Οι διαρροές βλάπτουν σοβαρά τον διάλογο και το κλίμα εμπιστοσύνης

Οι διαρροές βλάπτουν σοβαρά τον διάλογο και το κλίμα εμπιστοσύνης

Του Απόστολου Χονδρόπουλου

Εάν στόχος της συνάντησης του Πρωθυπουργού με τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ήταν να τεθούν και οι βάσεις για μία σχέση εμπιστοσύνης και διαλόγου από δω και πέρα ανάμεσα στις δύο βασικές πολιτικές δυνάμεις της χώρας, έστω και εάν οι διαφωνίες τους παραμένουν πολλές και ουσιαστικές, είναι φανερό ότι δεν επετεύχθη πρόοδος.

Και η αιτία βρίσκεται εν πολλοίς σε μία κυβερνητική διαρροή που έγινε λίγα λεπτά αφότου ξεκίνησε η συνάντηση και ενώ η συζήτηση βρισκόταν σε εξέλιξη κεκλεισμένων των θυρών. Η ενόχληση της ΝΔ για την συγκεκριμένη πρακτική υπήρξε έντονη και γέννησε αμφιβολίες, όπως έλεγαν κομματικές πηγές, για την ειλικρίνεια της πρόθεσης του Πρωθυπουργού όταν μιλούσε, λίγα λεπτά νωρίτερα, για αναβάθμιση του δημόσιου διαλόγου.

Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει πάντως σε αυτή την αναγκαιότητα, όπως κατέστησε σαφές με ανάρτησή του το βράδυ της Τρίτης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Διαφωνούμε σε πολλά με τον Αλέξη Τσίπρα. Η ΝΔ είναι εδώ για να διασφαλίσει ένα υψηλό επίπεδο διαλόγου στη χώρα», τόνισε, ενώ στη διάρκεια της συνάντησης είχε σταθεί ιδιαίτερα, λένε οι συνεργάτες του, στην ανάγκη αναβάθμισης του επιπέδου του πολιτικού διαλόγου και εμπέδωσης ενός νέου πολιτικού ήθους. "Nα μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας. Αυτή είναι βασική προϋπόθεση για να συζητούμε. Εγώ θα το πράξω. Ευελπιστώ ότι θα το πράξετε και εσείς", είπε απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό και πρόσθεσε: "Είναι ξεκάθαρο ότι διαφωνούμε σε πολλά. Τουλάχιστον να μιλάμε πολιτικά, χωρίς τον λαϊκισμό που έκανε τους πολίτες να αποστρέφονται την πολιτική". 

Στη ΝΔ ενοχλήθηκαν όχι μόνο από την ίδια την πρακτική των διαρροών ενόσω εξελισσόταν η συζήτηση, αλλά και από το ύφος και το περιεχόμενο όσων εμφανιζόταν να λέει ο Πρωθυπουργός στον κ. Μητσοτάκη περί «ολιγαρχών» και το κάλεσμά του προς αυτόν να πάρει θέση για το ΔΝΤ. Ύφος που άφηναν να εννοηθεί πως εάν ήταν πραγματικό τότε είναι πολύ πιθανό η συνάντηση να είχε διαρκέσει πολύ λιγότερο από τη μία ώρα και ένα τέταρτο που κράτησε συνολικά.

«Αυτά τα λόγια δεν ειπώθηκαν και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», διαβεβαίωναν συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη. «Αυτή η πρακτική είναι θεσμικά προβληματική», πρόσθεταν, διευκρινίζοντας ότι «επειδή είναι πρώτη φορά δεν χρησιμοποιούμε και τον όρο «απρεπής». Σε ότι αφορά πάντως στην ουσία διαβεβαίωναν ότι «το ύφος της συζήτησης ήταν τελείως διαφορετικό από το ύφος των διαρροών». «Πολύ καλύτερο…».

Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν κρύβουν μετά απ' όλα αυτά πως η συγκεκριμένη πρακτική, με την επιφυλακτικότητα που δημιουργεί, θα ληφθεί υπόψη σε σχέση με το εάν οι δίαυλοι επικοινωνίας θα μπορέσουν να διατηρηθούν, όπως υπό προϋποθέσεις εμφανίζεται πάντως να επιθυμεί η ηγεσία της ΝΔ. «Αυτή δεν ήταν ούτε η αρχή ούτε το τέλος της επικοινωνίας, θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο εννοεί η κυβέρνηση τον αναβαθμισμένο διάλογο» σημείωναν συνεργάτες του Προέδρου της ΝΔ, αφήνοντας αιχμές για τον «τρόπο διαχείρισης της χθεσινής συνάντησης από συνεργάτες του Πρωθυπουργού», για τους οποίους διατύπωναν μάλιστα και το ερώτημα «εάν αυτονομούνται, υποσκάπτοντας το βασικό μήνυμα που ήθελε να στείλει ο Πρωθυπουργός;».

Στη διάρκεια της συνάντησης έκλεισε πάντως για μία ακόμη φορά η πόρτα της συναίνεσης σε μία πολιτική για την οποία ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε και κατ' ιδίαν στον κ. Τσίπρα την ανησυχία του, λέγοντας ότι προκαλεί «δικαιολογημένα αβεβαιότητα και απογοήτευση στους πολίτες». Η «παρατεταμένη ύφεση και οι επιπτώσεις της στην κοινωνία, την ανάπτυξη και την πραγματική οικονομία», καθώς και η «απώλεια επενδύσεων και η αδυναμία προσέλκυσης νέων», ήταν τα σημεία που επικεντρώθηκε ο Πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος έθεσε, σύμφωνα με συνεργάτες του και ζήτημα «κομματικής διάβρωσης του κράτους και των θεσμών».

 Είναι το πεδίο στο οποίο εστιάζει πλέον την κριτική της η ΝΔ, καταλογίζοντας στον ΣΥΡΙΖΑ «έφοδο κατάληψης του κράτους». Με τον τρόπο αυτό αμφισβητεί ευθέως το «ηθικό πλεονέκτημα» που εξακολουθεί να αναγνωρίζεται στην Αριστερά ακόμη και μετά την απώλεια του πολιτικού πλεονεκτήματος που διατηρούσε μέχρι πρότινος. Δεν είναι τυχαία η σφοδρή αντιπαράθεση που εξελίχθηκε από το πρωί της  Τρίτης ανάμεσα στα δύο κόμματα, με ανακοινώσεις, σχόλια και διαρροές που από πλευράς ΝΔ έκαναν λόγο ακόμη και για «μνημόσυνο του ηθικού πλεονεκτήματος της Αριστεράς».

 

.

 

Διαβάστε Περισσότερα

Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Λέμφωμα

#LightItGreen: Στα «πράσινα» τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας, στο «φως» η Ομόνοια