Ο Ελληνικός πολιτικός κόσμος στο πλευρό του F. Hollande

Ο Ελληνικός πολιτικός κόσμος στο πλευρό του F. Hollande

« Η απάντηση στους εχθρούς της ελευθερίας δεν μπορεί να είναι ο φόβος», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά την συνάντηση του με την Διεθνή Ένωση Συνταγματολόγων, αναφερόμενος «στο στυγερό έγκλημα της τρομοκρατίας που συντελέστηκε χθες στο Παρίσι».

Η απάντηση, πρόσθεσε, πρέπει να είναι ανάλογη με εκείνα που επιβάλλει ο πολιτισμός μας. «Σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να απαντάμε με την παιδεία μας και την αποφασιστικότητά μας. Η παιδεία μας, μας διδάσκει να βρίσκουμε τις αιτίες των εγκλημάτων αυτών. Και η αποφασιστικότητά μας, να μην διστάζουμε τις αιτίες αυτές να τις εξαλείψουμε».

Το ποιες είναι οι αιτίες, το ξέρουμε πρόσθεσε, . «Οι μεγάλες ανισότητες, οι οποίες έχουν διαμορφωθεί. Κυρίως, όμως, οι εστίες του πολέμου, ιδίως οι εστίες του πολέμου στη Μέση Ανατολή», επισήμανε, προσθέτοντας ότι το έγκλημα αυτό δεν ήρθε ξαφνικά. Έχουμε πολλά δείγματα εδώ και καιρό.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάλεσε την Ένωση να συμβάλει τα μέγιστα, ώστε να μην επαναληφθεί, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει, «να υπερασπισθούμε το Κοινωνικό Κράτος, να εξαλείψουμε τις ανισότητες και ιδίως, να συμβάλουμε όλοι ώστε να σταματήσει ο πόλεμος. Διαφορετικά είναι σίγουρο ότι θα υπονομεύσει τα θεμέλια της αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας στη Δύση.

«Τα θερμά συλλυπητήρια και την αλληλεγγύη του στο γαλλικό λαό», εκφράζει με ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ και προσθέτει: «Το χτεσινό τρομοκρατικό λουτρό αίματος στο Παρίσι αποτελεί πλήγμα, που προκαλεί θλίψη, πένθος αλλά και οργή. Η θερμή έκφραση συλλυπητηρίων και αλληλεγγύης απέναντι στο γαλλικό λαό δεν πρέπει να μας κάνει να ξεχάσουμε ότι η Ευρώπη είναι, από σήμερα, μια «αμυνόμενη δημοκρατία» απέναντι σε κάθε λογής φανατισμούς, που απειλούν τη συνοχή των ευρωπαϊκών κοινωνιών. Δεν θα φοβηθούμε. Δεν θα υποχωρήσουμε στις αρχές μας. Στην κατεύθυνση αυτή, η Ελλάδα θα πρέπει να βρεθεί στο πλευρό όλων των άλλων ευρωπαϊκών χωρών και χωρίς τους συμψηφισμούς του φόβου, θα πρέπει να υπερασπιστούμε με αποφασιστικότητα, ξανά και διαρκώς, τις οικουμενικές αξίες της δικαιοσύνης και του ανθρωπισμού».

Την βαθιά του οδύνη και τον αποτροπιασμό του για την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι, εξέφρασε κατά την διάρκεια της ομιλίας του σήμερα στον Πύργο της Ηλείας, ο υποψήφιος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «ο Γαλλικός λαός, με τον οποίο μας συνδέει μια βαθιά φιλία, δοκιμάζεται κι εμείς στεκόμαστε στο πλευρό του σε αυτή την τραγωδία» και πρόσθεσε: «Είναι μια δύσκολη ημέρα, ημέρα πένθους για την Ευρώπη, η οποία, πρέπει να μας προβληματίσει σε πολλά επίπεδα. Η απειλή της τρομοκρατικής τυφλής βίας στην Ευρώπη, είναι απειλή κατά της δημοκρατικής ελεύθερης και ανοιχτής κοινωνίας που χτίσαμε και τώρα πρέπει να υπερασπιστούμε».

Την καθολική καταδίκη του ελληνικού Κοινοβουλίου για την ειδεχθή και βάρβαρη επίθεση στη γαλλική πρωτεύουσα, μετέφερε με τηλεγράφημα στον Γάλλο ομόλογό του ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης. Ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρει ότι το ελληνικό κοινοβούλιο συμμετέχει στη βαθιά θλίψη για το πολύνεκρο τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι και ταυτόχρονα υπογραμμίζει την πίστη στη διατήρηση της ειρήνης και των δημοκρατικών θεσμών.

«Κύριε Πρόεδρε,

Εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων και εμού προσωπικώς, σας συλλυπούμαι βαθύτατα για την αδόκητη απώλεια τόσων ανθρώπων, χθες στο Παρίσι», αναφέρει στο τηλεγράφημά του ο Πρόεδρος της Βουλής και συνεχίζει: «Συμμετέχουμε στη βαθιά σας θλίψη και καταδικάζουμε με αποτροπιασμό, κάθε τρομοκρατική ενέργεια. Πιστεύουμε ακράδαντα στη διατήρηση της ειρήνης και των δημοκρατικών θεσμών και τασσόμεθα στο πλευρό του Γαλλικού λαού, με τον οποίον συνδεόμεθα με παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας και κοινωνικών ιδεωδών. Παρακαλώ να μεταφέρετε τα συλλυπητήριά μας στους συγγενείς των θυμάτων».

Συλλυπητήρια επιστολή στον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ απέστειλε ο πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης για τις πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι.

Ο κ. Μεϊμαράκης εκφράζει τη βαθιά του θλίψη και τη συμπαράστασή του στο φίλο Γαλλικό λαό και τονίζει ότι η Ελλάδα θα είναι αλληλέγγυα στον κοινό αγώνα κατά της βαρβαρότητας και της τρομοκρατίας για να προστατευτούν οι δημοκρατικές αρχές και αξίες της Ενωμένης Ευρώπης.

 

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ