Του Βασίλη Γεώργα
Με εκθετικό ρυθμό πολλαπλασιάζονται τα κρούσματα που δηλούν αδυναμία της κυβέρνησης να πάρει εγκαίρως σημαντικές αποφάσεις και να κυβερνήσει.
Το φιάσκο διαρκείας με την επένδυση του Ελληνικού που πλέον βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα, έρχεται να αναδειχθεί ως κορωνίδα σε μια αλυσίδα αποτυχημένων ενεργειών και εκτιμήσεων (στην οικονομία, τις επενδύσεις, την προετοιμασία της αξιολόγησης αλλά και την αδυναμία διαχείρισης κρίσεων όπως στον Σαρωνικό) που συνθέτουν την εικόνα μιας κυβέρνησης που φαίνεται να χάνει τον έλεγχο.
Προσωπικές ατζέντες υπουργών ή στελεχών, διαχειριστική ανεπάρκεια και ο φόβος του πολιτικού κόστους, έχουν ως αποτέλεσμα το Μαξίμου να βρίσκεται σε κατάσταση μόνιμου αιφνιδιασμού από τις εξελίξεις και να βιώνει καθημερινά από μια καινούρια έκπληξη ακόμη και σε θέματα τα οποία ο Πρωθυπουργός θεωρεί ότι ελέγχει. Το είδαμε να συμβαίνει με τις τράπεζες και τις απαιτήσεις του ΔΝΤ, το είδαμε στην περίπτωση μεγάλων πολυεθνικών που φεύγουν ή προειδοποιούν ότι θα αποχωρήσουν από την Ελλάδα, και τώρα το ξαναβλέπουμε με το Ελληνικό.
Η 3η συνεχόμενη αναβολή της συνεδρίασης του ΚΑΣ, αφήνει εκτεθειμένη την κυβέρνηση και τους αρμόδιους υπουργούς περισσότερο από όσο μπορούν να δικαιολογήσουν. Η πρόθεση του Πρωθυπουργού να συγκαλέσει τα όργανα του κόμματος για να συζητηθεί το θέμα του Ελληνικού πριν την επόμενη συνεδρίαση την ερχόμενη Τρίτη, είναι δηλωτική των εσωτερικών αντεγκλήσεων που επικρατούν και της αίσθησης πως η κυβέρνηση σύρεται πίσω από το κόμμα.
Εδώ μπορεί βάσιμα να εικάσει κανείς πια ότι ο αρμόδιος υπουργός Επικρατείας Αλ. Φλαμπουράρης και η υπουργός Πολιτισμού Λ. Κονιόρδου, είτε συμμετέχουν είτε χρησιμοποιούνται ως αθύρματα σε στρατηγικές προσωπικής προβολής και ισχύος ενώ συνολικά η κυβέρνηση έχει εμπλακεί σε ένα σκληρό παιχνίδι εσωκομματικών εκβιασμών που δεν μπορεί ή δεν θέλει να τιθασεύσει καθώς οι άνθρωποί της είναι που τους εξέθρεψαν στο παρελθόν. Η παρουσία του Ν. Φίλη στις κινητοποιήσεις των αρχαιολόγων, οι προειδοποιήσεις του Ν. Μπαλτά ότι αν δεν γίνει κήρυξη αρχαιολογικού χώρου θα ακολουθήσουν προσφυγές, είναι ενδεικτικές του εσωκομματικού παιγνίου.
Η κατάσταση αυτή δεν αφορά μόνο στην ανάπλαση του Ελληνικού, αλλά αγγίζει συνολικά το σοβαρό θέμα των επενδύσεων από τη στιγμή που μεγάλα projects δισεκατομμυρίων (Ελληνικό, Αφάντου, Academy Gardens κλπ) έχουν εμπλακεί στα γρανάζια της αρχαιολογίας και του υπουργείου Πολιτισμού, ενώ άλλα (Eldorado) αντιμετωπίζονται με εχθρικό τρόπο συνολικά από κυβέρνηση και κόμμα.
Χθες χρειάστηκε να βγει στην τηλεόραση ο υπουργός Οικονομικών για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις επαναλαμβάνοντας αυτό που προ μηνών είχε πει ένας άλλος υπουργός της κυβέρνησης, ότι του χρόνου θα έρχονται τόσες επενδύσεις που δεν θα ξέρουμε τι να τις κάνουμε. Είχε προηγηθεί η δημοσιοποίηση της έκθεσης του World Economic Forum σύμφωνα με την οποία η θέση της Ελλάδας στο διεθνή χάρτη ανταγωνιστικότητας και προσέλκυσης επενδύσεων επιδεινώνεται περαιτέρω. Μακάρι κόντρα στην υπερφορολόγηση και το εχθρικό επενδυτικό πλαίσιο οι προβλέψεις του υπουργού να επαληθευτούν. Αλλά πολιτική με τα «θα» δεν γίνεται στην πραγματική οικονομία.
Ειδικά η υπόθεση με το Ελληνικό μετατρέπεται σε κινούμενη βόμβα γιατί αγγίζει άμεσα και την 3η αξιολόγηση.
Στο παρασκήνιο διακινούνται πληροφορίες που θέλουν τον Πρωθυπουργό να δίνει πίστωση λίγων ημερών για να βρεθεί ομαλή λύση θέμα του ΚΑΣ πριν προχωρήσει σε άλλες αποφάσεις ώστε να διασώσει το κύρος του λόγου του. Στο τραπέζι βρίσκεται πλέον και η πρόταση για το ξήλωμα της γενικής γραμματέως του Υπ. Πολιτισμού και επικεφαλής του ΚΑΣ κ. Βλαζάκη και άλλων μελών του Συμβουλίου που φέρονται ως υπεύθυνα για την κωλυσιεργία.
Αρκετοί ερμήνευσαν ως προανάκρουσμα αποφάσεων το περιεχόμενο της χθεσινής διαρροής του Μαξίμου σύμφωνα με την οποία «ελληνική κυβέρνηση δίνει τον απαραίτητο χρόνο και χώρο στους θεσμούς και τη δημόσια διοίκηση να λειτουργήσουν με βάση τον νόμο σε όλες τις περιπτώσεις. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα αποδεχθεί σκόπιμες κωλυσιεργίες, που θα έθεταν σε αμφισβήτηση τη δεδηλωμένη βούλησή της και την αποφασιστικότητά της για την ολοκλήρωση της επένδυσης στο Ελληνικό».
Δεν ξέρουμε αν μόνο η αλλαγή προσώπων μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες. Αυτό που είναι βέβαιο πλέον είναι πως χρειάζεται η κυβέρνηση να παρέμβει στο θεσμικό πλαίσιο που καθιστά τις αρχαιολογικές υπηρεσίες και το υπουργείο Πολιτισμού απόλυτους κυρίαρχους.
Ο νόμος Βενιζέλου είναι αυστηρός αλλά θεωρείται δίκαιος νόμος για την προστασία των αρχαίων. Το ζήτημα είναι οι κυβερνήσεις να λαμβάνουν τις εκάστοτε πρόνοιες για τη σωστή εφαρμογή του. Μόνον αν υπάρξουν ασφαλιστικές δικλείδες θα πάψει να δημιουργείται χώρος σε όσους έχουν λόγους, να παίζουν πολιτικά και οικονομικά παιχνίδια με τις επενδύσεις.
Διαφορετικά, η χώρα δεν αποκτήσει γρήγορα ένα καθαρό πλαίσιο για τις επενδύσεις, το Ελληνικό, η Αφάντου Ρόδου και μια σειρά από άλλα projects κινδυνεύουν να μην γίνουν ποτέ, και επενδυτές που θα ήθελαν πράγματι να βάλουν λεφτά στη χώρα, δεν θα τολμήσουν να περάσουν ούτε έξω από το σύνορα.
Φωτογραφία αρχείου SOOC