Ο ευτελισμός του Κοινοβουλίου, οι τροπολογίες και η -ελέω Μητσοτάκη- υποχώρηση Βούτση

Ο ευτελισμός του Κοινοβουλίου, οι τροπολογίες και η -ελέω Μητσοτάκη- υποχώρηση Βούτση

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Σε πρακτικές που ευτελίζουν το Κοινοβουλίο επιδόθηκε χθες η κυβέρνηση στη Βουλή. Τροπολογίες εισάγονταν μαζικά σε ένα νομοσχέδιο, που ούτως ή άλλως ενείχε σκιές, με δεδομένο ότι νομιμοποιούνταν δαπάνες για το προσφυγικό του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, ενώ επεκτείνονταν οι -κατά παρέκκλιση κάθε νόμου- απ' ευθείας συμβάσεις. Ως κερασάκι στην τούρτα ήρθε η τροπολογία για την νομιμοποίηση και των δαπανών για το προσφυγικό του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Κάπου εκεί, λοιπόν και με άλλες 21 τροπολογίες (χώρια οι βουλευτικές) να έχουν εισαχθεί, ο κόμπος έφτασε στο χτένι για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία, αλλα και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ήδη από πρωί της Πέμπτης, βλέποντας ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, την αντικοινοβουλευτική πρακτική της κυβέρνησης, ετοιμαζόταν να παρέμβει. Μια «απειλή» που μπορεί να μην έγινε πράξη, αλλά με δεδομένο ότι πριν από λίγες μέρες Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Βούτσης είχαν έντονη κόντρα, φαίνεται πως οδήγησε τον Πρόεδρο της Βουλής σε δεύτερες σκέψεις. Και μπορεί αργότερα συνεργάτες τους να τόνιζαν ότι στην Διάσκεψη των Προέδρων της Δευτέρας είχαν μιλήσει για… παράταση των εργασιών της Βουλής, τουλάχιστον μέχρι την Παρασκευή, αλλά εκείνη την στιγμή μόνο ο ίδιος θα μπορούσε να γνωρίζει τι… έρχεται.

Η σπουδή του Νίκου Βούτση να επιχειρηματολογήσει λέγοντας ότι και οι προηγούμενοι τα ίδια έκαναν, προφανώς δεν αντέχει κριτικής, για μια κυβέρνηση που δήθεν ήρθε να εκφράσει το νέο (αλλά αποδεικνύεται το πιο παλιό). Αυτό που σίγουρα, όμως, θα πρέπει κανείς να κριτικάρει είναι η αντικοινοβουλευτική πρακτική των εκπρόθεσμων τροπολογιών, καθώς όταν έρχονται σωρηδόν δημιουργούν σκιές. Και φυσικά έχουν ως αποτέλεσμα την αποχώρηση από τη Βουλή της αντιπολίτευσης, όπως έκαναν χθες το ΚΚΕ και το Ποτάμι.

Η μάχη

Νέα Δημοκρατία και Δημοκρατική Συμπαράταξη επέλεξαν (αν και απείλησαν ότι θα φύγουν) να μείνουν, αναγκάζοντας (μαζί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη) τον Νίκο Βούτση να αναδιπλωθεί. Όσο κι αν ο ίδιος επιχειρεί να υποβαθμίσει την κυοφορούμενη παρέμβαση του προέδρου της ΝΔ επισημαίνοντας ότι «εμένα δεν μου διατυπώθηκε καμία απειλή, ούτε τέτοια γνώση έχω, ούτε μου έχει ειπωθεί κάτι τέτοιο», θεωρείται κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι βρέθηκε σε δύσκολη θέση. Την ώρα, δε, που προκάτοχοί του είχαν απορρίψει εκπρόθεσμες τροπολογίες!

Σε κάθε περίπτωση, η «έκρηξη» ξεκίνησε όταν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κατέθεσε μια τροπολογία 85 σελίδων. «Είναι κωμικοτραγικό αυτό που συμβαίνει», σχολίασε ο κ. Ψαριανός δείχνοντας τον πάκο με τις τροπολογίες. «Μπορούμε να βρούμε 20 ανθρώπους να τα διαβάσουν και να τα ψηφίσουμε μέχρι την πρωτοχρονιά», διερωτήθηκε σκωπτικά και συνέχισε: «Έχει να τακτοποιήσει πελάτες πολλούς, είναι απαράδεκτο, κωμικοτραγικό, αυτό που γίνεται και είναι στα όρια της εκτροπής. Είναι ντροπή για τη δημοκρατία και τη Βουλή, δεν ντρέπεστε», έλεγε φωνάζοντας.

«Ή τις αποσύρουν οι Υπουργοί ή εμείς αποχωρούμε από τη συνεδρίαση», απείλησε ο Θ. Παπαθεοδώρου, με τον Ν. Μηταράκη να συμπληρώνει ότι είναι αδύνατον να συνεχιστεί η συνεδρίαση. «Παρήλασε όλο το Υπουργικό Συμβούλιο με μια τροπολογία στο χέρι, είναι ντροπή και ανεπίτρεπτο, το καταγγέλλουμε», είπε η Διαμάντω Μανωλάκου ενώ και ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης προειδοποίησε ότι η ΝΔ θα αποχωρήσει αν δεν αποσυρθούν οι τροπολογίες. «Θα μείνει μόνη της κυβέρνηση να κάνει το πλυντήριό της. Στο πλυντήριο του ΣΥΡΙΖΑ εμείς δεν συμμετέχουμε», προσέθεσε.

Τον λόγο πήρε ο Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος αν και είπε πως αντιλαμβάνεται το παράπονο της αντιπολίτευσης, υποστήριξε ότι δεν υπάρχει καμία… πελατεία που ευνοείται. Ισχυρίστηκε, δε, ότι δεν πρόλαβαν λόγω προϋπολογισμού και υπενθύμισε ότι και παλαιότερα ίσχυε το ίδιο καθεστώς. «Δέχομαι την κριτική ότι αργήσαμε ζοριστήκαμε και μπορούσαμε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί, αλλά δεν δέχομαι αυτό που είπε ο Μηταράκης», τόνισε.

Ακολούθησε η οπισθοχώρηση του κ. Βούτση, ο οποίος πρότεινε να συνεχιστεί σήμερα η συνεδρίαση, μετά την επίκαιρη επερώτηση της ΝΔ για την ΔΕΠΑ. Για την ιστορία, μάλιστα, από τη Βουλή αναμένεται να παρελάσουν 4 Υπουργοί (Σταθάκης, Δραγασάκης, Καλογήρου, Φλαμπουράρης), αλλά όχι ο Νίκος Παππάς, υπό το πρόσχημα ότι η ερώτηση δεν απευθύνεται σε εκείνον…

Φωτογραφία: intime.news