Ο πρύτανης του ΑΠΘ, η κατάληψη του Bιολογικού και οι τραμπούκοι της… Παιδείας

Ο πρύτανης του ΑΠΘ, η κατάληψη του Bιολογικού και οι τραμπούκοι της… Παιδείας

Το 2017 ο τότε υπουργός Παιδείας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, καλούσε τον πρώην πρύτανη του ΠΑΜΑΚ να κάνει την… αυτοκριτική του για το ντου που είχαν πραγματοποιήσει οι γνωστοί - άγνωστοι τραμπούκοι που δρουν επί σειρά ετών ανενόχλητοι έχοντας ως ορμητήρια τα Πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας. Σήμερα ο πρύτανης του ΑΠΘ στοχοποιείται από τους «ημιπιτσιρικάδες» που έδιωξε μέσα από μια κατάληψη που διήρκησε όχι ένα, ούτε δύο αλλά 34 ολόκληρα χρόνια, οι οποίοι τον απειλούν ευθέως.

«Ρουφιάνος» για τους αυτοπροσδιοριζόμενους ως αναρχικούς, τραμπούκους στην ουσία, όπως τουλάχιστον προκύπτει από τα… κηδειόχαρτα και τις απειλές σε βάρος του πρύτανη του ΑΠΘ, Νίκου Παπαϊωάννου, σύμφωνα με τις οποίες λαμβάνοντας την απόφαση να καθαρίσει το πανεπιστημιακό ίδρυμα που είχε μετατραπεί σε άνδρο και στέκι διαφόρων ομάδων «άνοιξε τον τάφο του».

Ως «καταδότη» τον περιέγραφαν πρωτοσέλιδα μέσων ενημέρωσης φίλα προσκείμενων στον ΣΥΡΙΖΑ, που έχει φροντίσει όλα αυτά τα χρόνια να στηρίζει καταλήψεις, εισβολές, και κάθε είδους παράνομη πράξη προσφέροντας μια πολιτική ασπίδα προστασίας σε όλους όσοι χρησιμοποιούν πανεπιστημιακούς χώρους στην κυριολεξία ως γιάφκες. Αρκεί να δει μόνο κάποιος τις φωτογραφίες από την περίφημη κατάληψη του βιολογικού του ΑΠΘ.

Το 2017 ο Κώστας Γαβρόγλου κάλεσε τον τότε πρύτανη του ΠΑΜΑΚ να κάνει την αυτοκριτική του. Λίγα χρόνια αργότερα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκαν έξω από το ΑΠΘ για να «αποτρέψουν» την είσοδο των αστυνομικών στο ίδρυμα προκειμένου να απομακρύνουν καταληψίες, μιλώντας για «νίκη» όταν οι αστυνομικές δυνάμεις αποχωρούσαν.

Σήμερα, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πάρει θέση για την εκκένωση της υπερτριακονταετούς καταλήψεως σε χώρο πανεπιστημιακού ιδρύματος. Η νεολαία Θεσσαλονίκης πήρε. Και μίλησε για επικοινωναικά τεχνάσματα της κυβέρνησης υποστηρίζοντας ότι «η κυβέρνηση αντί να σχεδιάζει το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, βάζει στα πανεπιστήμια τις δυνάμεις καταστολής» και ζητώντας την απομάκρυνσή τους.

Ο πρύτανης του ΑΠΘ έχει δείξει από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων του ότι δεν είναι στις προθέσεις του να υποχωρήσει. Κατ' επανάληψη έδειξε ότι προτίθεται να περιφρουρήσει το πανεπιστημιακό ίδρυμα στο οποίο ηγείται. Δεχόμενος επιθέσεις από αναρχικούς, όπως οι ίδιοι αποκαλούνται, διάφορους περιθωριακούς, κυρίως όμως τραμπούκους, όπως δείχνουν οι απειλές και οι αναφορές σε βάρος του πρύτανη.

Δέχεται επιθέσεις και από πολιτικά κόμματα. Είναι ενδεικτικό πως τον Φερβρουάριο του 2021 πρώην υπουργοί και βουλευτές με την ιδιότητα του πανεπιστημιακού καθηγητή μέχρι και συνέντευξη έκαναν για να τον επιπλήξουν όταν εφάρμοσε τον νόμο που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ψηφίσει καλώντας την αστυνομία για να απομακρύνει καταληψίες από το ΑΠΘ

«Διάλογος ακόμη και με κουκουλοφόρους, πόσο μάλλον με φοιτητές, αν πρόκειται να αποφύγουμε τη βία. Αυτή είναι η λύση. Δυστυχώς, του πρύτανη φαίνεται ότι ο διάλογος δεν του πέρασε ποτέ από το μυαλό» δήλωνε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και ομότιμος καθηγητής της νομικής σχολής του ΑΠΘ, Νίκος Παρασκευόπουλος τον Φεβρουάριο του 2021 προσθέτοντας ότι «Με τέτοιου είδους επιλογές σαν τη δική του, το μόνο που γίνεται τελικά είναι να τραυματίζεται η ακαδημαϊκή ζωή».

«Πρόβα τζενεράλε μιας νέας τάξης πραγμάτων που ετοιμάζει η κυβέρνηση για τα Πανεπιστήμια» χαρακτήριζε τη νομιμότητα ο πρώην πρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Μυλόπουλος, υποστηρίζοντας τότε ότι ο πρύτανης «έσπειρε όργιο καταστολής και βίας».

Σήμερα για τα κηδειόχαρτα δεν γίνεται λόγος. Ο πρύτανης άλλωστε είναι «καταδότης» όπως είχαν πριν έναν χρόνο άλλοι, όχι οι εκδότες των κηδειόχαρτων και οι τραμπούκοι που μιλούν για τάφους. Μπροστά στις απειλές σιωπή.

Ο κ. Παπαϊωάννου έχει δείξει, όπως και άλλοι πρυτάνεις και καθηγητές, τον δρόμο για την ασφάλεια στα Πανεπιστήμια και την ομαλή λειτουργία τους για τούς φοιτητές και τους εργαζόμενους εκπαιδευτικούς σε αυτά. Για το τέλος του εθμικού δικαίου των καταλήψεων που οδηγεί σε χαμένα εξάμηνα φοιτητές και στη δημιουργία συνθηκών που απέχουν από την εκπαιδευτική διαδικασία και κυρίως την πραγματική έννοια του ασύλου.

Η κυβέρνηση δήλωσε πως στηρίζει τον πρύτανη. Οφείλει όμως στην πράξη να πιστοποιήσει την πρόθεσή της να υλοποιήσει τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που απαιτείται στη χώρα, ταυτόχρονα με αυτή στο χώρο της δικαιοσύνης. Το βήμα της δημιουργίας της πανεπιστημιακής αστυνομίας πρέπει να είναι το επόμενο και σε χρόνο άμεσο. Οι διαδικασίες για την πρόσληψη και εκπαίδευση ήδη καθυστέρησαν.

Το μήνυμα πρέπει να είναι σαφές. Η κατάληψη του Βιολογικού μπορεί να έληξε μετά από 34 χρόνια και είναι σημαντικό, αλλά απαιτούνται βήματα που θα αποτελέσουν μήνυμα στήριξης από τη μια πλευρά πρυτάνεων όπως ο κ. Παπαϊωάννου, από την άλλη θα δείξουν σε όλους όσοι στήνουν μέχρι και πολιτικές καριέρες ότι τα δεδομένα αλλάζουν.