Ό. Γεροβασίλη: Η κυβέρνηση πέτυχε τους βασικούς στόχους της στη διαπραγμάτευση

Ό. Γεροβασίλη: Η κυβέρνηση πέτυχε τους βασικούς στόχους της στη διαπραγμάτευση

Η κυβέρνηση κατάφερε να πετύχει τους βασικούς στόχους της στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, λίγες ώρες μετά την απόφαση για την εκταμίευση της δόσης των 10 συν 2 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα η κ. Γεροβασίλη υπογράμμισε ότι εξασφαλίστηκε η προστασία της πρώτης κατοικίας ενώ αναφερόμενη στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, είπε ότι η επιτυχία της διαδικασίας διαψεύδει τους κινδυνολόγους και βάζει τέλος στα σενάρια για κούρεμα καταθέσεων.

Όπως ειδικότερα ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος, «μετά τη χθεσινή απόφαση του EG για την εκταμίευση της δόσης των 10+2 δισ. ευρώ έκλεισε με επιτυχία ο πρώτος κύκλος μιας σκληρής διαπραγμάτευσης με τους δανειστές. Στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, η κυβέρνηση κατάφερε να επιτύχει τους βασικούς στόχους της».

«Εξασφαλίσαμε την προστασία της πρώτης κατοικίας, παρά τις αρχικές ισχυρές αντιδράσεις των δανειστών και διατηρήσαμε τη ρύθμιση των 100 δόσεων χωρίς επί της ουσίας αλλαγές στο ισχύον καθεστώς» ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος και πρόσθεσε πως ειδικά για την προστασία της πρώτης κατοικίας δεν ισχύουν τα όσα ισχυρίζεται μερίδα του τύπου και αναπαράγουν κύκλοι της αντιπολίτευσης.

«Αντίθετα έχουμε καταλήξει σε μια νομοθετική ρύθμιση, η οποία καλύπτει και προστατεύει επαρκέστατα τις κατηγορίες συμπολιτών μας που δεν έχουν την δυνατότητα να ανταπεξέλθουν στις δανειακές τους υποχρεώσεις» είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος και υπογράμμισε ότι «προστατεύεται περίπου το 60% των οφειλετών στεγαστικών δανείων, τη στιγμή που οι δανειστές απαιτούσαν την προστασία μόλις του 16% ενώ η προηγούμενη κυβέρνηση είχε συμφωνήσει την συνολική κατάργηση της προστασίας. Έτσι στη νέα ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν όσοι διαθέτουν πρώτη κατοικία αντικειμενικής αξίας από 180.000 έως και 260.000 ευρώ, ενώ όπως και προηγουμένως λαμβάνονται υπόψη οι ανάγκες αξιοπρεπούς διαβίωσης ώστε να οριστεί το πλάνο αποπληρωμής».

Όπως εξάλλου τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος, «το πλάνο αυτό αποσυνδέεται από την αντικειμενική αξία του ακινήτου και παρέχεται μεγαλύτερη ελευθερία για τον ορισμό της νέας μειωμένης δόσης».

«Η απόφαση του EG για την εκταμίευση της δόσης έρχεται να προστεθεί στα καλά νέα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας που ήρθαν από τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών» είπε ακόμη η κυβερνητική εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία δύο συστημικές Τράπεζες κατάφεραν να καλύψουν όλες τις κεφαλαιακές τους ανάγκες από ιδιώτες επενδυτές.

   Οι άλλες δύο έχουν υπερκαλύψει τις ανάγκες που προβλέπει το βασικό σενάριο και θα χρειαστούν περίπου 5,7 δισ. ευρώ από το ΤΧΣ για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

« Έπεσαν λοιπόν απολύτως έξω οι αρχικές προβλέψεις της Συμφωνίας του Ιουλίου που έκαναν λόγο για ανάγκες χρηματοδότησης από το ελληνικό δημόσιο και άρα αύξησης του δημόσιου χρέους ύψους 25 δισ. ευρώ. Η επιτυχία της διαδικασίας της ανακεφαλαιοποίησης διαψεύδει τους κινδυνολόγους και βάζει τέλος στα σενάρια για κούρεμα καταθέσεων» είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος και επισήμανε ότι η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης επισφραγίζει ταυτόχρονα την επιστροφή της εμπιστοσύνης των επενδυτών αλλά και των καταθετών στην ελληνική οικονομία και το Τραπεζικό σύστημα.

«Δεν είναι εξάλλου τυχαίο ότι, για πρώτη φορά μετά από αρκετό καιρό, παρατηρείται επιστροφή καταθέσεων στις ελληνικές συστημικές Τράπεζες» επισήμανε η κυβερνητική εκπρόσωπος και τόνισε ότι «η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να εργάζεται στην κατεύθυνση σταθεροποίησης και επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας με βασική προτεραιότητα την υπεράσπιση των συμφερόντων της κοινωνικής πλειοψηφίας και η προστασία των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ