Ο Φ. Ολάντ κάλεσε τον Ερντογάν να ενώσει τη χώρα

Ο Φ. Ολάντ κάλεσε τον Ερντογάν να ενώσει τη χώρα

Ο Φρανσουά Ολάντ κάλεσε τον τούρκο ομόλογό του να "συσπειρώσει και να ενώσει" τη χώρα μετά τη συντριπτική νίκη του κόμματός του στις βουλευτικές εκλογές, στη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν σήμερα, έγινε γνωστό από το περιβάλλον του γάλλου προέδρου.

Στη διάρκεια αυτής της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε από το Πεκίνο ο πρόεδρος Ολάντ, στο περιθώριο μιας κρατικής επίσκεψης στην Κίνα, οι δύο ηγέτες "εξέτασαν πώς θα συνεχίσουν να συνεργάζονται στο θέμα των προσφύγων και της Συρίας", πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Η νίκη του ισλαμο-συντηρητικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του προέδρου Ερντογάν αναβίωσε τους φόβους για τις απολυταρχικές παρεκκλίσεις του.

Η χθεσινή επιτυχία του έγινε ομόφωνα δεκτή ως έκφραση της επιθυμίας για σταθερότητα των τούρκων εκλογέων, σε μία χώρα που βρίσκεται αντιμέτωπη από τα τέλη του καλοκαιριού με την επανάληψη της κουρδικής σύγκρουσης και την τζιχαντιστική απειλή, έπειτα από την επίθεση αυτοκτονίας μπροστά στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Άγκυρας πριν από τρεις εβδομάδες που είχε ως αποτέλεσμα 102 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε επίσημα σήμερα ικανοποίηση για "την ισχυρή δέσμευση του τουρκικού λαού στις δημοκρατικές διαδικασίες" και δήλωσε έτοιμη να εργαστεί από κοινού με τη μελλοντική τουρκική κυβέρνηση, ιδίως στο πιεστικό θέμα των μεταναστών.

Το Βερολίνο έκανε το ίδιο, προτρέποντας το καθεστώς να διοικήσει τη χώρα "με πνεύμα εθνικής ενότητας και συμβιβασμού".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ