Ο πήχης των κομμάτων στις κάλπες της Κυριακής
Eurokinissi
Eurokinissi

Ο πήχης των κομμάτων στις κάλπες της Κυριακής

Η αυλαία της προεκλογικής περιόδου έπεσε, με τα κομματικά επιτελεία να αναμένουν πλέον το βράδυ της Κυριακής, προκειμένου να γίνει η πρώτη αποτίμηση για τα «κέρδη» και τις «ζημίες» ή ακόμη την παρακαταθήκη, που θα αφήσει για την επόμενη ημέρα η ψήφος των πολιτών. Με δεδομένο ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές διενεργούνται μόλις τέσσερις μήνες μετά τις εθνικές, με σειρά γεγονότων, όμως, στο ενδιάμεσο να έχουν δημιουργήσει νέα δεδομένα – πυρκαγιές, πλημμύρες, αλλαγή ηγεσίας στην αξιωματική αντιπολίτευση- το ενδιαφέρον στρέφεται στο αν θα αποτυπωθεί στην κάλπη αλλαγή των συσχετισμών δυνάμεων.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Η κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δώσει ξεκάθαρα πολιτικό πρόσημο στις περιφερειακές εκλογές. Όπως ο ίδιος έχει δηλώσει, στόχος είναι να επιτευχθεί η νίκη και στις 13 περιφέρειες, για την ακρίβεια 12+1, καθώς στην Κρήτη η Νέα Δημοκρατία έχει δώσει τη στήριξή της στον Σταύρο Αρναουτάκη, ο οποίος υποστηρίζεται και από το ΠΑΣΟΚ.

Στο Μέγαρο Μαξίμου βάζουν τον πήχη των προσδοκιών στη διαμόρφωση ενός «γαλάζιου» χάρτη, το βράδυ των εκλογών. Το ζητούμενο είναι αν κάτι τέτοιο μπορεί να επιτευχθεί, αν μπορεί από τον πρώτο γύρο, σε ποιες περιφέρειες θα χρειαστεί και δεύτερος, αλλά και ποιος θα είναι ο αντίπαλος σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Οι δυσκολίες για τη Νέα Δημοκρατία, εντοπίζονται πρωτίστως στην περιφέρει Θεσσαλίας, όπου κανείς δε μπορεί να ασφάλεια να εκτιμήσει αν οι καταστροφικές πλημμύρες απλώς θα δυσκολέψουν την υποψηφιότητα του Κώστα Αγοραστού ή αν θα του στοιχίσουν την περιφέρεια και σε δεύτερο χρόνο οι περιφέρειες, όπου οι υποψήφιοι, που έχουν το «χρίσμα» της Πειραιώς, αναμετρώνται με «γαλάζιους» αντάρτες.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα οι περιφέρειες Ιονίων Νήσων,, όπου η Ρόδη Κράτσα διεκδικεί την επανεκλογή της απέναντι στον Ιωάννη Τρεπεκλή, του Βορείου Αιγαίου, με την υποψηφιότητα του Αλκιβιάδη Στεφανή απέναντι στον Κωνσταντίνο Μουτζούρη, της Δυτικής Μακεδονίας, όπου Γιώργος Κασαπίδης θα αντιμετωπίσει τον πρώην «γαλάζιο» Γιώργο Αμανατίδη και της Πελοποννήσου, όπου ο Δημήτρης Πτωχός βρίσκεται απέναντι στον πρώην «γαλάζιο» Πέτρο Τατούλη.

Από την άλλη πλευρά, στην Πειραιώς θεωρούν βέβαιη την επικράτηση του Νίκου Χαρδαλιά στην Περιφέρεια Αττικής, με ερωτηματικό το αν θα κριθεί η νίκη από την πρώτη Κυριακή ή θα απαιτηθεί επαναληπτικός γύρος, όπως και για τις περιφέρειες Νοτίου Αιγαίου, με την υποψηφιότητα του Δημήτρη Χατζημάρκου, της Κεντρικής Μακεδονίας, με τον Απόστολο Τζιτζικώστα, Ηπείρου με την υποψηφιότητα του Αλέξανδρου Καχριμάνη και της Κρήτη με τον Σταύρο Αρναουτάκη.

Αυτοδιοικητικά και όχι πολιτικά χαρακτηριστικά επέλεξε να δώσει η Νέα Δημοκρατία στις δημοτικές εκλογές, με εξαίρεση μόλις τρεις μεγάλους δήμους της χώρας. Το χρίσμα στον Κώστα Μπακογιάννη για τον Δήμο Αθηναίων, στον Κωνσταντίνο Ζέρβα για τον Δήμο Θεσσαλονίκης και στον Γιάννη Μώραλη για τον Δήμο Πειραιά, είναι οι μοναδικές επίσημες κινήσεις στήριξης από την κυβέρνηση, Και οι τρεις θεωρείται βέβαιο ότι θα επικρατήσουν, είτε στον πρώτο, είτε στον δεύτερο γύρο. 

Σε κάθε περίπτωση, κομβικό για την κυβέρνηση είναι να επιβεβαιωθεί στην κάλπη της Κυριακής η πολιτική κυριαρχία της κυβέρνησης και να επιβεβαιωθεί η ψήφος εμπιστοσύνης των πολιτών, μετά την δύσκολη καλοκαιρινή περίοδο. Το ενδιαφέρον είναι αν, όπου απαιτηθεί δεύτερος γύρος, αυτός θα είναι με αντίπαλο από τον χώρο της αντιπολίτευσης ή η αναμέτρηση θα είναι ανάμεσα σε επίσημους υποψηφίους και «γαλάζιους» αντάρτες.

ΣΥΡΙΖΑ: Ο πήχης για την αξιωματικής αντιπολίτευσης μπαίνει σε διαφορετική βάση. Στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται ένα νέο πρόσωπο, ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος δε συμμετείχε από καμία θέση, καθώς δεν ήταν μέλος σε κανένα κομματικό όργανο, στη διαδικασία επιλογής των υποψηφίων. Σε αντίθεση με τη Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει κανένα πολιτικό-κομματικό πρόσημο στην κάλπη της Κυριακής και καλεί τους πολίτες να επιλέξουν με αυτοδιοικητικά κριτήρια, στοχεύοντας σε ψήφους, που δεν ταυτίζονται κατ’ ανάγκη και με την προτίμηση των ψηφοφόρων προς την Κουμουνδούρου.

Παρόλ’ αυτά, και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δώσει τη στήριξή του σε συγκεκριμένα πρόσωπα στις 13 περιφέρειες, στηρίζοντας σε κάποιες μάλιστα, κοινές υποψηφιότητες με το ΠΑΣΟΚ, ενώ στηρίζει και 7 υποψήφιους δημάρχους. Ως οι πλέον κομματικές υποψηφιότητες, θεωρούνται αυτές του Κώστα Ζαχαριάδη για τον Δήμο της Αθήνας, του Γιώργου Γαβρίλη – πρώην αντιπεριφερειάρχη επί θητείας Ρ. Δούρου- για τον δήμο Πειραιά, όπως και του Σπύρου Δανέλλη για την περιφέρεια Κρήτης. Στόχος, σε κάθε περίπτωση, για την Κουμουνδούρου είναι να υπάρξει δικός της υποψήφιος στον δεύτερο γύρο, γεγονός που θα ερμηνευτεί ως πρόκριση ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης. Για το λόγο αυτό, τα τελευταία 24ωρα, ο Στέφανος Κασσελάκης επέλεξε να βρεθεί στο πλευρό υποψηφίων, στην τελική ευθεία της προεκλογικής εκστρατείας τους.

ΠΑΣΟΚ: Η κάλπη της Κυριακής αποτελεί στοίχημα για την Χαριλάου Τρικούπη. Με 13 υποψηφιότητες στις περιφερειακές εκλογές, το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει να «προσπεράσει» τον ΣΥΡΙΖΑ στον τερματισμό και να βρεθεί σε κομβικές περιφέρειες και δήμους – πρωτίστως στην περιφέρεια Αττικής και τον Δήμο Αθηναίων – στον δεύτερο γύρο, προκειμένου να αναμετρηθεί με τους υποψήφιους της Νέας Δημοκρατίας. Μία τέτοια εξέλιξη θα σηματοδοτούσε μια δυναμική για την Χαριλάου Τρικούπη, που θα την έφερνε πιο κοντά στον στόχο της να μετατραπεί στην κυρίαρχη αντιπολιτευτική δύναμη απέναντι στην κυβέρνηση. Ήταν χαρακτηριστικό ότι και ο Νίκος Ανδρουλάκης βρέθηκε στο πλευρό υποψηφίων του κόμματός του, εξαπολύοντας «πυρά» κατά της κυβέρνησης στις τοποθετήσεις του. Με ενδιαφέρον αναμένεται και η στάση, που θα τηρήσει το ΠΑΣΟΚ απέναντι στους υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ, αν δηλαδή θα δώσει ή όχι την στήριξή του, στην περίπτωση, που εκείνοι βρεθούν στον δεύτερο γύρο, σε μεγάλες περιφέρειες.

ΚΚΕ: Με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν τον Περισσό ως τον πιο κερδισμένο από τους απογοητευμένους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την εκλογή Κασσελάκη, το ΚΚΕ, διατηρώντας πάντα τις αυτόνομες παρουσίες και στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης, μετρά δυνάμεις στις κάλπες της Κυριακής, επιδιώκοντας τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση των ψηφοφόρων του και τα μέγιστα ποσοστά, στα οποία δίνει σαφώς πολιτικό πρόσημο.