσει την δουλειά τους, χωρίς κανένας από τους πραγματικά υπεύθυνους να έχει αναλάβει την ευθύνη...

Μήπως ήρθε η ώρα να τις αναλάβουν;

 

Η απάντηση της ΓΓΕΕ

Ανακοίνωση εξέδωσε αργά το απόγευμα η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

Αναλυτικά αναφέρει:

Σε ψευδές, παραπλανητικό και προσβλητικό για την ΓΓΕΕ και τα στελέχη της δημοσίευμα της ιστοσελίδας Liberal.gr, ο ανώνυμος συντάκτης του διείδε «αρρυθμίες» της υπηρεσίας μας, αναφορικά με το θέμα το οποίο προέκυψε με τη δήλωση Ερντογάν για «Εθνικό Συμβόλαιο». Επ' αυτού του θέματος, και σύμφωνα με τα στοιχεία που είναι στη διάθεση της ΓΓΕΕ, διευκρινίζονται τα εξής:

  1. Στις 13.30 της 17ης Οκτωβρίου 2016, τηλεγράφημα του ΑΠΕ/ΜΠΕ κάνει αναφορά στις σχετικές δηλώσεις Ερντογάν.
  2. Στις 14.52 της ίδιας ημέρας, το Γραφείο Τύπου Εξωτερικού (ΓΤΕ) Άγκυρας ενημερώνει για την ύπαρξη του δημοσιεύματος, παραθέτοντας τα σχετικά αποσπάσματα.
  3. Στις 15.48, το ίδιο ΓΤΕ διαπιστώνει ότι υπάρχει μεταφραστικό λάθος στο ως άνω δημοσίευμα του ΑΠΕ και, με Ορθή Επανάληψη του προηγούμενου εγγράφου, ενημερώνει άμεσα σχετικά τη διεύθυνση Α4 του Υπουργείου Εξωτερικών, την Πρεσβεία στην Άγκυρα και άλλες συναρμόδιες υπηρεσίες.
  4. Στις 18.24, το ΑΠΕ/ΜΠΕ αποστέλλει διορθωτικό τηλεγράφημα για το ίδιο θέμα.

 

Ως εκ τούτων, από την απλή χρονική παράθεση των γεγονότων προκύπτει πως η Υπηρεσία μας δεν φέρει ευθύνη για το μεταφραστικό λάθος του συνεργάτη του ΑΠΕ/ΜΠΕ, αλλά αντιθέτως, εντόπισε εγκαίρως το σφάλμα και προέβη στις αναγκαίες κινήσεις. Σημειώνεται πως τα υπηρεσιακά σημειώματα του Γραφείου Τύπου της Άγκυρας και κάθε Γραφείου Τύπου Εξωτερικού έχουν συγκεκριμένους αποδέκτες και δεν πρέπει να δίνονται στη δημοσιότητα, για προφανείς λόγους. Γι' αυτό, διετάχθη ήδη από το ΓΓ Λευτέρη Κρέτσο Ένορκη Διοικητική Εξέταση προκειμένου να διερευνηθεί η διαρροή των σχετικών εγγράφων. 

Εν συνεχεία, ο ανώνυμος συντάκτης του Liberal καταγγέλλει τη ΓΓΕΕ και τον Γενικό Γραμματέα για «υπηρεσιακές αυθαιρεσίες» και «κομματικές προτεραιότητες», με υπονοούμενα και ψευδείς ισχυρισμούς. Αντί άλλης απάντησης επισημαίνεται πως, σε απόλυτη αντίθεση με ό,τι συνηθιζόταν στο παρελθόν, δεν έχει γίνει ούτε μία τοποθέτηση σε Γραφείο Τύπου του Εξωτερικού βάσει κομματικών κριτηρίων. Η ΓΓΕΕ ήταν η πρώτη Δημόσια Υπηρεσία που εφάρμοσε αντικειμενικό σύστημα μετακινήσεων στελεχών στο εξωτερικό με μοριοδότηση, κατ' εφαρμογήν του ν. 4339/2015.

Επίσης, ο ανώνυμος συντάκτης έχει το θράσος να κατηγορεί το Γραφείο Τύπου Νέας Υόρκης για το «περούκα-gate», αντί να ζητήσει από τον πολιτικό βραχίονα των συμφερόντων της διαπλοκής, τη Νέα Δημοκρατία, να καταδικάσει τα όσα ευτράπελα εκ πρώτης όψεως, αλλά ανησυχητικά στην ουσία τους συνέβησαν στη Νέα Υόρκη.

Καταγγέλλεται, τέλος, στέλεχος του Γραφείου Τύπου Παρισίου ότι τάχα παρανόμως συνυπηρετεί στο ίδιο Γραφείο με τη σύζυγό του, και επιπλέον ότι θα έπρεπε να βρίσκεται ήδη σε καθεστώς συνταξιοδότησης. Προς αποκατάσταση της αλήθειας σημειώνεται ότι ο εν λόγω υπάλληλος έχει ενάμισι χρόνο υπηρεσίας ακόμη μέχρι να συνταξιοδοτηθεί, βρίσκεται τοποθετημένος με το καθεστώς της συνυπηρέτησης για παντρεμένα ζευγάρια - όπως ορίζει ο νόμος - και αμείβεται με μισθό εσωτερικού. Μιλάει άπταιστα αραβικά και ήταν ο μέχρι πρότινος προϊστάμενος του ΓΤΕ στο Κάιρο. Για αυτό του ζητήθηκε να συνεπικουρήσει τον άρτι αφιχθέντα αντικαταστάτη του κατά την τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας – Κύπρου - Αιγύπτου.

Να υπενθυμίσουμε στο Liberal.gr και στους ανώνυμους «insiders» που το τροφοδοτούν με υπηρεσιακά έγγραφα ότι το 2015 η νυν πολιτική ηγεσία της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας παρέλαβε δύο Γραμματείες σε κατάσταση αποσύνθεσης, που είχαν μετατραπεί σε μονταζιέρες εξυπηρέτησης και προβολής του εκάστοτε Γενικού Γραμματέα και της κυβέρνησης που εκπροσωπούσε.

Αυτό που προφανώς ενοχλεί τους εκδότες του Liberal.gr είναι το γεγονός ότι η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας  διενήργησε με απόλυτη επιτυχία και διαφάνεια το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, ο οποίος απέφερε πάνω από 250.000.000€ στο Δημόσιο, εκ των οποίων το 1/3 έχει ήδη εισπραχθεί.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίον η υπηρεσία και τα στελέχη της δέχονται τις συνεχείς αήθεις επιθέσεις των φερέφωνων της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ως εδώ, όμως! Η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας λειτουργεί έχοντας ως πρωταρχικό σκοπό την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος και την προστασία των στελεχών της που βάλλονται αδίκως - και έτσι θα συνεχίσει.  

Τι απαντάει το Liberal

Πήρε έντεκα ώρες στον κ. Παππά και στον κ. Κρέτσο και χρειάστηκαν 609 λέξεις για να επιχειρήσουν να καθυβρίσουν το Liberal στην προσπάθειά τους να απαντήσουν στο σημερινό του δημοσίευμα. Αλλά δεν τα κατάφεραν διότι :

1. Επιβεβαίωσαν με άκομψο τρόπο την ύπαρξη δύο διαφορετικών εγγράφων της πρεσβείας μας στην Άγκυρα προς την ΓΓΕΕ με ίδιο αριθμό πρωτοκόλλου αλλά διαφορετικό  περιεχόμενο. Άραγε είναι πάγια τακτική της Γραμματείας να αλλάζουν ευαίσθητα έγγραφα χωρίς να τα πρωτοκολλούν; Μήπως αυτές οι πρακτικές πρέπει να απασχολήσουν και τη Δικαιοσύνη;


2. Χαιρόμαστε που πήρε σχεδόν ένα μήνα στον κ. Κρέτσο να απαντήσει στο δημοσίευμα της ιστορικότερης εφημερίδας της ομογένειας της Αμερικής, του Εθνικού Κήρυκα το οποίο αναδεικνύει  το Liberal. Έστω και με αυτά τα αντανακλαστικά ο κ. Κρέτσος θα πρέπει να θυμήθηκε και τις δηλώσεις του ανταποκριτή του ΑΠΕ περί αόρατου συγγραφέα του «περούκα γκέιτ». Μήπως σήμερα , ως αρμόδιος προϊστάμενος του ΑΠΕ, θα ήταν σε θέσει να μας αποκαλύψει το συγγραφέα του «περούκα γκέιτ» ώστε διαλύσει τις αμφιβολίες που εύλογα γεννά το δημοσίευμα του Κήρυκα;


3. Παρακολουθούμε την μνημονιακή μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν περιμέναμε τόσο γρήγορα και εν κρυπτώ να έχει μεταθέσει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης κοντά στα 70 έτη. Ευχόμαστε τουλάχιστον αυτό να μην ισχύει για όλους τους εργαζόμενους. Τώρα επί της ουσίας, αν το εν λόγω στέλεχος είναι το μόνο που μπορεί να κάνει με αποτελεσματικότητα τη συγκεκριμένη δουλειά στην Αίγυπτο, έστω και σε αυτή την ηλικία, θα έπρεπε να μην τον είχαν αντικαταστήσει από άλλον (προφανώς αναποτελεσματικό) συνάδελφό του.

Πάντως να είναι βέβαιοι τόσο ο κ. Παππάς όσο και ο κ. Κρέτσος πως το Liberal δεν πρόκειται να φοβηθεί από τη στοχοποίησή του. Θα συνεχίσει να δίνει την καθημερινή μάχη για την Ελευθεροτυπία και τη Δημοκρατία.