"Όχι" από Οικολόγους Πράσινους στο πολυνομοσχέδιο

"Όχι" από Οικολόγους Πράσινους στο πολυνομοσχέδιο

Ενδοκυβερνητικούς τριγμούς φαίνεται να προκαλεί η μεταβίβαση έξι επιπλέον ΔΕΚΟ στο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων με το υπό συζήτηση πολυνομοσχέδιο, και ιδίως η μεταφορά της ΕΥΔΑΠΑ και της ΕΥΑΘ, με τους Οικολόγους Πράσινους να διαμηνύουν ότι οι βουλευτές-μέλη τους θα την καταψηφίσουν.

Στους Οικολόγους Πράσινους ανήκουν ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης κι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Δημαράς, για τους οποίους επικρατεί αναστάτωση ως προς το αν θα υιοθετήσουν τη γραμμή του κόμματός τους ή θα διαφοροποιηθούν.

Υπό τη σκιά της διαφωνίας, στις 12:00 το μεσημέρι θα υπάρξει συνάντηση εκπροσώπων της κυβέρνησης υπό τον Αλέκο Φλαμπουράρη με αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων, προκειμένου να βρεθεί λύση. Στη συνάντηση θα λάβουν μέρος και οι δύο βουλευτές των Οικολόγων.

Τυχόν διαφοροποίηση των δύο Οικολόγων στην σημερινή ψηφοφορία στην Ολομέλεια θα σημαίνει πως η συμπολίτευση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα έχει οριακή πλειοψηφία 151 εδρών για τα προαπαιτούμενα.

Σε ανάλογη περίπτωση πάντως, όταν ψηφιζόταν ο εκλογικός νόμος και οι Οικολόγοι Πράσινοι δήλωναν αντίθετοι με τη διατήρηση του πλαφόν 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή, ο κ. Τσιρώνης είχε υπερψηφίσει την επίμαχη διάταξη, σε αντίθεση με τον κ. Δημαρά ο οποίος είχε εκφράσει ήπια τη διαφωνία του ψηφίζοντας παρών.

Οι πληροφορίες πάντως θέλουν τον Γιώργο Δημαρά να βρίσκεται αυτή την ώρα καθοδόν προς τα γραφεία του κόμματός του για τις απαραίτητες συνεννοήσεις. Ο ίδιος δε είχε εκφράσει από χθες επιφυλάξεις όταν κατά τη διάρκεια συζήτησης των προαπαιτούμενων στις επιτροπές είχε επισημάνει ότι υπάρχουν «θολά» σημεία στη διάταξη για την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ ζητώντας να διασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας τους.

«Τις αρχές και τις αποφάσεις των Οικολόγων Πράσινων, σύμφωνα με τις οποίες το νερό είναι αναπαλλοτρίωτο δημόσιο αγαθό απαραίτητο για τη ζωή, στο οποίο πρέπει να έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες ανεξαρτήτως της οικονομικής τους κατάστασης και δεν πρέπει να αποτελεί πηγή κέρδους», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του Πανελλαδικού Συμβουλίου των Οικολόγων Πράσινων και καταλήγει: «Οι Οικολόγοι Πράσινοι και οι βουλευτές μέλη τους, ψηφίζουν ΟΧΙ στο άρθρο του πολυνομοσχεδίου που ρυθμίζει τη μεταβίβαση των μετοχών του Δημοσίου σε ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ».

Το μέγα ζητούμενο λοιπόν τώρα είναι τι θα πράξουν οι κύριοι Τσιρώνης και Δημαράς, καθώς παρότι η κυβερνητική πλειοψηφία δεν απειλείται με δύο τυχόν αρνητικές ψήφους, σίγουρα θ' αποτελέσει «αγκάθι» για το εσωτερικό της κυβέρνησης.

Ολόκληρη η ανακοίνωση των Οικολόγων Πράσινων:

Με βάση:

- Τις αρχές και τις αποφάσεις των Οικολόγων Πράσινων, σύμφωνα με τις οποίες το νερό είναι αναπαλλοτρίωτο δημόσιο αγαθό απαραίτητο για τη ζωή, στο οποίο πρέπει να έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες ανεξαρτήτως της οικονομικής τους κατάστασης και δεν πρέπει να αποτελεί πηγή κέρδους. Η παροχή νερού οφείλει λοιπόν να μείνει εκτός των πολιτικών ιδιωτικοποίησης, για να διασφαλιστεί για όλους, με μια δίκαιη και βιώσιμη τιμολογιακή πολιτική, επαρκές και καθαρό πόσιμο νερό.

- Τη διεθνή εμπειρία, ότι δηλαδή οι ιδιωτικοποιήσεις οδηγούν σε σημαντική αύξηση της τιμής του, αλλά και επιδείνωση της ποιότητας και της αειφορικής διαχείρισης του  νερού 

- Το γεγονός ότι η χρηματιστηριακή αξία των εταιρειών δεν ανταποκρίνεται στην πραγματική τους τιμή (ενδεικτικά στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης, η αναμενόμενη τιμή πώλησης αντιστοιχεί στα έσοδα που θα προκύψουν τα επόμενα λίγα χρόνια, δηλαδή το ελληνικό κράτος θα πρέπει να καλύψει την απώλεια των εσόδων αυτών σε μεταγενέστερο χρόνο)

- Την απόφαση του ΣτΕ σύμφωνα με την οποία το νερό είναι κοινό αγαθό και η αξιοποίηση –διανομή του θα πρέπει να είναι δημόσια

- Την κινητοποίηση και τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στη Θεσ-νίκη την ημέρα των αυτοδιοικητικών εκλογών του 2014, που κατέγραψαν με συντριπτικό τρόπο την αντίθεση των πολιτών στην ιδιωτικοποίηση

- Την επιτυχημένη πρωτοβουλία των Ευρωπαίων πολιτών πριν τρία χρόνια, με την οποία δύο εκατομμύρια πολίτες απ'' όλη την Ευρώπη υπέγραψαν  για την αποτροπή της ιδιωτικοποίησης του νερού και  σχετικό αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και ότι με βάση την πρωτοβουλία αυτή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αποσύρει το νερό από το πεδίο εφαρμογής της οδηγίας για τις συμβάσεις παραχώρησης, συμπλέοντας έτσι με τον ΟΗΕ, προστατεύοντας το ανθρώπινο δικαίωμα πρόσβασης σε ύδρευση και αποχέτευση,

Οι Οικολόγοι Πράσινοι και οι βουλευτές μέλη τους, ψηφίζουν ΟΧΙ στο άρθρο του πολυνομοσχεδίου που ρυθμίζει τη μεταβίβαση των μετοχών του Δημοσίου σε ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ.

Με πληροφορίες από skai.gr

Διαβάστε ακόμα:
- Στην Ολομέλεια τα προαπαιτούμενα της πρώτης αξιολόγησης

- Αντιπαράθεση για τη «διαπλοκή» στην Ολομέλεια της Βουλής