Οι «χριστουγεννιάτικες τροπολογίες» και η υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ
Eurokinissi
Eurokinissi

Οι «χριστουγεννιάτικες τροπολογίες» και η υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ

Όλα όσα παρακολουθήσαμε κατά τη συζήτηση για την επιστολική ψήφο ανήκουν στη σφαίρα του παραλόγου, του προσχηματικού και της υποκρισίας. Αν συμφωνείς πως δεν υπάρχει καμιά διαφορά ανάμεσα στις ευρωεκλογές και στις εθνικές εκλογές, είναι παράλογο να μην ψηφίζεις τίποτε από τα δύο. Ειδικά όταν με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου έκλεισες τις τράπεζες, οργάνωσες δημοψήφισμα, άρπαξες τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων, ενώ επί των ημερών σου έπεφταν βροχή οι «χριστουγεννιάτικες» και οι προεκλογικές τροπολογίες.

Αυτοί ακριβώς που τα έπραξαν όλα αυτά, τώρα διαμαρτύρονται στο όνομα της καλής νομοθέτησης.

Το μοιραίο καλοκαίρι του 2015, οι αλήστου μνήμης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έκλεισαν τις τράπεζες με πέντε ΠΝΠ, με άλλη ΠΝΠ προχώρησαν στη σύντμηση των προθεσμιών για τη διεξαγωγή του γελοίου και καταστροφικού «δημοψηφίσματος» του Ιουλίου 2015, ενώ συνολικά, μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 έφεραν στη Βουλή 12 «αριστερές» ΠΝΠ, ανάμεσά τους και η κατάργηση των Συμβουλίων των ΑΕΙ.

Δηλαδή με άλλη κυβέρνηση εξέδωσαν τις ΠΝΠ και με άλλη τις έφεραν στη Βουλή για ψήφιση!

Νωρίτερα, στις 20 Απριλίου 2015, με ΠΝΠ είχαν μεταφέρει τα ταμειακά διαθέσιμα και τα κεφάλαια των προθεσμιακών καταθέσεων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης και των ΟΤΑ στην Τράπεζα της Ελλάδας. Μέχρι ΠΝΠ για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης ψήφισαν αυτοί που έκαναν καριέρα καταγγέλλοντας τις ΠΝΠ!

Με τροπολογία είχαν διπλασιάσει την 1η Δεκεμβρίου 2015 τις θέσεις ευθύνης σε ΟΑΣΑ, ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ, προκειμένου να εξυπηρετηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι «ημέτεροι». Και το χειρότερο, με αυτήν την τροπολογία είχαν καταργήσει δικό τους νόμο (4337/2015) που είχε ψηφιστεί μόλις τον προηγούμενο μήνα και ο οποίος προέβλεπε την ύπαρξη μόνο μίας θέσης Προέδρου και Διευθύνοντα Συμβούλου στο Δ.Σ κάθε εταιρείας!

Εκείνον τον Δεκέμβριο του 2015, μετά τη 17ωρη «ηρωική» διαπραγμάτευση και την υπογραφή του τρίτου μνημονίου, είχαν αποσύρει το περίφημο «παράλληλο πρόγραμμα», αντικαθιστώντας το με δύο ΠΝΠ (μία «χριστουγεννιάτικη», στις 24 Δεκεμβρίου 2015 και μία «πρωτοχρονιάτικη», στις 30 Δεκεμβρίου). Μάλιστα, μέσα στον πανικό τους, είχαν φέρει την ίδια εβδομάδα και τις ΠΝΠ και το «υπόλειμμα» του «παράλληλου προγράμματος».

Βέβαια, την ώρα που οδηγούσαν τη χώρα σε ασφυξία, τον Μάρτιο του 2015 ο Νίκος Παππάς καταργούσε με τροπολογία το Εποπτικό Συμβούλιο της Δημόσιας Τηλεόρασης, μεταβάλλοντας συγχρόνως τον τρόπο επιλογής των μελών του Δ.Σ. τα οποία πλέον διορίζονταν με απόφαση του υπουργού Επικρατείας. Το νέο Δ.Σ. διορίστηκε στις 25 Μαΐου 2015 μετά από μια fast track διαδικασία πρόσκλησης ενδιαφέροντος κατά την οποία αυτή αναρτήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης, παραμονή Πρωτομαγιάς, και η προθεσμία έληγε το μεσημέρι της Δευτέρας, λίγες μόλις ώρες μετά από ένα τριήμερο αργίας.

Με τροπολογία – και μάλιστα με την μορφή νομοτεχνικής βελτίωσης – στις 24 Οκτωβρίου 2015, είχαν επαναστατικώ δικαίω καταργηθεί και οι πέντε Ανεξάρτητες Αρχές (Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, ΑΣΕΠ, Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών και Συνήγορος του Πολίτη), προκειμένου να πάρει τον έλεγχο του ΕΣΡ και να μετατραπεί σε καναλάρχη ο κ. Παππάς (ν.4339/2015).

Το ψωμί, το ΕΚΑΣ και βροχή τροπολογιών

Την 1η Ιουνίου 2016, πρώτη ημέρα εφαρμογής του μνημονίου Τσίπρα-Καμμένου, πρώτη ημέρα εφαρμογής του ΦΠΑ στο 24%, η τιμή του ψωμιού είχε αυξηθεί πάνω από 40%. Η 1η Ιουνίου 2016 ήταν επίσης η πρώτη ημέρα εφαρμογής του νόμου για την κατάργηση του ΕΚΑΣ σε πάνω από 90.000 πρώην (πλέον) δικαιούχους, η πρώτη ημέρα εφαρμογής μιας σειράς νέων φόρων, η ημέρα επίσημης ανακοίνωσης από το ΓΕΜΗ ότι κατά το πρώτο πεντάμηνο του έτους είχαμε αύξηση των λουκέτων στις επιχειρήσεις κατά 45,87%.

Και όμως! Την επομένη, 2 Ιουνίου 2016, η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου κατέφθασε στη Βουλή και με βροχή τροπολογιών… ξεψήφισε όσα είχε ψηφίσει μόλις δέκα μέρες νωρίτερα, στις 22 Μαΐου! Οπότε, δεν εξαιρούνταν πλέον τα δάνεια με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου από την πώληση στα ξένα Funds, γνωστά και ως «κοράκια της καταστροφής».

Πάνω στο… ξεψήφισμα προκλήθηκε νέα μείωση στις συντάξεις του δημοσίου και στα εφάπαξ των απασχολουμένων (δια της γνωστής μεθόδου της «αλλαγής τρόπου υπολογισμού» τους).

Με εκπρόθεσμη τροπολογία του υπουργείου Άμυνας (Ν. 4368, άρθρο 96), το απόγευμα της 19ης Φεβρουαρίου 2016, ψηφίστηκε η δυνατότητα κατά παρέκκλιση σύναψης συμβάσεων με διαπραγμάτευση και χωρίς διαγωνισμό για μεταφορά, διαμονή, σίτιση και υγειονομική περίθαλψη των προσφύγων και μεταναστών.

Με άλλη τροπολογία (18 Οκτωβρίου 2016), που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για το… Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας, το 5% των μετοχών που διατηρούσε το ελληνικό Δημόσιο στον ΟΤΕ είχε περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ.

Χριστουγεννιάτικες τροπολογίες το 2016, βροχή το 2017

Στις 21 Δεκεμβρίου 2016 έβρεξε χριστουγεννιάτικες τροπολογίες με «τακτοποιήσεις» εργαζομένων στην καθαριότητα, νομιμοποίηση αυθαιρέτων, απαλλαγή δημάρχων, διαγραφή βεβαιωθέντων ποσών σε 3 ΜΚΟ που είχαν έδρα στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού και πολλές άλλες. Εκείνη την ημέρα ψηφίστηκαν συνολικά 38 τροπολογίες (18 υπουργικές και 20 βουλευτικές), όλες άσχετες με το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τον χωροταξικό σχεδιασμό και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Στις 28 Ιουλίου 2017 η κατάσταση με τη βροχή τροπολογιών (16 υπουργικές και μία βουλευτική) κατέστη τόσο αφόρητη που η αντιπολίτευση αποχώρησε. Όχι μόνο η Ν.Δ., αλλά και το ΚΚΕ και το Ποτάμι.

Δυο μέρες νωρίτερα, οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είχαν υποχρεωθεί να αποσύρουν τροπολογία για αύξηση αποδοχών των προέδρων των ΔΕΚΟ με εξαίρεση από το προβλεπόμενο ανώτατο όριο αποδοχών (4.631 ευρώ).

Στις 31 Ιουλίου 2017 το υπουργείο Μετανάστευσης είχε καταθέσει τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την ανώτατη εκπαίδευση.

Την επομένη, ο ίδιος ο κ. Τσίπρας αναγκάστηκε να δικαιολογηθεί για τη βροχή των τροπολογιών. Ως εξής:

«Το 2014, λοιπόν, όσο ήσασταν στην τελευταία χρονιά της διακυβέρνησης, είχατε νομοθετήσει περίπου 270 τροπολογίες της τελευταίας στιγμής. Εμείς το 2016 έχουμε μεγαλώσει κατά τι αυτόν τον αριθμό, πράγματι, όμως η διαφορά είναι ότι εσείς είχατε εξήντα νομοσχέδια ενώ εμείς πάνω από ενενήντα. Δεν τις υπερδιπλασιάσαμε. Είναι είκοσι παραπάνω».

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το 2016 είχαν κατατεθεί 91 νομοσχέδια και 303 τροπολογίες, ενώ στο πρώτο εξάμηνο του 2017 είχαν κατατεθεί 40 νομοσχέδια και 145 τροπολογίες και ειδικότερα στα τελευταία 11 νομοσχέδια 85 υπουργικές τροπολογίες!

501 τροπολογίες σε μία ημέρα, τροπολογία 114 σελίδων και οι «χριστουγεννιάτικες» του 2017

Την 1η Αυγούστου 2017 οι τροπολογίες κατατίθεντο ανά πέντε λεπτά! Έγιναν δεκτές 501 υπουργικές και μερικές δεκάδες από τις 607 βουλευτικές – για τις οποίες, ως γνωστόν, δεν απαιτείται έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου.

Στις 23 Νοεμβρίου 2017 προκλήθηκε σάλος όταν ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής (ζητώντας παράλληλα… συγγνώμη) κατέθεσε τροπολογία 114 σελίδων!

Στις 20 Δεκεμβρίου 2017, προηγουμένη της διακοπής των εργασιών της Βουλής για τα Χριστούγεννα, νέες (29) χριστουγεννιάτικες τροπολογίες σε δύο άσχετα νομοσχέδια (αδειοδότηση διαστημικών δραστηριοτήτων και νομοσχέδιο υπουργείου Δικαιοσύνης) και νέος σάλος. Για φωτογραφική διαγραφή προστίμων δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ από συγκεκριμένες επιχειρήσεις, για τη χορήγηση άδειας φαρμακείου και σε μη φαρμακοποιούς, για την αυτεπάγγελτη δίωξη όποιου διακόψει πλειστηριασμό, με ποινή φυλάκισης από 3 μέχρι 6 μήνες κατά ελάχιστο (ακώλυτη διενέργεια πλειστηριασμών).

Οι χριστουγεννιάτικες του 2018

Στις 19 Δεκεμβρίου 2018, προτελευταία συνεδρίαση της χρονιάς, βροχή και πάλι οι τροπολογίες, αυτή τη φορά σε νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής: 27 τροπολογίες, οι μισές εκπρόθεσμες, για εκ των υστέρων νομιμοποίηση δαπανών κατά παρέκκλιση παγίων διατάξεων για υπουργεία Εξωτερικών, Εργασίας, Άμυνας, Πολιτισμού και Οικονομικών, παρατάσεις συμβάσεων εργασίας, αποσπάσεις προσωπικού, προσλήψεις ειδικών συνεργατών, μεταφορά προσωπικού Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου (ΙΔΟΧ) στο δημόσιο, μεταφορά του ενεργού προσωπικού της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) σε φορείς του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Πολλές, μάλιστα, από αυτές έφταναν στη βουλή μέχρι και δύο λεπτά προ της έναρξης της συζήτησης και αφορούσαν την έγκριση υπουργικών δαπανών που είχαν απορριφθεί τους προηγούμενους μήνες.

Μόλις έγινε γνωστό ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ζητούσε το λόγο στην ολομέλεια για να καταγγείλει τις απαράδεκτες αυτές μεθοδεύσεις, ο πρόεδρος της Βουλής ανέκρουσε πρύμναν και μετέθεσε για τη συζήτηση του κατά τα άλλα… κατεπείγοντος νομοσχεδίου για τις 21 και τις 22 Δεκεμβρίου, ημέρα Σάββατο!

Τροπολογία για τους αρχαιολογικούς χώρους που είχαν στείλει στο υπερταμείο

Βροχή έπεσαν οι τροπολογίες και κατά την προεκλογική των ευρωεκλογών του 2019 περίοδο. Έρχονταν στη Βουλή μέχρι την τελευταία στιγμή της διακοπής των εργασιών της, την ώρα που ανακοινώνονταν από τον ίδιο τον κ. Τσίπρα μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ, διαγραφή προστίμων για αυθαίρετα, αποσπάσεις και επιδόματα, αυξήσεις στις καθαρίστριες.

Οι τροπολογίες αφορούσαν ειδικά επιδόματα στους φρουρούς των καταστημάτων κράτησης, βελτίωση του εξωδικαστικού μηχανισμού, αποσπάσεις νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού, αμοιβή κατά την ιατρική εξειδίκευση του συνόλου των γιατρών, μέτρα επιτάχυνσης έκδοσης οικοδομικών αδειών ανακατασκευής στις πυρόπληκτες περιοχές σε Αττική και Πελοπόννησο με διαγραφή προστίμων, καταβολή εφάπαξ χρηματικού ποσού και στους βοηθούς, επιμελητές και επιστημονικούς συνεργάτες των πανεπιστημίων.

Μέσα στη σύγχυση, θυμήθηκαν ότι από την πολλή πρεμούρα τους είχαν στείλει στο υπερταμείο χιλιάδες μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους και κατέθεσαν μια τροπολογία και γι’ αυτό!

Κρατούσαν ανοιχτή τη Βουλή με τα δόντια!

Η Βουλή έμεινε ανοικτή και στις εθνικές εκλογές του 2019 και παρά το γεγονός ότι αυτές είχαν ανακοινωθεί.

Οπότε, με τροπολογία καταργήθηκε η… τροπολογία Γεροβασίλη για τον αποκλεισμό από τις κρίσεις προϊσταμένων όσων απείχαν από τις διαδικασίες αξιολόγησης, επιβραβεύοντας έτσι την ανυπακοή στους δικούς τους νόμους.

Με άλλες τροπολογίες είχαμε παράταση συμβάσεων και αποσπάσεων προσωπικού, εξαιρέσεις από τους περιορισμούς προσλήψεων λόγω των αυτοδιοικητικών εκλογών, παρατάσεις συμβάσεων του προσωπικού που παρέχει υπηρεσίες καθαριότητας σε υπουργεία, εποπτευόμενους φορείς και ανεξάρτητες αρχές, κατάργηση περιορισμών που ισχύουν στις προσλήψεις και τις υπηρεσιακές μεταβολές λόγω των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, παρατάσεις αποσπάσεων προσωπικού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 5 Ιουνίου 2019 κατατέθηκαν 32 ρουσφετολογικές τροπολογίες σε μια μέρα! Αφορούσαν μετατάξεις στη Βουλή υπαλλήλων από άλλους φορείς. Επτά βουλευτικές τροπολογίες έγιναν επίσης δεκτές αν και με βέβαιο ρουσφετολογικό περιεχόμενο – ακόμη και για το ύψος της στέγης σπιτιών σε συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια. Στο μεταξύ, ο ορίζοντας για το «κλείσιμο» της Βουλής λαμβάνει συνεχώς παρατάσεις.

Ο Σωκράτης Φάμελλος, τότε αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κατέβαλε απεγνωσμένες προσπάθειες προκειμένου να μην κατακλυσθεί το νομοσχέδιό του με άσχετες τροπολογίες, αλλά βρέθηκε αντιμέτωπος με τις αντιδράσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Μπροστά στην αφόρητη αυτή κατάσταση, τα κόμματα της αντιπολίτευσης αποχώρησαν.

Στις 7 Ιουνίου 2019 ψηφίστηκε και η τροπολογία με την οποία ακυρώθηκε η προνομοθετημένη μείωση του αφορολόγητου για το 2020, καθώς και τα αντίμετρα που θα λαμβάνονταν το επόμενο έτος. Ακυρώθηκαν δηλαδή η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα έως 30.000 ευρώ και η μείωση του εισαγωγικού συντελεστή 22% στο 20%, όπως και η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%.

Παράλληλα, έπαιρναν και έδιναν οι προεκλογικές τροπολογίες για τον ενεργειακό κλάδο, μεταξύ των οποίων και η ποινική ασυλία στα μέλη της Ολομέλειας της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ).

Και μια σκανδαλώδης εκλογική τροπολογία

Στις 20 Μαρτίου 2019, με τέσσερις τροπολογίες που είχαν κατατεθεί στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, σημειώθηκε πρωτοφανής παρέμβαση στην εκλογική διαδικασία.

Μία από αυτές, η πλέον σκανδαλώδης, κατήργησε το ασυμβίβαστο της ιδιότητας του βουλευτή με την υποψηφιότητα ευρωβουλευτή. Δηλαδή, κατέστη πλέον δυνατόν οι βουλευτές να ανακηρύσσονται υποψήφιοι ευρωβουλευτές, χωρίς να παραιτηθούν από το αξίωμα του βουλευτή.

Όχι τυχαία. Η ρύθμιση αφορούσε μια βουλευτή των ΑΝΕΛ (Κουντουρά) και έναν του Ποταμιού (Δανέλλη), οι οποίοι επρόκειτο να λάβουν μέρος στις ευρωεκλογές, ενώ στο μεταξύ είχαν ανεξαρτητοποιηθεί από τα κόμματά τους και στήριζαν την κυβερνητική πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ. Αν υποχρεώνονταν να παραιτηθούν από βουλευτές, όπως προέβλεπε ο νόμος, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχανε τη Δεδηλωμένη στη Βουλή.

Έτσι, με μια προεκλογική τροπολογία εξασφάλισαν και την πίτα εκείνης της πλειοψηφίας-κουρελούς ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο!

Λεπτομέρεια: Η τροπολογία με εκλογικό περιεχόμενο ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία και εξασφάλισε 148 ψήφους, δηλαδή κάτω από το όριο των 151.

«Η πολύφερνη νύφη σήμερα ανταμείφτηκε», σχολίασαν οι ΑΝΕΛ…

Και μια ακόμη λεπτομέρεια: Όταν τον Ιούλιο του 2018 η Νέα Δημοκρατία κατέθεσε τροπολογία (στο νομοσχέδιο για την κατάτμηση της Β΄ Αθηνών) για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, ο τότε υπουργός Πάνος Σκουρλέτης είχε δεσμευτεί ότι «θα έχουμε συγκεκριμένη πρόταση που θα έρθει προς ψήφιση εντός του 2018».

Είχε μάλιστα κατηγορήσει τις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι ενώ από το 2001 είχε προβλεφθεί η επιστολική ψήφος «ουδέποτε αναζητήθηκε ένας πρακτικός τρόπος για να γίνει αυτό».

Αλλά έκανε δεκτή την βουλευτική τροπολογία που προέβλεπε την διεξαγωγή των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών την ίδια μέρα με τις ευρωεκλογές!

Μετά από όλα αυτά, διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους για μια τροπολογία, επειδή τάχα δεν ακολουθήθηκαν οι τύποι…

*Η Σοφία Βούλτεψη είναι βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών, υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, δημοσιογράφος