Στο σπίτι του Στέφανου Κασσελάκη στις Σπέτσες συνεδρίασε το απόγευμα της Παρασκευής η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως μάλιστα είπε στους βουλευτές ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σύμφωνα με κομματικές πηγές, δεν πρόκειται για συνεδρίαση, αλλά για μια παραγωγική συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ ίσων.
Κατά τις ίδιες πηγές, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε την από κοινού διαμόρφωση αξόνων για ένα «Εθνικό Σχέδιο για το Ελληνικό Όνειρο» με στόχο την ανασυγκρότηση του κράτους, ώστε να καταστεί αποδοτικό και να λειτουργεί για όλους (πχ Υγεία, Κοινωνική Πρόνοια, Παιδεία, Ασφάλεια, Δημόσια Διοίκηση, Δικαιοσύνη, κ.α.), την ευημερία και πρόοδο για όλους, για μια κοινωνία ισότητας, δικαιοσύνης και πολιτιστικής δημιουργίας, για μια πατριωτική και υπερήφανη Εξωτερική Πολιτική.
Στη συνεδρίαση δεν έδωσαν το παρών 33 βουλευτές, καθώς θα απουσιάζουν, όπως είχε γίνει γνωστό εδώ και μέρες, οι Αλέξης Τσίπρας και η Όλγα Γεροβασίλη. Επίσης, απουσιάζει Μαρίνα Κοντοτόλη, λόγω ασθένειας, ενώ η Έλενα Ακρίτα, που αρχικά είχε κάνει γνωστό ότι δεν πάει στις Σπέτσες λόγω προγραμματισμένης εκδήλωσης, τελικά ανακοίνωσε ότι θα μεταβεί στο νησί του Αργοσαρωνικού το Σάββατο. Επίσης, ο Παύλος Πολάκης μετέβη το βράδυ στις Σπέτσες καθώς έχει ειδοποιήσει πως έχει προγραμματισμένο χειρουργείο.
Η συνεδρίαση διήρκησε ως τις 21:00 και ακολούθως ο Στ. Κασσελάκης παρέθεσε γεύμα εντός της οικίας του, στους βουλευτές. Για το Σάββατο οι συνεδριάσεις θα ξεκινήσουν στις 09:15 το πρωί με μεσημεριανό διάλειμμα στις 14:00, για να αρχίσουν εκ νέου μετά τις 16:00 το απόγευμα, προκειμένου να ολοκληρωθούν πριν τις 21:00 το βράδυ.
Άγριος καβγάς Ακρίτα - Καρανίκα στα social media
Ωστόσο, το κλίμα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μόνον καλό δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, καθώς οι εσωκομματικές γκρίνιες και κόντρες βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη.
Τελευταίο περιστατικό η σφοδρή αντιπαράθεση που ξέσπασε ανάμεσα στον Νίκο Καρανίκα και την Έλενα Ακρίτα. Αφορμή στάθηκε η επίθεση που εξαπέλυσε ο άλλοτε στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που δυσανασχετούν για την τριήμερη (Παρασκευή 19 - Κυριακή 21 Ιανουαρίου) συνεδρίαση των Σπετσών.
Με ανάρτησή του στο Facebook ο πρώην στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα έγραψε μεταξύ άλλων, απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ: «Καλοί μου άνθρωποι, ο πρόεδρος σας καλεί για να κάνετε αυτό που κάνει κάθε μεγάλος σοβαρός ζωντανός οργανισμός όταν θέλει να υπάρχει σύσφιξη και όσμωση σχέσεων και ιδεών και γι αυτό δεν σας καλεί για να περάσετε τούφα όπως έχετε συνηθίσει προφανώς για να αντιδράτε έτσι, αλλά για εργασία με ευθύνες και χρεώσεις σε ωραίο περιβάλλον».
«Είμαστε στο 2024 και καλό είναι να μαθαίνουμε από την εποχή μας και όχι από το ξεπερασμένο παρελθόν με τα άχρηστα τοτέμ και τα ανούσια ιερά. Είμαστε κόμμα σύγχρονο της αριστεράς και όχι το ντουλάπι του αναχρονισμού λόγω ιδεολογικής οικειότητας και συνήθειας», έγραψε.
Ενώ υπεραμύνθηκε των «τομών» του συντρόφου Κασσελάκη, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας πως «αυτές δεν ενοχλούν μόνο την αντιδραστική Δεξιά και ας είναι για το κοινό καλό. Ο σύντροφος πρόεδρος αρχικά ανακάτεψε φέρνοντας σε δύσκολη θέση από την αρχή την Βαλτωμένη αναχρονιστική αριστερά των δογμάτων και στην πορεία όλη την κοινωνία των ξεπερασμένων απόψεων».
Η ανάρτηση Καρανίκα
«Στις Σπέτσες με τον καλύτερο τρόπο.
Οι συναντήσεις εργασίας στις Σπέτσες που πρότεινε ο σύντροφος πρόεδρος Κασσελάκης γίνονται για την ουσία της πολιτικής κομματικής σχέσης της Κ.Ο και όχι για τα μάτια του κόσμου και τα ΜΜΕ.
Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι βιώσιμη η πρόταση εντυπωσιασμού των συντρόφων για ανάλογες συσκέψεις εργασιών σε χωριά κατεστραμμένα από τις θεομηνίες που είναι αδύνατον να προσφέρουν το περιβάλλον εργασίας που απαιτείται.
Κακώς ξεστομίστηκαν τέτοιοι τυχοδιωκτισμοί από στελέχη μας που προτρέπουν σε δημοσιότητες και φανφάρες με πρόσχημα την καταστροφή των χωριών και όχι την ανάγκη για συλλογική εργασία. Πολύ κακώς που δόθηκε πολιτική διάσταση ενώ πρόκειται απλά για αντιδραστικότητα που χρίζει ψυχολογικής υποστήριξης και όχι πολιτικής.
Καλοί μου άνθρωποι, ο πρόεδρος σας καλεί για να κάνετε αυτό που κάνει κάθε μεγάλος σοβαρός ζωντανός οργανισμός όταν θέλει να υπάρχει σύσφιξη και όσμωση σχέσεων και ιδεών και γι αυτό δεν σας καλεί για να περάσετε τούφα όπως έχετε συνηθίσει προφανώς για να αντιδράτε έτσι, αλλά για εργασία με ευθύνες και χρεώσεις σε ωραίο περιβάλλον. Γιαυτο και θέλει να είστε προετοιμασμένοι με κείμενα και Power point…όσο άγνωστο και αν είναι.
Είμαστε στο 2024 και καλό είναι να μαθαίνουμε από την εποχή μας και όχι από το ξεπερασμένο παρελθόν με τα άχρηστα τοτέμ και τα ανούσια ιερά. Είμαστε κόμμα σύγχρονο της αριστεράς και όχι το ντουλάπι του αναχρονισμού λόγω ιδεολογικής οικειότητας και συνήθειας.
Οι τομές του συντρόφου Κασσελάκη προφανώς δεν ενοχλούν μόνο την αντιδραστική Δεξιά και ας είναι για το κοινό καλό. Ο σύντροφος πρόεδρος αρχικά ανακάτεψε φέρνοντας σε δύσκολη θέση από την αρχή την Βαλτωμένη αναχρονιστική αριστερά των δογμάτων και στην πορεία όλη την κοινωνία των ξεπερασμένων απόψεων.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αποτελεί την λύση για τα ζητήματα που προκύπτουν και έχουν στον πυρήνα τους τον άνθρωπο και την κοινωνία όλη».
Και η απάντηση της Έλενας Ακρίτα
Η βουλευτής Επικρατείας της αξιωματικής αντιπολίτευσης απάντησε στις βολές που εκτόξευσε ο πρώην σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ενοχλούνται από την επιλογή του προέδρου του κόμματος. «Ο πρόεδρος δεν σας καλεί για να περάσετε τούφα όπως έχετε συνηθίσει, προφανώς για να αντιδράτε έτσι, αλλά για εργασία με ευθύνες και χρεώσεις σε ωραίο περιβάλλον», υποστήριξε ο Ν. Καρανίκας.
Η αποστροφή του αυτή εξόργισε την Ε. Ακρίτα η οποία σε αυστηρό τόνο έγραψε:
«Δε μάς παρατάς ρε Καρανίκα. Ασχολήσου με τα πόδια της Μενεγάκη κι άσε μας ήσυχους. Που τόσους μήνες με τη διάσπαση, έχουμε ξεσκιστεί στη δουλειά και θα μας την πεις κι από πάνω. Ασαπέρα αγόρι μου».
Γ. Μιχελογιαννάκης: Ζητώ τη διαγραφή μου από τον ΣΥΡΙΖΑ - Το κόμμα είναι σε κώμα
Την ίδια ώρα, ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μιχελογιαννάκης, ζήτησε να διαγραφεί, τονίζοντας σε ανακοίνωσή του πως «το κόμμα είναι σε κώμα και ανύπαρκτο».
«Όσον αφορά το κόμμα, βλέπουμε ότι είναι σε κώμα και δυστυχώς ανύπαρκτο και θα ενεργοποιηθεί μόνο παραμονές των εκλογών για το συνέδριο και τις νομαρχιακές εκλογές, μόνο και μόνο για να διατηρηθούν πάλι οι συσχετισμοί, οι προσωπικές φιλοδοξίες και οι άνθρωποι του προέδρου», σημείωσε ο άλλοτε βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του Γ. Μιχελογιαννάκη:
«Όλοι ξέρουμε ότι ζούμε σε μια κοινωνία στη σημερινή Ελλάδα με δεκάδες προβλήματα. Έχουμε φτάσει στο σημείο να μην μπορούμε να ζήσουμε με τα οικονομικά μας, με την κατάσταση που επικρατεί στην υγεία, στην Παιδεία, στην ασφάλειά μας και σε πολλούς άλλους τομείς που χρειάζονται τόμους να περιγραφούν.
Σε αυτήν την κατάσταση, που την ευθύνη έχει η κυβέρνηση, λιμάνι ασφαλείας διαχρονικά στην πολιτική είναι η αξιωματική αντιπολίτευση. Αυτή έπρεπε να κοντράρει συνεχώς στα κακώς κείμενα, να αναδεικνύει όλα τα προβλήματα, να προτείνει λύσεις και να ξεσηκώνει την κοινωνία ώστε να νουθετείται η κυβέρνηση.
Δυστυχώς αυτό δεν το βλέπουμε. Επίσης όσον αφορά το κόμμα, βλέπουμε ότι είναι σε κώμα και δυστυχώς ανύπαρκτο και θα ενεργοποιηθεί μόνο παραμονές των εκλογών για το συνέδριο και τις νομαρχιακές εκλογές, μόνο και μόνο για να διατηρηθούν πάλι οι συσχετισμοί, οι προσωπικές φιλοδοξίες και οι άνθρωποι του προέδρου.
Σε αυτό το τοπίο, με τα τόσα χρόνια στην πολιτική και σε τόσες φορές που με τίμησε ο κόσμος, δεν μπορώ να συμμετέχω. Για αυτό ζητάω τη διαγραφή μου από το κόμμα που τόσο αγάπησα αλλά που δεν μπορώ πια να υπηρετήσω.
Μιχελογιαννάκης Γ., πρώην βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ»