Ο φόβος (της χρεοκοπίας) φυλάει... τα έρημα

Ο φόβος (της χρεοκοπίας) φυλάει... τα έρημα

Του Γιάννη Σιδέρη 

Ο κ. Κατρούγκαλος με στόμφο να χαρακτήρισε  εαυτόν ως «αποστάτη της τάξης του», αλλά το είπε με τιμητικό,  για τον ίδιο τρόπο, καθώς υποτίθεται ότι χτυπάει τους «πλούσιους της τάξης του».  Ωστόσο συνολικά η κυβέρνηση  είναι αποστάτες της ιδεολογίας τους, υπογράφοντας με στωικότητα τα μνημόνια που θα έσκιζαν, και επιχειρώντας στα μετόπισθεν μάχες ελαχίστου σημασίας.

Το ίδιο επιχείρησε και χθες με ένα non paper, στο οποίο επαίρεται ότι επέβαλε τις «κόκκινες γραμμές» της. Το αποτέλεσμα αυτής της αργόσυρτης διαδικασίας για το θεαθήναι, το έχουν αναφέρει, επανειλημμένα και κουραστικά, αρθρογράφοι του Liberal, αλλά το επιβεβαίωσε χθες και το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, του οποίου η επιστημοσύνη και έγκυρες διαπιστώσεις έχουν αποδειχθεί στην πάροδο του χρόνου: «Το κόστος της παρατεταμένης διαπραγμάτευσης μάλλον έχει υποτιμηθεί έναντι του πολιτικού οφέλους»..  Το πολιτικό όφελος θα ήταν για την κυβέρνηση (αν και δεν διαφαίνεται ), το κόστος για την εθνική οικονομία.

«Θυμωμένοι οι βουλευτές»

Χθες νωρίς το απόγευμα η κυβερνητική πλευρά εξακολουθούσε να ελπίζει «βασίμως», ότι το Eurogroup θα συνέλθει την Πέμπτη. Όμως άλλαι αι βουλαί του ΔΝΤ. Ωστόσο η ελπίδα ότι τελικά, ότι παρόλη τη νέα καθυστέρηση θα υπάρξει συμφωνία, δεν εγκαταλείπει  την ελληνική πλευρά.

Δαμόκλειος σπάθη  βέβαια παραμένει αυτό που είπε έλληνας αξιωματούχος στο Reuters, ότι «η χώρα αντέχει ως τις αρχές Ιουνίου, αξιοποιώντας  τα διαθέσιμα των ταμείων»! Από κει και πέρα αν δεν κλείσει η συμφωνία, διαβαίνει τον Ρουβίκωνα και βρίσκεται στο χάος της χρεοκοπίας.

Φυσικά αυτό δεν θα γίνει πιστεύουν οι περισσότεροι! «Είμαστε καινούργιοι και άπειροι, αλλά δεν είμαστε αυτοκαταστροφικοί και καταστροφικοί για τη χώρα», δήλωσε  στο Liberal  μετριοπαθής υπουργός , οποίος ωστόσο είναι εκτός διαπραγμάτευσης. Ένας άλλος, που έχει γνώση των διεργασιών, συμπλήρωσε  «Το τρίτο μνημόνιο το περνάς. Το συμπληρωματικό, στο χέρι μας είναι να μη χρειαστεί. Αλλά πως το περνάς;», διερωτήθηκε, επισημαίνοντας ότι οι πλειοψηφία των βουλευτών «είναι θυμωμένοι».

Τα αντικείμενο του θυμού τους είναι το ΔΝΤ, το οποίο θεωρούν ότι έχει παράλογες απαιτήσεις. Μια άποψη που ισχυροποιήθηκε χθες όταν έμαθαν ότι οι Ευρωπαίοι συμφωνούσαν με τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς, αλλά το ΔΝΤ παρέμεινε αμετάπειστο στην απαίτηση του για νομοθέτηση των συμπληρωματικών μέτρων.

Οι Ευρωπαίοι πάντως δείχνουν να είναι  υπέρ της αποδοχής των ελληνικών προτάσεων, γιαυτό και μετά την διακοπή των συνομιλιών, ο Ντάισελμπλουμ άρχισε τα τηλέφωνα σε ευρωπαίους  σε αξιωματούχους, όχι μόνο Ευρωπαίους. Την ίδια ώρα ο Αλ. Τσίπρας με επιστολή του θα ζητήσει έκτακτη σύνοδο κορυφής από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντοναλντ Τουσκ.

 Αυτό είναι μια δυσκολία, αλλά κάποια κυβερνητικά στελέχη δεν τη θεωρούν καθοριστική. «Βλέπουν οι βουλευτές ότι αγωνιζόμαστε ως την τελευταία στιγμή», μας είπαν. «Θα δουν με κατανόηση ενδεχόμενη υποχώρηση» στο συμπληρωματικό, για να μη χρεοκοπήσει η χώρα. Αυτό κάναμε και το Καλοκαίρι».

Ισως δεν έχουν άδικο. Αν δεν υπήρχε ο κίνδυνος της χρεοκοπίας λόγω καθυστέρησης, αρκετοί βουλευτές θα καταψήφιζαν τα νέα μέτρα. Τώρα ο χρόνος είναι κίνδυνος, και έτσι αυτομάτως γίνεται τηλεφωνικώς η διά προσωπικής επαφής, το λεγόμενο «μασάζ» σε όποιον βουλευτή ψελλίσει ότι δεν προτίθεται να ψηφίσει (όπως τις προάλλες ο κ. Σάκης Παπαδόπουλος). Γιαυτό και ελπίζουν ότι παρόλο τον θυμό, το καραβάνι θα προχωρήσει.

Επίσης δεν διακατέχονται από κανέναν φόβο για την στάση των βουλευτών (περί τους 12) που ανήκουν  στην τάση των «53» - άλλωστε την διαπραγμάτευση την διεξάγει ο άτυπος ηγέτης τους κ. Τσακαλώτος. Οι «53» αφενός δεν θα αποφασίσουν κατά μόνας, δρουν συντονισμένα σαν τάση, με ενιαία συναπόφαση και ενιαία συμπεριφορά, αφετέρου δεν είναι έτοιμοι να προβούν στο απονενοημένο διάβημα, να τορπιλίσουν την κυβέρνησή τους.

Τέλος στο Μαξίμου δεν έχουν καμία αμφιβολία ότι ο υπουργός Οικονομικών  θα ολοκληρώσει τη διαπραγμάτευση, γιατί όπως γράψαμε και χθες τον θεωρούν «σοβαρό άνθρωπο», ασχέτως αν αφήνουν  ανοιχτό το ενδεχόμενο μετά την ολοκλήρωση της να  βρεθεί οικειοθελώς εκτός υπουργικού νυμφώνος. Χαμογελούν δε ειρωνικά με τα όψιμα δημοσιεύματα των γερμανικών μέσων περί παραίτησης

ΥΓ: Εκείνο που πάντως δείχνει να μην απασχολεί και πολύ το στελεχικό δυναμικό του ΣΥΡΙΖΑ, σε κυβέρνηση και κόμμα, είναι οι ζοφερές προοπτικές της Οικονομίας στην οποία συνέβαλαν και αυτοί με την ανερμάτιστη πολιτική τους. Προέχει η ιδεολογική ντροπή τους  για την «υποταγή στους δανειστές»!