Ο Ν. Φίλης υποσχέθηκε προσλήψεις και ζήτησε εμπιστοσύνη στο δημόσιο σχολείο

Ο Ν. Φίλης υποσχέθηκε προσλήψεις και ζήτησε εμπιστοσύνη στο δημόσιο σχολείο

Με την φράση «εμπιστοσύνη στο δημόσιο σχολείο», την οποία επανέλαβε αρκετές φορές, έκλεισε την ομιλία του στη Βουλή, ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, ενώ προανήγγειλε ότι κεντρική επιδίωξη είναι να γίνου φέτος, μετά από πολλά χρόνια αδιοριστίας, διορισμοί μονίμων εκπαιδευτικών. Ευχήθηκε, μάλιστα, του χρόνου τα σχολεία να ανοίξουν από την 1η Σεπτεμβρίου, δίχως προβλήματα, όπως τουλάχιστον συνέβη φέτος.

Ο Ν. Φίλης παρουσίασε, παράλληλα, ορισμένα στοιχεία σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στην δημόσια εκπαίδευση. «Οι δαπάνες για την Παιδεία την περίοδο των μνημονίων μειώθηκαν κατά 35%, ενώ, 30.000 εκπαιδευτικοί είδαν την έξοδο», είπε χαρακτηριστικά και προσέθεσε: «φέτος σημειώθηκε αύξηση προσλήψεων αναπληρωτών καθηγητών: 22.626, έναντι 18.469 πέρυσι, ενώ το ποσοστό αύξησης προσλήψεων φέτος στα σχολεία ειδικής αγωγής, φτάνει στο 49,9%.»

Ανακοίνωσε, δε, μια σειρά δράσεων όπως την εφαρμογή πιλοτικού προγράμματος για το δεκατιανό στα σχολεία σε συνεργασία με το υπουργείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης το οποίο «θα επεκταθεί από τον Σεπτέμβριο και σε άλλα σχολεία». Για το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο υποστήριξε ότι ανοίγει τις πύλες του για χιλιάδες σπουδαστές και προανήγγειλε ότι με αυτόν τον τρόπο θα δοθεί εργασία σε επιστημονικό προσωπικό που είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος.  «Για πρώτη φορά το 2016 οι δαπάνες για την Παιδεία σταθεροποιούνται στο 2, 8% του ΑΕΠ. Στο πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων διατίθενται για το 2016 ποσά ύψους 590 εκατομμυρίων ευρώ, περισσότερα από εκείνα του 2015», κατέληξε ο υπουργός Παιδείας.

Α.Δ

 

Διαβάστε Περισσότερα