Oι... αρσακειάδες του Αλέξη, η Μεταδημοκρατία και το «δεξιό» φόβητρο

Oι... αρσακειάδες του Αλέξη, η Μεταδημοκρατία και το «δεξιό» φόβητρο

Του Τάσου Ευαγγελίου

«Να βάλουμε κάποιους πολιτικούς στη φυλακή για να κερδίσουμε τις εκλογές» δήλωνε ο στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα και τότε αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, ενώ είχε προηγηθεί ο υπό έλεγχο σήμερα Δημήτρης Παπαγγελόπουλος για την σκευωρία της Novartis o οποίος εξερχόμενος του Μαξίμου είχε δηλώσει πως «πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο από τη σύσταση του ελληνικού κράτους». Περσινά ξινά σταφύλια που θα έλεγε έτερος Συριζαίος αφού κατά τον πρόεδρο του κόμματος χειρίστηκαν την υπόθεση αυτή ως... αρσακειάδες.

Διέσυραν 10 πολιτικούς μεταξύ των οποίων δύο πρώην πρωθυπουργοί, ενώ οι φίλα προσκείμενες εφημερίδες και τα λοιπά μέσα έκαναν φέιγ βολάν την οικογενειακή τους ζωή προαναγγέλλοντας όλες τις εξελίξεις με πηχυαίους τίτλους και με τον μπαμπούλα του FBΙ να επικρέμαται ως δαμόκλειο σπάθη πάνω από τα κεφάλια τους επί σειρά ετών.

Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας μιλούσε (και μιλά) για σκάνδαλο με την εμπλοκή πολιτικών προσώπων. Ο Παύλος Πολάκης έκανε καριέρα με τις καταγγελίες και τις αήθεις επιθέσεις προς εμπλεκόμενους και μη καθώς και στα «βοθροκάναλα». Και όλα αυτά ήταν μια διαχείριση που θα έκανε μια... αρσακειάδα. Αυτό τουλάχιστον υποστήριξε χθες ο πρώην πρωθυπουργός. Ο οποίος ξεχνώντας τη συμμαχία και τη στενή συνεργασία με τους ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου, στελέχη του οποίου είναι σήμερα βουλευτές του, εξαπολύει μύδρους κατά της κυβέρνησης προσπαθώντας να την κατατάξει στο χώρο της ακροδεξιάς.

Μέχρι και τους πολίτες που μετείχαν στην πορεία του Πολυτεχνείου επιχείρησε να ιδιοποιηθεί για να υποστηρίξει πως είχαν αντικυβερνητικά κίνητρα και να δηλώσει με αφορμή αυτό ότι «όσοι πίστευαν πως έχουν τελειώσει με τον ΣΥΡΙΖΑ» έκαναν λάθος.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει αντιπολιτευτικό έρεισμα στην παρούσα φάση. Φαίνεται όμως και να μη διαθέτει και υπομονή. Ούτε καν αυτή που απαιτείται για να φτιάξει το κόμμα του και να επιδιώξει να επανέλθει στο μέλλον στην κυβέρνηση κινούμενος στο χώρο της κεντροαριστεράς.

Επιλέγει την αντιπαράθεση των υψηλών τόνων και της ρητορείας περί ακροδεξιάς. Ίσως φταίει πως οι πολίτες και κυρίως οι νέοι του γυρνούν την πλάτη στην προσπάθεια που έχει ξεκινήσει για την προσέλκυση νέων μελών μέχρι το συνέδριο που όπως είπε θα γίνει περίπου την Άνοιξη του επόμενου έτους.

Για αυτό και επανέφερε στο λεξιλόγιό του την «Μεταδημοκρατία» καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να δημιουργήσει ένα καθεστώς ανάλογο με αυτό που οδήγησαν τη χώρα στα μνημόνια και την χρεοκοπία.  Άλλωστε με τη Μεταδημοκρατία συνοψίζει την αντιπολιτευτική του τακτική και τις καταγγελίες κατά της Κυβέρνησης ότι επιχειρεί να δώσει εξουσία «στα επιχειρηματικά συμφέροντα» και να περιορίσει τις «προοπτικές ανάδυσης ενός ριζοσπαστικού προγράμματος πολιτικών ισότητας με στόχο την ανακατανομή της εξουσίας και του πλούτου ή τον έλεγχο των ισχυρών συμφερόντων» όπως αναφέρει και ο Κόλιν Κράουτς στο ομότιτλο βιβλίο του.